torsdag 10 juli 2008

2006 Alain Graillot Crozes-Hermitage


Säga vad man vill om den vanvettigt hysteriska hype som omger Graillots viner i Sverige, men det är alltid spännande att smaka den nya årgången. Vinerna är alltid välgjorda och ursprungstypiska; helt enkelt en av mina favoritproducenter i appellationen. Nollsexan har en kryddig, ungdomlig, bärig doft av svarta och röda vinbär, hallon och björnbär. Den behöver lite tid i karaffen för att öppna upp sig helt och bjuder då på stensöta, lakrits, violtabletter, barrighet och ett tydligt lite rökigt drag av vedeldad bastu. Jag hittar inte lika mycket grafit/järn som när vi smakade hemma hos Finare Vinare. I munnen är vinet slankt och syrligt. Kanske inte den absolut tätaste frukt Graillot någonsin fått till, men den är skinande ren och har bra intensitet. Mjukt utan nämnvärd strävhet. Lång syraburen eftersmak med fin mineralitet och en gnutta ungdomlig beska. Elegant, javisst, och jättegott.

Det här känns utmärkt att dricka ungt på den härliga Syrahfrukten medan de strukturerade nollfemmorna ligger till sig. Vad man slås av är hur olika de senaste årgångarna ändå är. Det börjar väl dra ihop sig till en vertikal någon gång, men det är svårt att inte göra en snabb jämförelse ur minnet. Nollsexan liknar nollfyran en del, men är bättre i min smak. Bättre intensitet i frukten och absolut inte lika grön. Nollfemman är strängare och mer lagringskrävande, men kommer sannolikt att utvecklas till något riktigt bra med tiden. Nolltrean sticker ut med sin varmare profil och maffiga frukt - och var som ung ett riktigt charmtroll omöjlig att värja sig mot. Frågan är om det inte är dags att prova en flaska snart igen. Nolltvåan kommer jag knappt ihåg längre, den drack vi upp nästan direkt. Inte alls oäven, men glesare, enklare och klart präglad av den katastrofala årgången. Och tyckte någon att det där lät ovanligt svamligt även för att vara denna blogg kommer här lite hårda siffror för en gångs skull: 2003 92 poäng, 2004 87 poäng, 2005 91+ poäng, 2006 89 poäng. Typ ungefär.

13 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

Helt enig, 2006 absolut bättre än 04 vertikal Graillot är jag med på...kan bidrag med 2000, 2004 och 2006, sista är dock snart slutt, aldrig har jag druckit up en låda så snabbt....

Frankofilen sa...

Jag har full förståelse för att nollsexan går åt - härlig att dricka nu. Vi måste ju ses över ett glas vin - kanske skall bli Graillot-tema?

MMM sa...

Jag drog till med att 2006 är den bästa Graillot någonsin... I alla fall för mina smaklökar som gärna offrar lite koncentration mot elegans (t.ex hellre Castello di Ama än Brancaia).

Så kristallklart ren som 2006:an är upplevde jag inte 2005:an - men det är möjligt att den senare redan är på väg in i den berömda Syrahtunneln.

Frankofilen sa...

MMM - elegans, kristallklar frukt, absolut. Jättegod. Om den är den bästa eller inte är såklart bara en smaksak.

Dansken - du har mail förresten.

Dansk i 08 sa...

MMM vilken Brancaia jämför du med Il Blu eller ? och by the way netop Il Blu 04 fick 96 pts och 9 på top 100 i WS men "bara" 91 i Livets Goda subjektivitet eller ?

Anonym sa...

Hej!
Först och främst måste jag säga att jag dagligen följer dina äventyr på din bogg, ofta med förödande konsekvenser för hushållsekonomin!

Nu blev jag riktigt nyfiken på var du hittat nollsexor

Anders, Skurup

Anonym sa...

Jag blir lite avundsjuk! Alain Graillot 2006, var får man tag på dem? Jag har inte sett dem komma och försvinna i något av de senaste nyhetssläppen på SB. Var har ni hittat dem, om jag får fråga?

konjären sa...

Jag kan ha sovit, men har 06 redan kommit och gått på SB eller är det här egen import?

Frankofilen sa...

Vinet är köpt i Danmark hos Bichel Vine. Inga köer eller ransoneringar, tänka sig. Släpps i höst på SB enligt uppgift från svenska importören Ward Wines på Vinordic.

Anonym sa...

Tack, för informationen! Jag känner mig lättad för att jag inte har missat vinet, men också uppgiven för att jag inte har närmare till Danmark. Och för att vi inte har en större konkurrens på marknaden som skulle tillåta vinbutiker oberoende av monopolets makt.

MMM sa...

Dansk i 08> Det var Brancaias Chianti Classico jag tänkte på i första hand. Il Blu är ett cabernetdominerat vin om jag inte minns fel?

Bichel säljer även Graillots S:t Joseph 2006 till ett något högre pris än vad Crozen kostar. Vi testade båda vinerna av 2005:an - och Crozen är bättre (sen får St Joseph ha hur mycket högre prestigevärde det vill!)

Tyvärr så kommer de inte att sälja La Guiraude i år - jag ringde och frågade. De få flaskor de har fått i år har redan reserverats.

Mina Vinare sa...

Graillot tillhör normalt inte en av mina favoriter. Inte för jag har något emot hans viner heller men finner dem lite tråkiga och intetsägande. Korrekta och typiska men jag saknar det spännande i hans viner. Provade mycket av 90-tals årgångarna men ofta som unga viner och det hade varit kul att ha något kvar av dem att prova idag. Har även testat hans viner från 2000-talet och är inte så imponerad. Ett undantag dock 2003an.

Kunde inte låta bli att köpa den och provade första flaskan i augusti 2006. Ung naturligtvis men väldigt bra. Nybromsade bildäck är väl en underdrift. En kompis sa sig för ett tag sedan provat om den utan att gilla den speciellt mycket så självklart blev jag sugen på att testa om den. Tog flaska nummer två i januari i år. Superbra. Jag tycker det är ett kalasgott vin och den hade kvar sin stöddiga struktur men var lite mer utvecklad så klart. Har du inte provat den på ett tag så tycker jag du ska göra det, om du tycker du kan undvara en. Om du gör det skulle det vara kul att höra vad du tycker.

Lycka till!

Frankofilen sa...

Senaste nolltrean dracks för ett drygt år sedan,och var då klart annorlunda jämfört med de första flaskorna vintern 2005-2006. Jag började fundera på tunnlar men har haft en gnagande känsla av att de bägge flaskor vi öppnade kanske inte var helt i toppform, eller så var vi ur form. Speciellt med tanke på hur alla andra nolltreor varit öppna och tillgängliga, och de omdömen som trillat in på CT. Så det blir kanske en flaska till hyfsat snart - och då även en post.

Är det andra som druckit nolltrean nyligen?