lördag 21 november 2009

1998 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart (och lite 2007 Fiancée)


Champagne på kvartsmagnum är onekligen rätt användbart. Precis lagom lyckobringande dos till förrätten innan man går vidare med de tyngre sakerna. Ikväll smakar vi den här nysläppta flaskan till några pilgrimsmusslor som fått vända i pannan med smör, olivolja och schalottenlök. Skulle man vara sugen på en helflaska blir priset 54% högre per centiliter. Outgrundliga äro monopolets prissättningar...

1998 Cuvée Nicolas François Billecart skimrar ljust gyllene i glasen och bjuder på en delikat, elegant och ganska komplex doft. Först ut är honung tillsammans med nougat, bikarbonat, mjöliga äpplen och en knivsudd vanilj. Efter hand tillkommer nötter och rödare, köttiga pinotaromer, ja till och med lite blommighet. Mineralerna finns där redan i doften, men det är i munnen de verkligen exploderar. Tungan peppras av så mycket ostronskal och musselkalk att jag nästan börjar hallucinera fram fiskmåsars skrin. Syrorna känns mjuka och snälla, men ger tillräcklig fräschör och det finns en liten angenäm bitterhet i slutet som får mig återkomma för klunk efter klunk. Gott! (91-92)

PS. Till huvudrätten får en 2007 Domaine la Barroche Fiancée stryka med. Vi vill så gärna få en repris på fatprovet i april, men det här vinet har mörknat och vresat till sig. Direkt vid uppkorkandet bjuds man på en del reduktiva aromer, och även om rödare inslag tittar fram under kvällen känns helheten fortfarande som en något spretig och lagringskrävande châteauneuf i den moderna och aningen atypiska skolan. Mer tallbarr än garrigue, och så violer och en stjälkig kryddighet. På pluskontot hamnar den rena frukten (vad annars?) och en klockren mineralitet i den långa, varma eftersmaken. Bra tryck och hög volym, men än så länge sitter syrahhalvan i förarsätet med grenachen nedstoppad i bakluckan iförd munkavle och röd slampig plyschklänning. Går förstås att dricka med behållning om man öppnar flaskan i god tid, men tålamod rekommenderas. (92-93+)

13 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Låter som en kvartsmagnum är för lite....

På toppen nu eller vad är halvans tillstånd?

Anonym sa...

54% högre för en helflaska, hur tänker du då?
Helflaskan är väl 300% dyrare en halvan?

Anonym sa...

När började systemet sätta priset på produkterna de säljer?
Halvflaskan säljs i TF medans 75:an i BS för det tredubbla.

/Jacob

P.s Kommentaren ovan är även jag, glömde namnet bara.

Frankofilen sa...

Niklas - jag får säkert mothugg av champagnemaffian, men för min smak känns det som att bara tuta och köra med det här vinet, åtminstone från det här formatet.

Jacob - 54% dyrare per centiliter. Nej, jag vet att det inte är monopolet som sätter priserna i BS. Och jag har inte ens kollat om det är samma importör som säljer hel- respektive halvflaska. Men snurrigt blir det för konsumenterna likväl.

konjären sa...

Hade missat det här i mellansläppet. God champagne i det här formatet är något som alltid bör finnas hemma... Får se om det går att beställa - verkar vara slut i Stockholmsregionen.

Ulrik sa...

Själv mets nyfuken om naggon kan vissa snuskia billden på ettiketen. Ska finas en sådan. Nufiken.

Anonym sa...

Ulrik, nykter?

Anonym sa...

det är en naken böna, bilden på Fiancèen alltså

Ulrik sa...

Nykter. Men internskämt mot dyslektisk bloggare som ger alla huvudvärk av sina alster.

Jag ser ingen naken kvinna. Inte en en naken man. Inget. Var? Peka ut för mig!!

Frankofilen sa...

Jag tittade verkligen efter kvinnan på etiketten, och visst, med mycket god vilja kan man kanske ana några strukturer där. Men för att verkligen se saker i det röda fältet tror jag egentligen man måste titta djupare i flaskan ;-)

Anonym sa...

Fråga mig inte varför jag svarar på detta nu, men plötsligt ser jag henne!

Det behövdes ingen djupare titt i någon flaska. Ingen titt alls faktiskt!
En kraftig förkylning som sänder kalla kårar genom min kropp däremot och rejäl värk (influensa, någon?)

Kvinnan?
Jo. Hon ligger ju där!
Liggandes på rygg tittandes mot dig. Huvudet är det "röda" och halsen mellan nästipparna och hennes något yppiga behag UNDER näsorna..

Capice?

/MW

Frankofilen sa...

eh nej? Jag gissar att här krävs mer fantasi än jag kan uppbringa en kulen vinfri onsdagskväll ;-)

Anonym sa...

Gah!
Febern är på väg ur kroppen - men hon är ju där fortfarande!
Nu ser jag bara inte ursprungsbilden längre!

;)


/M