tisdag 21 juli 2009

Bordeauxdump - vänstra stranden

Så olika de är ändå. Trots att vinerna ligger nära varandra i både pris, ursprung och årgång finns massor av skillnader att fylla på erfarenhetskontot med. Men allesammans smakar de Bordeaux. I den här måttliga prisklassen finns både bredd och karaktär, och en massa goda viner.


2006 Château Larrivet Haut-Brion har en klassisk ung bordeauxnäsa med både stall och svinstia, vanilj och kafferost, tobak och så en hel del jord som jag hoppas skulle placera mig i Graves om jag fick vinet blint. Fin mörkfrukt med lite rödare äppeltoner överst. Slank och läskande med syrorna på plats och järnmineraler i slutet. En del strävhet, men borde vara drickfärdig ganska tidigt. Härlig doft, men avdrag för aningens utspätt intryck. God hur som helst. €21 (89)


2006 Château de Camensac. Man har visst bytt etikett sedan vi drack det här slottet senast i årgång 2001. Den flaskan var väl inte jättekul, och det här övertygar inte heller. Visst smakar det Bordeaux, men stilen är mager och ogenerös i sträng och grön skrud. En del koncentration och inte utan längd, men riktigt tjurig och kärv. För masochister. Man kan förstås lagra och hålla tummarna, men personligen gillar jag lite mer hull. Enligt baksidesetiketten är personer från Gruaud Larose och Chasse-Spleen involverade sedan 2005. Man får hoppas att de kan lyfta kvaliteten. €15 (85 om man skall försöka vara objektiv)


2006 Château Cambon la Pelouse ligger vägg i vägg med Giscours men utanför Margauxappellationen. Ganska mycket merlot, ungefär 50%. Rätt oemotståndlig doft av mörk plommonfrukt med kafferost och violer på toppen, tillsammans med mineraler och jord. Fin munkänsla med ännu något återhållen kraft, och så ett stiligt balansstycke ända ut i den saftiga, långa, mineraliska och jordiga eftersmaken. Oj, så gott det smakar i den ljumma kvällen, ett riktigt utropstecken. Kan den verkligen vara så här bra? Nya smakprov på hemmaplan får utvisa, vi köper fler. €12,60 (89).


2005 Château Fourcas Hosten. Oj, skön old school-känsla. Gammaldags svettig och stallig doft, med lite blodigt kött på det. Klassiska attribut av svarta vinbär, jord, järn och ceder fyller på. Smaken är slank med järn, salmiak och snus. Angenäm kärvhet och en återhållen stråle av svartvinbärsfrukt. Väldigt tilltalande i sin traditionella stil, som får farfar att minnas gamla härtappade flaskor från sjuttiotalet. €11,95 (86-87).


2005 Château Potensac känns allt annat än gammaldags. Här handlar det om ren crème de cassis med kokostonad lyxig ek, man får nästan lite Napakänsla. Rätt knuten direkt från flaska, men öppnar upp fint i karaffen. God smak med massor av frukt från den fina årgången, samma cassiskänsla som i doften och nästan en liten likörton. Paprika och jord i slutet där det bara saknas lite mer bredd för att vi skall hamna på vansinnigt höga poängnivåer. Ruggigt finmaskiga tanniner, som ett sammetstyg. Det här är seriös skit. Fortfarande riktigt ung förstås, men ack så god. Ett givet köp. Från familjen Delon som äger Léoville Las Cases. €16,50 (90+)


2005 Château Citran. Hoppsan, stängt var det här. Doften är i stort sett obefintlig. Efter några timmar tittar några blyga svarta vinbär och krusbär fram, tillsammans med lakrits. Smaken är lite mer tillmötesgående, med ganska hårt tvinnad frukt i en medelfyllig kropp. Känns hyfsat enkel men rätt saftig ändå, lite bitterkärv i eftersmaken. Svårbedömd. Inte så kul idag, säkert bättre längre fram? €11 (86?)


2004 Château Poujeaux lockar fram stora varggrinet - sånt här älskar jag. Rostiga järnbalkar, blod, blyerts, cassis och salmiak i traditionell stil. Suverän läskande slankhet med mjuka tanniner och salmiak och snus i svansen. Aningen gles, men livsfarligt drickvänlig. Känns inte helt olik 2004 La Tour de By, men bättre. Härlig! €18,90 (89)


2006 Château Rollan de By. Ett slott som ofta placerar sig högt upp på listorna när GJE provar blint. 70% merlot, 20% Cab Sauvignon och 10% Petit Verdot. Fin kryddig kaffetonad bordeauxnäsa med lite slagsida åt plommonhållet. Smaken är fruktig och fint balanserad, men fortfarande rätt kärv i svansen där lakrits, salmiak och jord möter en del gröna inslag. Kanske lite gles, men väldigt god. Förhoppningarna är rätt höga på nollfemmorna som säkert är ännu bättre. €13,90 (88)


2006 Château Gloria ger ur karaffen en läcker rödfrukt med hallon, maraschinokörsbär, crème de cassis och jordgubbssylt. Vidare aningen rökig kokostonad ek, kaffe och nougat. Doften är kryddig, förförisk och rent hedonistisk. Smaken har redan en hel del charm, med bredd och luft i den fina frukten, även om de pulvriga tanninerna stramar åt ganska duktigt bakefter. Utmärkt balans och fin längd. Läckert! Det här skall bli riktigt roligt att återkomma till. €21,50 (90+)


2006 Château La Tour Carnet slår gnistor redan vid dekanteringen. Bernard Magrez svingar trollspöet, och fram kommer renast tänkbara frukt med massor av cassis och plommon tillsammans med våta stenar och nyregnat trädgårdsland. Förstås en rejäl fatkyss med kryddor och ceder, men även om vinet flörtar rätt oblygt med modernisterna är bägge fötterna djupt parkerade i Médocs mylla, och doftens avlägsna gnäggningar från stallet har absolut fransk accent. Smaken bjuder på skön koncentration och massor av charm. Strävt, javisst, men härligt att begå barnarov på redan nu. Det här slottet seglar allt mer upp som en av mina absoluta favoriter. Vi köper på oss av både nollfemmor och nollsexor. €20,50 (91+)


2005 Château Belle-Vue ligger bredvid appellationen Margaux. Doften har fin vänstra stranden-känsla med the usual suspects, men känns kanske lite anonym även om här absolut finns kvalitet. Smaken är grovt tillyxad och på tok för ung, det stramar ordentligt. Vi hittar jord, cassis och paprika tillsammans med rätt krämig ek och lite stjälkig kryddighet med tomatplanta. Kanske spelar vinets 20% Petit Verdot viss roll? En god bordeaux som behöver några år till på rygg. €12,50 (87).

8 kommentarer:

Mr J sa...

Det verkar ha varit en riktigt trevlig semester. Har du några funderingar generellt kring Bordeaux efter alla dessa viner?

Finare Vinare sa...

Bra jobbat, Franko (som sig bör när man befinner sig i moderlandet). Precis såna viner vill man ha koll på som konsument, och de går ju fakiskt ganska lätt att få tag i. Billig bordeaux är inte det sämsta...

MMM sa...

Ganska bra priser på plats också! Poujeaux är den enda jag kan uttala mej om - och jag konstaterar glatt att den presterar väl i Duralexglas också!

Niklas Jörgensen sa...

Hej Franko! Skön läsning och härligt konstatera att semester till trots har du inte legat på latsidan!

Fourcas-Hosten hade Kjäer-Sommerfeldt som agentur i DK när jag jobbade där. Vid besök i DK så kolla där - var alltid mkt rimligt prissatt!

Vad gäller Cambon La Pelouse kan du få nollfemman hos Gute Weine för en sympatisk slant!

http://www.gute-weine.de/sites/GuteWeine/index.jsp?articleNum=12642H&midPart=articledetail

Anonym sa...

Kul att läsa, ska bli ännu roligare att smaka framöver. Ska ta del av tipsen!

/MW

Vinosapien sa...

Härligt att läsa...

Lite frågor dyker upp:

- Bdx har ju fått kritik för löjliga priser...ser ju inte riktigt så ut tycker jag. Finns det en uppsjö 'slott' i den prisklass som ni testat igenom?

- Om ja, var hittar man i så fall dessa?

- Allmänt intryck avseende prisbild mellan högra vs vänstra stranden?

- Kommer det en dump av satellit-appellationerna (Fronsac etc)?

Frankofilen sa...

Mr J - hmm allmänna funderingar? En sak man slås av är hur otroligt många goda viner området producerar, inte minst i högst rimlig prisklass. Det finns mycket att hitta bortom de största namnen. Det är en stor skam att inte monopolet kan erbjuda ett anständigt utbud av dessa underbara viner.

FV - jag skulle kunna klara mig rätt länge på Bordeaux i den här prisklassen. Verkligen inte det sämsta.

MMM - 2004 Poujeaux var verkligen härlig. Har du provat andra årgångar?

MW - berätta gärna vad du tyckte. Tänker du handla på plats?

Vinosapien - en uppsjö, ja, eller kanske snarare en ocean. Jag plockade några producenter jag redan kände till eller hade läst om, men det finns verkligen hur mycket som helst. Och det var många andra bekantingar jag gärna hade smakat också om vi bara hade hunnit. Det görs bra vin på alla håll och kanter i Bordeaux.

Tyvärr måste man nog vända sig utomlands för att handla. Niklas länkar här ovan är ingen dålig start, och du har ju nära till Danmark. Och nästa gång du är i Frankrike är det bara att knalla in på ett supermarché och börja plocka. Auchan, Carrefour och Leclerc har bäst utbud tycker jag.

Vad gäller prisbilden mellan stränderna så är den kanske lite högre för högra stranden om man ser till poängmonstren (Pomerol med liten produktion och liten areal, garagister, de bästa St Emilion etc). Men i det här spannet känns det som att det finns mycket att välja på från alla håll.

Fronsac, ja. Jag var där och snurrade med bilen och tänkte kolla upp din rekommendation om Ch Dalem, men tiden räckte helt enkelt inte till. Det blir ingen ytterligare dump. Men Bordeaux lämpar sig väl synnerligen väl för återbesök?

MMM sa...

Det finns Poujeaux 1997, 1998 och 2004 på min blogg - ett favorit slott sedan lång tid. Trots att de är så tillgängliga i starten håller de utan vidare i 10-15 år. Sen kan man undra varför de aldrig säljs på SB.... 175 DKK kostar 2004:an på Frederiksbergs Vinimport - 2005 kostar en tia mer på Theis Vine. Kan nog vara billigare på franska supermarkets.