tag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post4030989834280957853..comments2023-05-10T15:53:12.377+02:00Comments on Le Francophile: 2005 Domaine Léon Barral Faugères JadisFrankofilenhttp://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comBlogger44125tag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-28095710831725163902009-03-18T09:08:00.000+01:002009-03-18T09:08:00.000+01:00Fantastiskt vin. Det var en slurk över till desser...Fantastiskt vin. Det var en slurk över till desserten igår men det var inga problem. Den maffiga frukten stod upp riktigt bra mot Daimtårtan! :-)Kayakerhttps://www.blogger.com/profile/14620607873855611941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-63692989888759662182008-11-17T14:05:00.000+01:002008-11-17T14:05:00.000+01:00Robert: Vi förstår precis vad du menar med tvål! N...Robert: Vi förstår precis vad du menar med tvål! När vi drack Jadis associerade vi till grönsåpa men "tvål doftsatt med tallbarr" är en minst lika bra beskrivning. Däremot upplevde vi det inte som störande, bara annorlunda!Vinöshttps://www.blogger.com/profile/15705132900175521811noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-4901878814716675412008-11-17T12:53:00.000+01:002008-11-17T12:53:00.000+01:00Visst kan det ha varit en "off bottle" - men är de...Visst kan det ha varit en "off bottle" - men är det inte så ibland att när man hittar ett störande drag så tar det efterhand över fullständigt? Alltså mer av ett psykologiskt fenomen än ett vinöst...<BR/>Vilka parfymerade nyanser man upplever som tilltalande och vilka man störs av är ju dessutom mycket personligt. Tänk på hur svårt det kan vara att hitta en parfym man gillar. Provningspsykologin väntar på sitt första riktiga standardverk...<BR/><BR/>Nej, ingen Dove. Gillar inte den tvålen;-)Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-48062973360472324942008-11-17T11:40:00.000+01:002008-11-17T11:40:00.000+01:00Provade Jadis i helgen, med höga förväntningar eft...Provade Jadis i helgen, med höga förväntningar efter alla skriverier. Det är ett bra och framförallt intressant vin, men jag upplevde det som extremt parfymerat efter 3-4 timmar i karaff. Eller snarare tvåldoft. Tog över fullständigt för mig.<BR/><BR/>Ingen annan som upplevt vinet så? Biodynamikernas signum är ju flaskvariation iofs, men det kändes inte defekt i övrigt. Vinet visade betydligt mer röd-mörk frukt, knäckig rökighet och mineraler när korken drog ur. Efter 4 timmar fans endast Dove-tvålen kvar.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-7462109906790637922008-11-16T12:23:00.000+01:002008-11-16T12:23:00.000+01:00Vinosapien - har vi inte väntat sedan dackefejden ...Vinosapien - har vi inte väntat sedan dackefejden på att portugiserna ska storma fram? Men de fastnar alltid i stövlarna eller drabbas av bakhalka...<BR/><BR/>Minns att vi glatt upptäckte spännande nya portugiser redan i början av 90-talet;-) Fast det här med Baga låter som ett annat slags vin, din syntes av nebbiolo, grenache och pinot verkar svår att motstå...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-72933295929637422152008-11-16T11:47:00.000+01:002008-11-16T11:47:00.000+01:00Holger - "Kronstam visar aldrig så mycket känslor ...Holger - "Kronstam visar aldrig så mycket känslor som när han årligen sablar ner Chateau Musar. Han är nog inne mer på "hygieniska" viner". Aktuella DN Söndag ger syn för sägen...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-38947455579117311482008-11-16T10:42:00.000+01:002008-11-16T10:42:00.000+01:00Tips till Lisa (och alla andra).Vill slå ett slag ...Tips till Lisa (och alla andra).<BR/>Vill slå ett slag för de nya portugiserna som snart kommer att storma fram:<BR/><BR/>1. 74820 på bolaget.<BR/>Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge<BR/>här kan du läsa vad vi tycker och tänker om detta:<BR/>http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,958<BR/><BR/>2. 89414 på bolaget<BR/>Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto <BR/>Här kan du läsa vad vi sa om detta:<BR/>http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=848<BR/><BR/>3. Och några fantastiska viner på en häftig druvsort som heter Baga.<BR/>Producenten heter Luis Pato och vinerna går att hitta på beställningssortimentet<BR/>Här en sammanfattning vad vi hittade i hans viner:<BR/>http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,947,948,1025,1033&Color=1<BR/><BR/>Hoppas det ger något...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-61661573897351157682008-11-15T23:20:00.000+01:002008-11-15T23:20:00.000+01:00Det är ungefär ett år sen vi testade 2004 Valinièr...Det är ungefär ett år sen vi testade 2004 Valinière, men gissningsvis behöver det något år till för att visa sitt bästa...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-65400634783368082392008-11-15T23:12:00.000+01:002008-11-15T23:12:00.000+01:00Jag trodde Barrals 2005 Faugères var slut, men ann...Jag trodde Barrals 2005 Faugères var slut, men annars är det ett självklart val. Jag tror inte du blir besviken om du gillar Jadis. Sen finns ju såklart hans mourvèdredominerade 2004 Valinière fortfarande på vissa hyllor - men de mår kanske bra av lite lagring eller vad säger F&V?Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-17574410149051618452008-11-15T23:09:00.000+01:002008-11-15T23:09:00.000+01:00Lisa, prova med ett mail till info@vinikwine.se. D...Lisa, prova med ett mail till info@vinikwine.se. De importerar sydfransoser från samma omgivningar och har några carignanviner på sin lista. Men först ska du satsa på Barrals 2005 Faugères Tradition - om du vågar beställa en låda oprövat....<BR/><BR/>http://vinare.blogspot.com/2008/09/2005-leon-barral-faugres.htmlFinare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-17783968678898316312008-11-15T22:55:00.000+01:002008-11-15T22:55:00.000+01:00Oj, Lisa, vad isen plötsligt blev tunn. Andra vine...Oj, Lisa, vad isen plötsligt blev tunn. Andra viner i samma stil, eh? Det är lätt att hänvisa till andra biodynamiker i södra Frankrike - ett förslag har du förresten tidigare i tråden - men jag gissar att du vill ha tips på viner som faktiskt går att köpa och inte bara en massa producentnamn.<BR/><BR/>Ett tips är så klart att utforska fler viner från södra Frankrike - det finns och släpps en hel del viner både från Languedoc och södra Rhônedalen, men som jag sa så känns vinet ganska unikt i sin profil. Om man extrapolerar rödfruktigheten, örtigheten och den allmänna sudiste-känslan så tycker jag att du skall prova 2005 Bosquet des Papes (nr 97128). Från grannappellationen Vacqueyras finns fortfarande flaskor kvar av 2005 Domaine le Sang de Cailloux Cuvée Doucinello (nr 98070) - här hittar du mer av den mörka delen av janusansiktet med tydlig egen karaktär och funkighet. Sen kan man såklart också välja att rikta in sig på druvblandingen. Ett tips är kanske 2006 Ridge Geyserville som släpps i december och innehåller en hel del Carignan. Utifrån det lilla smakprov vi fick när vi besökte Ridge i oktober tyckte jag 2006 Geyserville hade både rödfrukt, örtighet och bra syra. Visserligen amerikansk men jag tror inte Paul Draper och Didier Barral direkt skulle börja slåss på en middag. Jag har för övrigt bloggat om de andra vinerna också om du vill läsa mer, precis som många andra vinbloggare.<BR/><BR/>Men jag känner mig både fantasilös och hjälpsökande så här efter ett par rejäla skridskotag på den tunna isen. Hallå där ute - vilket vin är den logiska fortsättningen på 2005 Jadis i monopolets nuvarande sortiment?Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-31687877661773988742008-11-15T18:42:00.000+01:002008-11-15T18:42:00.000+01:00Vi dricker resten idag kylksåpskallt, det får värm...Vi dricker resten idag kylksåpskallt, det får värmas i glaset men vi kan inte hålla oss och smuttar. <BR/><BR/>Kan du lägga några länkar till adra viner man förmodligen gillar om man gillar det här?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-86503423523613276262008-11-15T17:44:00.000+01:002008-11-15T17:44:00.000+01:00Lisa - det där var ju rena poesin! Håller med om v...Lisa - det där var ju rena poesin! Håller med om vinets två sidor, ett röd/mörkt janusansikte. Blir sugen på att öppna en ny flaska snart... ;-)<BR/><BR/>Vinosapien - säger samma sak som F&V. Låter läckert. Såg också att du provat 2001 Les Cailloux nyligen, intressant att läsa.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-88267717993523473152008-11-15T16:39:00.000+01:002008-11-15T16:39:00.000+01:00Trösterikt som gammeldags lite brynt köttsoppa med...Trösterikt som gammeldags lite brynt köttsoppa med mycket rotsaker och järntoner som från kokt persilja; en oväntad rätt som gjorde en förunderligt förtröstansfull.<BR/><BR/>Samtidigt paradoxalt fruktigt. Blodapelsinskal, björnbär, mörk plommonmarmelad, mineraler, finsk tjärlakrits (knallpulver, håller jag med om). Och sen kommer köttsoppan igen! Smakerna ligger i två distinkta skikt som fluktuerar. Och så en parfym av vissnade rosor och kanske lavendel som slingrar sig runt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-19647114864960902852008-11-15T11:10:00.000+01:002008-11-15T11:10:00.000+01:00Det låter läckert, Vinosapien! Tänk att vi har hel...Det låter läckert, Vinosapien! Tänk att vi har hela fina sydfranska 2007 framför oss... det vattnas i munnen.<BR/><BR/>Det är rätt långt till Århus, så kära importörer - sätt igång!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-26386532412660880762008-11-15T10:04:00.000+01:002008-11-15T10:04:00.000+01:00Hej igenVi har under två kvällar sippat en lika sp...Hej igen<BR/><BR/>Vi har under två kvällar sippat en lika spänstig kompis till Jadis. Samma explosivitet, samma energi, samma otroligt rena frukt och samma läckra balans. Tror inte du blir överraskad när jag avslöjar att vinet är biodynamiskt...<BR/>Kolla här:<BR/>http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Year=2007&Color=1<BR/><BR/>Vem importerar Gramenons viner??<BR/>I Danmark shoppar man på Bichel.<BR/>I Frankrike är Gramenon en av de stora 'nya' stjärnorna.<BR/><BR/>Så här skriver http://chateauneuf.dk<BR/><BR/>http://chateauneuf.dk/vinsobres/vins7.htm<BR/><BR/>Ha deAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-25935422111410964092008-11-14T23:38:00.000+01:002008-11-14T23:38:00.000+01:00Hej Lisa, kul att du har hittat hit. Men stopp och...Hej Lisa, kul att du har hittat hit. <BR/>Men stopp och belägg - "det åker liksom bergådalbana i sinnet" låter ju hur intressant som helst. Är det bara bra eller? Du har inte lust att berätta mer? Som Vinospaien sa - det här vinet inbjuder ju till diskussion kring vad man har i glaset, och det är roligt att höra fler intryck.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-43835608741956867512008-11-14T22:21:00.000+01:002008-11-14T22:21:00.000+01:00Eftersom vi är oseriösa drickare hoppade vi över d...Eftersom vi är oseriösa drickare hoppade vi över dekantering och längre luftning. Däremot drack vi ur Riedel Bordeaux vilket passade bra.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-193230685813640342008-11-14T22:09:00.000+01:002008-11-14T22:09:00.000+01:00Sitter och dricker vinet i denna stund. Skönt att ...Sitter och dricker vinet i denna stund. Skönt att slippa behöva tänka själv ;-) Vi gillar det mycket fast det åker liksom bergådalbana i sinnet.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-18888325761169348792008-11-13T11:57:00.000+01:002008-11-13T11:57:00.000+01:00Franko: Paris SG; världens genom tiderna mest unde...Franko: Paris SG; världens genom tiderna mest underpresterande lag... :-)<BR/><BR/>Finner klart mer behållning i att läsa Dégustateurs och LPV där man kan läsa om mer "mänskliga" viner som man faktiskt har råd att köpa och ha på bordet än om en line-up av 23 årgångar Pétrus med 5 årgångar av Bollinger VVF as a starter...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-36250856893395525462008-11-13T11:32:00.000+01:002008-11-13T11:32:00.000+01:00Om unge herr Barral fick denna diskussion översatt...Om unge herr Barral fick denna diskussion översatt tror jag han blivit mer än nöjd.<BR/> <BR/>Jag tror inte han är ute efter att tillfredställa den breda massan med sina viner, utan snarare de konsumenter som vågar testa dessa lite annorlunda skapelser. Att hans viner väcker debatt och fungerar som åsiktsdelare tror jag gläder han än mer.<BR/><BR/>När man sippar hans viner faller det sig fullständigt naturligt att kommentera/diskutera/argumentera om glasets innehåll. Precis det som jag tror att de flesta vinmakare är ute efter, men ack så få lyckas med. Barral tillhör definitivt de som lyckats med detta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-34124276641948358402008-11-13T11:18:00.000+01:002008-11-13T11:18:00.000+01:00Swedish- LPV och dégustateurs är härliga för ett l...Swedish- <BR/>LPV och dégustateurs är härliga för ett lite annat perspektiv än det man hittar på de amerikanska forumen. Jag har hamnat efter med läsningen på sista tiden, tack för påminnelsen.<BR/><BR/>Förresten, vilka "vi" tog tre poäng i söndags? Glömde bort att fråga i bedrövelsen av ännu en förlust...Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-38902642993670081492008-11-13T09:18:00.000+01:002008-11-13T09:18:00.000+01:00Franko,jag har inte hunnit prova 2001 än, har inte...Franko,<BR/>jag har inte hunnit prova 2001 än, har inte sett till den på hyllorna trots att den är den aktuella årgången enligt systembolaget.se.<BR/>Musars andravin, Hochare Pere et Fils var riktigt bra i årgång 2001, så jag har ganska höga förväntningar. Annars är 2000 inte alls fel heller, om än inte riktigt så bra som 99 tycker jag.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-23884524383026607292008-11-13T09:04:00.000+01:002008-11-13T09:04:00.000+01:00Barral har ju haft en hel del problem med stabilit...Barral har ju haft en hel del problem med stabiliteten och volatiliteten i sina viner... 2003 lär ju nästan 50% av hans viner ha varit "too much" om man ska tro drickare på degustateurs.com och LPV. 2004 och 2005 ska ju vara hans mest "tama" och problemfria viner hittills vilket uppskattas av en hel del personer (inkl. mig) medans andra saknar "vildheten" i t.ex 2001... Man kan ju undra hur vilda dessa var i så fall...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-75218934342500137302008-11-12T23:10:00.000+01:002008-11-12T23:10:00.000+01:00Jo, visst tillhör det allmänbildningen att ha prov...Jo, visst tillhör det allmänbildningen att ha provat Musar. Kollade lite vad du tyckt om de olika årgångarna. Nu verkar det vara nollettan på hyllorna - har du hunnit prova eller har du någon almmän info om årgången?Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.com