lördag 1 mars 2008
2001 Vincent Girardin Corton Clos du Roi
En av förra årets stora överraskningar var Girardins 2000 Corton VV. Vi är nyfikna på nollettan från vingården Le Clos du Roi (bredvid Les Renardes och ovanför Les Bressandes ni vet ;-)) Finare Vinare har redan smakat med gott resultat och en rapport om klar tillgänglighet redan nu. 2001 verkar annars ha varit ett rätt skruttigt år i Côte d'Or med regn, fukt, röta och hagelstormar. Nåja, vi får väl se hur Girardin klarade sig.
Färgen är röd med en liten dragning åt brunt, klara kanter. Ingen fällning men väl lite vinsten ovanligt nog. Doften är rent ljuvlig med solmogna jordgubbar, smultron, lite grillat kött, mynta, kryddighet och en antydan av apelsinskal. Efter någon timme fångar jag upp lite klockren kaneldoft, vid något tillfälle hittar jag cigarrask i ädelträ. Aromerna glider i och ur varandra där en stegrande örtighet får överhanden efter några timmar. Smaken är sirlig och fräsch med fin koncentration, avrundade tanniner och en helt sömlös övergång från vinets inträde i munnen till den långa syrliga eftersmaken. Det är väl som de säger: when Burgundy is on, it's really on och jag blir helt tagen av det här vinet; mycket mera än jag trodde. Det är tillfredsställande på så många sätt. Varför är inte all Bourgogne så här? Vi har nog omedvetet jobbat upp lite Pinot Noir-abstinens på senaste tiden. Visst fick det gärna finnas lite mera svamp och sous-bois, och hans 2000 Corton VV var nog egentligen faktiskt ännu bättre, men oj vad gott! Girardins röda viner står inte alltid högst i kurs bland recensenterna, men de jag har provat har verkligen passat min smak. Det är nog dags att utforska hans trotjänare i ordinarie sortimentet lite noggrannare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Kul att höra! Visst är det riktigt glädjande att man kan få så pass mycket bourgogne för en rimlig slant. Vi håller helt med dig om att Girardins husstil generellt är tilltalande. 2005 Pommard Les Vignots har vi lagt undan av, den har ju en finfin potential! Och missa för allt i världen inte Domaine Maréchals 2004 Pommard La Chanière. Vi älskar det vinet! Efter ett par tre dagar i öppen flaska bjuds det redan på en härlig känsla av mognadsutveckling...
Jo, jag läste ju såklart er Girardinprovning. Synd bara att det är byviner i ordinarie - hade gärna sett att hans Grand Cru återkom i nya årgångar, men inte desto mindre är det nog dags att kolla upp Girardins enlare viner lite noggrannare. Det kanske inte skiljer så mycket i kvalitet heller? Som om listan på önskade köp inte redan var lång nog...
Låter riktigt gott - och varje litet fyrblink bland de burgundiska blindskären bespar en såväl tårar som tusenlappar. Låter som att vi borde ha valt den här till ankan...
Kan rekommendera Girardins Gevry-Chambertin 2005 (från BS). Självfallet alldeles för ungt - men klart njutbart redan nu.
Även standardsortimentets Chambolle Musigny är bra - även om det vinet har en ganska otydlig Bourgognekaraktär. Känns nästan som ett Rhônevin vid första anblick.
Anka hade varit lysande - och brukar vara vår default-kombination till Bourgogne - men gårdagens helstekta kalventrecôte varsamt uppjagad till 60 grader funkade fint också.
Jag öppnade 7 flaskor av Girardins standard NSGV förra veckan (kan ha varit 2004, skall undersökas). 5 var uppenbart tokkorkade. Slump? jag blev misstänksam.
Mina erfarenheter av Girardin är 100% okorkat ;-)
Men flaskorna kom väl från samma låda? Somliga verkar mena att det tyvärr inte är ovanligt att en stor del av en batch av korkar är dåliga om nu vissa är det, och att man således kan ha maximal otur och få så gott som en hel låda förstörd om de buteljerats samtidigt. Fan tro't, men 4 av 7 är ju katastrofalt utfall...
Samma sak hände igår med Michel et Fils Chablis 1er Cru MdT. Fyra flaskor innan jag fick tag på en okorkad. Tråkigt!
Det kan vara så att det inte rör sig alls om TCA utan Tribromanisol istället, vilken uttrycker sig likadant i snoken, men beror på dålig hygien, speciellt i buteljeringsledet. Så egentligen borde man skicka tillbaka allt sånthär. Men hur skall det bevisas...
Det är väl lätt att bevisa i laboratoriet, även om det inte är möjligt att skilja TCA från TBA med näsan. Egentligen tror jag många producenter skulle vara mycket intresserade av att få veta om sådana här saker. Man kan väl börja med att meddela försäljaren/importören kanske, men visst är det en PITA...
Verkligen.
Ja, man borde kanske slänga iväg ett mail och säga hur det ligger till. Fast de skulle väl förneka att det kan hända dem, det händer ju bara andra... :D
Skicka en kommentar