lördag 6 september 2008

2005 Domaine la Barroche Fiancée


Överallt denna Barroche. Ibland känns det som om det inte dricks någon annan producent i den svenska vinbloggosfären. Förutom bra viner är det är väl kombinationen av monopol och tillfälliga nyhetssläpp som gör det - alla handlar samma sak vid samma tillfälle - men frågan är om inte Sverige köper mest Barroche per capita i världen? Av 2006 Pure gick till exempel dryga fem procent av hela produktionen hit; inte illa med tanke på hur eftertraktat vinet är. Bra jobbat Bristly, och roligt att vi svenskar får vara med från början när det dyker upp nya spännande producenter. Men mycket Barroche är det och jag har full förståelse för om en och annan helst vill slå näven i väggen vid tanken på att ännu en gång läsa historien bakom domänen. Snart får vi väl se bilder på den där snygga hunken på baksidan av mjölkpaketen...

2005 Fiancée är hinner få ganska mycket tid i karaffen före maten och ger då en stor doft av körsbär, crème de cassis, björnbär och hallonsylt. Mörkheten fortsätter med lakrits, svarta oliver, grillkol och kaffebönor tillsammans med en hel del vaniljkola från de nya faten. Fin kryddighet med ingefära, svartpeppar och muskotnöt. En snygg blommig parfym gifter sig med massor av tobak och garrigue, och över allting ett dammigt moln av grus. Vid rumstemperatur var doften varm och stickig, men eldigheten träder tacksamt tillbaka med lite kylning. Munkänslan är riktigt snyggt balanserad där frukten visserligen sitter i förarsätet men där syrorna och tanninerna håller i kartan. Visst finns en del strävhet, men det här har jag inga problem med till mat. Eftersmaken är härligt lång, lakritstonad och kryddig med fin mineralkaraktär och en liten skjuts av eldig extralängd. Liten beska (från stjälkarna?). Jag har en massa förutfattade meningar om barrique-användning, syrah-andel och mörka lag men allt kommer på skam. Modernt men ursnyggt, påminner en del om 2004 Hautes Garrigues. Klart bättre än nollfyran som inte var dålig men betydligt blekare. Jättegott! Useless to resist, som baksidestexten lyder.

2 kommentarer:

JW sa...

När du skriver "påminner om 2004 Hautes Garrigues" och att den är bättre (?) än nollfyran blir det svårt att hålla korkskruven borta. Och varför köpte jag bara en flaska?

MMM sa...

Såg att Pure 2005 nu säljs på danska auktioner med 1000-1100 DKK som utropspris... Här har svenskarna defintivt haft en fördel av sitt monopol och en aktiv vinimportör. Att vinet fått 100 RP-poäng gör nog sitt till. Har aldrig provat Barroche - men nu ligger det i alla fall några och vilar till sej i källaren.