tag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post771664683634530664..comments2023-05-10T15:53:12.377+02:00Comments on Le Francophile: 2006 Ca' Rugate Monte FiorentineFrankofilenhttp://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-44778811581615900012008-01-20T22:47:00.000+01:002008-01-20T22:47:00.000+01:00Tack själv, Annica. Visst är det som bäst till mat...Tack själv, Annica. Visst är det som bäst till mat, fast jag gillade det även utan. Är lite sugen på att smaka igen snart med annan mat.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-34085291475851271862008-01-20T22:28:00.000+01:002008-01-20T22:28:00.000+01:00Vi "upptäckte" detta vin genom dessa fantastiska v...Vi "upptäckte" detta vin genom dessa fantastiska vinbloggar, läser både denna och Finare & Vinare och har hittat många trevliga tips.<BR/><BR/>Vi hade detta vin till tigerräkor som wokades i citronolivolja och kryddade med chilipeppar.<BR/><BR/>Bara vinet var inte så trevligt, däremot till maten så kom det fram helt andra tongångar.<BR/><BR/>Tack för en mycket bra blogg<BR/>mvh<BR/>AnnicaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-34705332679415070602008-01-12T01:26:00.000+01:002008-01-12T01:26:00.000+01:00Arvid,Jag kan bara hänvisa till ditt inlägg på Kor...Arvid,<BR/>Jag kan bara hänvisa till ditt inlägg på Korkat 2/11 (mer sånt!), med intressant länk, och hoppas kunna haka på den diskussionen vid ett annat tillfälle.Vinamatörenhttps://www.blogger.com/profile/16443270169902258679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-32185836013542681562008-01-11T22:25:00.000+01:002008-01-11T22:25:00.000+01:00Trots en från oss ibland avog inställning till Era...Trots en från oss ibland avog inställning till Era tvära kommentarer och uppfattningar om vinsläpp, lagring och annat som rör denna "världen" så måste vi medge att Ni har rätt om detta vins kvaliteter...mycket gott..växer.<BR/><BR/>Robust men fräscht, visst, en gnutta smör/smörkola men en dominans med grapebitterhet som passade "receptet" med musslor och chilihetta perfekt.<BR/><BR/>Ek-diskussionen förstår jag inte utan hänvisar till flaskvariation.<BR/><BR/>Vi provade dessutom ett frankenvin som jämförelse men i kombination med chilihettan blev det väl mycket lakrits i det giftermålet.<BR/><BR/>Min fru (som ÄR kock) misstolkade nog receptets instruktion om chiliflagor och såg istället "en näve chiliflagor", vilket fick middagen att ta en annan riktning. Gick dock att rätta upp med rikligt med parmesan och en gnutta grädde i traktören.<BR/><BR/>Stort tack för tipset och som MYCKET trogen läsare av dina intryck ser jag fram emot ett gott 2008. <BR/><BR/>FredrikAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-88321276309592572512008-01-11T17:58:00.000+01:002008-01-11T17:58:00.000+01:00Vinamatören, du har rätt till viss del. Det är en ...Vinamatören, du har rätt till viss del. Det är en mer filosofisk fråga än en vetenskaplig. Dock är nog skillnaden i näsan ytterst marginell, även om associationerna och beskrivningarna är annorlunda. Ett stort vin är ett stort vin oavsett om det är en ovan eller van provare som smakar.<BR/><BR/>Det skall tilläggas att jag tyckte att vinet var fräscht (mycket pigg Co2 utan att bli pärlande) när jag öppnade den relativt kall. Men ju varmare det blev desto tristare blev den. Brist på syra i förhållande till smakintensiteten var min största hangup.Arvid Rosengrenhttps://www.blogger.com/profile/12450525185288656624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-39048168923770469812008-01-11T17:02:00.000+01:002008-01-11T17:02:00.000+01:00För Vinamatören känns det bra att det finns stor ...För Vinamatören känns det bra att det finns stor spridning bland doft- och smakuppfattningarna. Antagligen snarare näsvariation än flaskvariation?<BR/>Vinprovning är väl mer en konst än en vetenskap, och doft- och smakupplevelser är mycket mer påverkade av "inre" faktorer (typ tycke och smak) än t ex synintryck. Finns inget facit.<BR/>Vi får gratulera Frankofilen för att ha prickat det där optimala vinet för tillfället och maten.<BR/>Vi tyckte också att det var mycket gott.Vinamatörenhttps://www.blogger.com/profile/16443270169902258679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-54678917318579477802008-01-10T22:51:00.000+01:002008-01-10T22:51:00.000+01:00Oj, Arvid, det var verkligen ett annat intryck. Bå...Oj, Arvid, det var verkligen ett annat intryck. Både du och Holger verkar samstämmiga i att det är dåligt på en nivå att man inte vill slösa bort sitt liv med att tömma flaskan. Det är väl en tydlig signal om någon att det alltid kan vara klokt att provsmaka innan man handlar på sig, hur många glas vinet än har tilldelats. Och i det här fallet har man ju verkligen chansen. <BR/>Ha det så bra i Birmingham, förresten. Låter kul.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-22136633796797635862008-01-10T22:02:00.000+01:002008-01-10T22:02:00.000+01:00Smaken är som verkligen som baken, kul att se.Själ...Smaken är som verkligen som baken, kul att se.<BR/><BR/>Själv tyckte jag nämligen att det var ett väldigt tråkigt vin. Jag fick vibbar av lite unken Viognier, och det stämmer ju inte alls! Damen tyckte det var ännu sämre och resten av flaskan står nu och väntar på att hällas i någon sås. <BR/><BR/>Jag skall inte köpa några fler flaskor, ni kan få dela på det som är kvar. :)Arvid Rosengrenhttps://www.blogger.com/profile/12450525185288656624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-14759968946860173382008-01-10T19:06:00.000+01:002008-01-10T19:06:00.000+01:00Mmm, vongole... En av de råvaror som får mig att k...Mmm, vongole... En av de råvaror som får mig att känna mig som Homer Simpson framför en jättepizza och en tillbringare med Duff. Monte Fiorentine låter som en klockren matchning.<BR/><BR/>Holger, vi har just haft en lång diskussion om fantomek i Pio Cesares Dolcetto på min blogg. Det finns gott om fallgropar, kan man konstatera, även om jag betydligt oftare känner mig osäker med just vita som fått en duktig malolaktisk jäsning.<BR/><BR/>Och så kan jag väl bjuda på en direktlänk till de <A HREF="http://nettareegioia.wordpress.com/2007/11/08/2006-mastroberardino-novaserra-greco-di-tufo/" REL="nofollow">himmelska musslorna.</A> Inspirerade från början av ett kapitel i Bufords <I>Heat</I>.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-67044334012330068262008-01-10T17:07:00.000+01:002008-01-10T17:07:00.000+01:00Jag får nog prova det receptet ja!Och vad det gäll...Jag får nog prova det receptet ja!<BR/>Och vad det gäller ek så är jag ständigt förvirrad angående dess doft/smak, och känner mig därför något amatörmässig, det borde väl vara det första man känner igen när man är vinintresserad. Jag har kanske lätt att förväxla strävhet från ek/stjälkar/lång skalkontakt?<BR/>T ex ett av mina vita favvo-budget-viner, Tahbilk Marsanne, tycker många smakar ek, men det är ju totalt oekat det med.<BR/><BR/>Ananaskarameller känns absolut igen från detta vin. Och Aftonbladets sajt verkar balla ur ganska ofta, med fel recension till fel rubrik, kul ibland dock...Holgerhttps://www.blogger.com/profile/06816812392109300463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-40866966313034713952008-01-10T15:09:00.000+01:002008-01-10T15:09:00.000+01:00F&V, jag är med er. Och 2006 Pradeux rosé ligger j...F&V, jag är med er. Och 2006 Pradeux rosé ligger just nu lite ofrivilligt och lagrar till sig, det blev inte av att vi drack den förra året. Just den rosén sägs å andra sidan vara ovanligt lagringsduglig så vi får se på balkongen framåt vårkanten. Den är nog säkert bra "på riktigt" iallafall ;-)<BR/><BR/>Jag satt också och funderade på vilket vin Aftonbladet hade provat egentligen, hehe! Låter som förväxling på siten.<BR/><BR/>För receptet på linguine alle vongole så hänvisar jag till nettare e gioias post om 2006 Mastroberardino Greco di Tufo. Det är det vi använde, plus att man som vanligt får lite läsning som får snålvattnet att rinna i väntan på maten.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-788813692064361972008-01-10T14:55:00.000+01:002008-01-10T14:55:00.000+01:00Alltså vi vill ju helst att rosé också ska vara br...Alltså vi vill ju helst att rosé också ska vara bra "på riktigt", typ 2006 Château Pradeaux! Men det känns ändå ovanligt knäppt att fundera över vilken poäng den ska ha;-)<BR/><BR/>Kul med smaknoteringarna! Aftonbladet verkar ha fått en gammal halvtaskig röd médoc i glaset. Gunnar Westling har hittat karameller, precis som vi gjorde (närmare bestämt ananas) och flera tycker ek. Nu är det väl så att Monte Fiorentine är ståltankad, Monte Alto däremot är ekad... Men det kan ju uppfattas så ändå. Strävheten eller bitterheten tyckte vi mer hade att göra med örter än med ek.<BR/>Ett intressant vin är det hur som helst!<BR/>Holger, du ska nog pröva Frankofilens recept. Det låter himmelskt till vinet!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-30108718085547396192008-01-10T14:28:00.000+01:002008-01-10T14:28:00.000+01:00Spännande Holger, jag brukar sitta och nicka instä...Spännande Holger, jag brukar sitta och nicka instämmande när jag läser dina omdömen, men man kan ju inte vara överens om allt så klart. Absolut en viss rondör och kraft, fast fortfarande fräscht tycker jag. Tänk så många sätt man kan uppfatta ett vin på. Hittade till exempel Aftonbladets omdöme om vinet på nätet: "Ett alltigenom trevligt vin även om doften drar ner betyget något. Stall och svaga toner av ammoniak blir aningen mycket... Aningen mer fruktkoncentration hade gjort susen." Alla stalliga aromer gick min näsa spårlöst förbi. Hittade också följande från Barolobrevets Gunnar Westling: "Guldgul färg, mer än medelstor intensitet. Trevlig doft av syrliga karameller, ek och päronsplitt. Lätt fatighet i smaken som är balanserad och fin med viss intensitet, mycket god. Inte så lång dock."<BR/><BR/>Jag kommer i alla fall prova igen, flera gånger om.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-66566991382454553582008-01-10T12:25:00.000+01:002008-01-10T12:25:00.000+01:00Kul att läsa både Frankofilens och Finare Vinares ...Kul att läsa både Frankofilens och Finare Vinares omdömen om detta vin, som jag själv testat och verkligen försökt gilla, men inte lyckats! Jag fann det klumpigt, lite eksträvt, alkoholtungt och onödigt eldigt. Undrar om jag fick en dålig flaska? Kanske måste jag testa igen, normalt sett så brukar jag ju gilla de flesta viner som det skrivs om på dessa utmärkta bloggar.Holgerhttps://www.blogger.com/profile/06816812392109300463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-51098088818228450302008-01-10T10:30:00.000+01:002008-01-10T10:30:00.000+01:00Prova absolut igen, jag skall köpa flera. Vågar in...Prova absolut igen, jag skall köpa flera. Vågar inte riktigt lita på att det finns kvar på Systemet även till sommaren, och det här får man inte missa. Så sällsynt skönt med ett riktigt bra vin där man inte behöver vänta på en massa ek som skall integreras, en massa primär frukt som skall bli sekundär, eller jobbiga perioder av tunnlar och slutenhet där man får dåligt samvete om man korkar upp före 2012 ;-) Det här är perfekt just nu utan att vara tillrättalagt eller tråkigt.<BR/><BR/>Roséliknelesen är bra, fast det här är bra "på riktigt" på ett sätt som de flesta roséviner inte är tycker jag. Klar kvalitet. Vad jag lite luddigt försökte uttrycka var att jag till viss del kan förstå de på sina håll relativt ljumma omdömen vinet har fått av svenska vinskribenter; att den "sanna" kvaliteten kanske är lägre än vad jag tycker träffad mitt i smak-solar plexus. Det är förstås ganska löjligt eftersom det inte finns några "facit" om hur bra ett vin är, men det här är verkligen mitt i prick för mig, alltså är jag kanske mer förtjust än genomsnittet. Mest verkar min smak avvika mot Röttorps, som bara delade ut 2,6 i prisvärde trots det låga priset. Hans betyg skall nog jag personligen inte basera några inköp på i framtiden - våra smaklökar har krockat förr, tex Pio Cesares Nebbiolo.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4227108012017389781.post-9234459732632614302008-01-10T08:21:00.000+01:002008-01-10T08:21:00.000+01:00Vad kul att det träffade mitt i prick! Vi drack de...Vad kul att det träffade mitt i prick! Vi drack det ju inte till mat, men det ska vi göra nästa gång - nu vet vi vilken mat! Och precis som du säger, när man verkligen älskar själva stilen ska poäng bli rätt oviktigt (jfr Frankofilens sjätte bud;-) Som med en god rosé drucken i kvällsolen...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.com