fredag 18 september 2009

2006 Château Larrivet Haut-Brion


Ibland känns fredagarna som en enda lång spurt. Ikväll är vi sugna på något rättframt, lättbegripligt och gott i glasen. Nej, det blir inga kartongapor på bordet men Bordeaux brukar kunna göra jobbet. Och så mycket krångel är det inte heller; det enda som behövs för att kunna njuta av vinet är en korkskruv...

2006 Larrivet Haut-Brion har en rent förtjusande doft. Här finns mörkfrukt med jord och tobak, och så en småsalt känsla av salmiak. Fatbehandlingen känns aningen rå och ung med antydningar av nysågad planka, men den sjunger redan ganska samstämmigt med helheten och bidragen av kafferost, choklad och fudge är läckra. Mint och mineral trängs om utrymmet, och så en dos av både stall, svinstia och grillat kött. Så fin!

Doften lovar stordåd, men precis som förra gången hänger inte smaken riktigt med. Munkänslan är visserligen fint balanserad med snälla men fräscha syror och snygg mineralitet, men här finns samtidigt en utspädd känsla. Mitt och slut är aningen glesa, även om vinet är riktigt gott. Kanske kan lite mer rondör lockas fram med lagring? Tanninerna bjuder visst motstånd men det sammanfattande intrycket är snarast smeksamt och charmigt. Eftersmaken är härligt torr och ger svårartad lust till en ny sipp.

Det kanske är svårt att prata om fynd när det svenska priset ligger där det gör, men jag har köpt fler flaskor. Det här är en god, tillgänglig och riktigt charmig Pessac-Léognan, och gillar man Bordeaux kommer man nog inte att bli besviken när man korkar upp i framtiden. (89)

PS. Appropå aporna... "Med tre apor vill vi att folk ska kunna njuta av ett gott vin utan att behöva vara vinkännare eller för mycket krångel" skriver Enjoy i sitt pressmeddelande. Är det verkligen vad som behöver lanseras i det ordinarie sortiment som skall vara världens bästa? När kommer boxen "Fullt ös medvetslös"? Inget krångel eller jobbiga uppgifter om årgång, producent, druvsort eller ursprung, bara en massa sköna lättkranade procent i storpack till minsta möjliga pris. Och så kan monopolet fortsätta med sina reklamkampanjer om hur man skapar god dryckeskultur och inte driver merförsäljning...

10 kommentarer:

Henrik sa...

Tre apor, herregud. Enjoy producerar tydligen detta vin. Enjoy, importören som inte vill ha någon vinmakare.
Men tre apor lär inte sälja ändå - det är bara 8,5% pang.
Mina fördomar säger mig att det är fel väg att gå om man vill kränga BiB.
Larrivet låter annars jättetrevlig, men vafan. Mellanårgång, finanskris och inte särskilt mycket mer än en okej Bdx = 280 spänn.
Jag är inte helt nöjd vid att man vänjer sig vid detta. Det borde finnas ett stadigt flöde av bra cru bourgeois till en hundring lägre pris som åstadkommer ungefär samma sak.
Och det gör det ju, men inte på SB.

Frankofilen sa...

Nej, aporna kanske snubblar på den låga procenten. Men det är väl bara en tidsfråga innan någon släpper en box med namnet "femton komma fem"? Titta bara på ölsortimentet.

Angående Larrivet - ja visst hade det varit trevligare om den kostat strax under tvåhundralappen. Nollsexorna lider av den prissättningshybris som nollfemmorna förde med sig, och så lite svenska avgifter på det. Jag förstås om du kan hålla dig från att rusa till Regeringsgatan. Samtidigt älskar jag sådant här, och kommer att få mycket njutning av flaskorna i framtiden.

Martin P sa...

Det finns Bordeaux som är mer eller mindre bra men, som någon bloggare skrev vid något tillfälle "Bordeaux is the shit". Att variera sig inom den något stramt fyrkantiga ramen av franska och italienska viner är jättetrevligt men..... Bordeaux is the shit!

Öppnade just en Camensac 2003, första sniff en underbart svettig gympasko därefter är det bara att bocka av alla smaker som är anledning till att man går igång så makalöst på just Bordeaux. Larrivet 2005 köpte jag ett par av men inte vågat prova än. Jag köper i princip alltid 2-3 flaskor av de kag finner intressanta och hygggligt plånboksvänliga. Hur resonerar du när det gäller öppnandet av 2005?

Martin P

Frankofilen sa...

Åtminstone de bättre nollfemmorna tänker jag mig som ett tåg som rusar iväg i fjärran mot en riktigt mörk tunnel. Alla rapporter talar om stora, strukturerade viner som nu har stängt ned sig å det grövsta.

Samtidigt finns det förstås en hel del viner som borde vara tillgängliga hyfsat tidigt, även om de håller länge. Jag har ingen större erfarenhet av just Larrivet Haut-Brion, men hade jag några flaskor skulle jag nog försöka bärga mig åtminstone till 2010-2011. Parker å andra sidan tycker drick från 2008. Hittar du mod i korkskurvsarmen vore det roligt att höra hur vinet beter sig. Några timmars luftning och en rejäl köttbit är nog inte fel...

Henrik sa...

Jag vill gärna ta ett par steg mittåt här - absolut, Bordeaux är da shit.
Det är ju bara det att Bordeaux lycklas vara da shit även med skördeuttag på närmast dubbla mängden jämfört med många andra, ca 45 HL per hektar.
Ovanpå det vimlar det av producenter i Bordeaux och alla är inte cru classé. Nu har jag kolkat i mig alla flaskor av 2000 Ch Tayac jag köpte, men där kunde man alltså köpa en cru B från briljanta 2000 för 199 spänn - under 2008. Nu har jag inte provat L'Arrivet 06, men jag gissar att Tayac står sig utmärkt mot den - inte minst med stöd av årgången.
Mer sånt! Importörer, dammsug Bdx på cru B från 05 nu! Kan ni hitta sånt och ta under en 200-ing (åtminstone under 250) på SB är det en slam dunk.
Men ni gör väl inte det för att ni då dödar marknaden för de få flaskor cru classé 06 och 07 ni har köpt och måste få ut en hundring eller tre mer per flaska för.
Nu ska jag gå och raka mig och se om jag blir lite mindre lik Kronstam ...

Andreas Larsson sa...

Vad menar du med dubbla uttag på 45 HL/HA jämfört med vilka? Tänk på att Bordeaux oftast har en planteringstäthet på 10000 stockar per hektar, om då någon i Toscana eller Napa bara tar ut 25 HL/HA med 4-5000 stockar per hektar så tar de ut en större skörd. Grundläggande, dock en vanlig missuppfattning bland vinnördar...
Ja, Bordeaux is the shit...

Henrik sa...

Andreas, du vet oändligt mycket mer om detta än jag och jag har egentligen ingen lust att ge mig in i den här typen av diskussion med dig.
Men, en hektar jord är en hektar jord. Oavsett antalet rankor så är det fortfarande en hektar jord som ska förmå ge näring åt ett antal rankor. Om du väljer att plantera tätare påverkar detta givetvis hur rankorna mår, hur jorden mår och i slutändan hur druvorna och vinet mår.
Nu har Bordeaux förstaviner, andraviner, tredjeviner och olika cuvéer och assemblager. Oberoende av vilket så är det jag menar att Bordeaux producerar enorma mängder vin. En pyttig rännil kommer till Sverige och det bidrar till att hålla uppe priserna. Om importörerna tog in cru B, enligt mitt förslag ovan, så lär dessa viner alltså konkurrera med cru classé som man redan betalat för, för länge sedan i och med primeurhanteringen.
Ja, jag är konspirationsteoretisk men jag finner faktiskt ingen annan förklaring till det brutalt usla Bordeaux-utbudet i Sverige.

Andreas Larsson sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig, det finns så mycket fantastiska viner till moderata priser i Bordeaux och systemets utbud är antikt och överprisat, jag håller med dig i 190 gällande detta. Bordeaux åt folket...

Andreas Larsson sa...

Och tänk, nu diskuterar vi lyxproblem om bordeauxpriser, vi slår inte kvinnor, använder deodorant och betalar hyran! Vem riktar sig tre apor till? De skrikande typer med tatueringar som snusar vlika man ser stå och äta pommes frites med räksallad och svär åt sina flickvänner som också har tatueringar och snusar...

Finare Vinare sa...

Misstänkt Müller-Thurgau på åtta komma fem? Knappast rätt målgrupp... men Enjoys produktutvecklare kanske har något starkt på gång? En färdigblandad fyralitersdunk under namnet "Spolarvätska med Etanol".

Word, bordeaux åt folket. Och snus ;-)