onsdag 28 september 2011

2009 Friedrich Becker SpätburgunderUndrar om det inte är dags för en liten hyllning till monopolet trots allt? I det tillfälliga augustisläppet kom Friedrich Beckers instegspinot i årgång 2008. Vinet verkar ha sålt skapligt, men trots att det regelbundet fyllts på med nya flaskor i butikerna har vi inte kommit oss för att smaka. Nu har en ny laddning landat och hastigt och lustigt har vi nollniorna på hyllorna. För en gångs skull tycks alltså vårt kära monopol ha lyssnat på kunderna och gjort en tillbeställning utifrån efterfrågan.

Vad kan man vänta sig av 2009 då? Ja, på pappret var det förstås en ganska varm årgång, vilket i mina öron inte låter så dumt för tysk pinot. Och nog får man en hel del solmogen frukt i doften med jordgubbar, hallon och körsbär. Det enda gröna kommer från sköna skogiga drag, och så lite fatlakrits och milda kryddor som kardemumma och kanel. Mmm, det här är ingen dum doft, och den blir bara bättre och bättre under kvällen med ökad höjd och fin pinositet. Efter en stund kliver mineralerna fram på allvar tillsammans med en snygg blommighet.

Smaken är till en början purung och nyvaken, med lite kvardröjande spritsig kolsyra som dock snabbt flyr sin kos efter en omhällning. Kvar finns en saftig och slank munkänsla med rena fina fruktaromer och bra fräschhet från syrorna. Smaken känns till en början en smula kort och rumphuggen, men med luft sträcker vinet ut på ett övertygande sätt och får en skönt seriös längd. Eftersmaken är syrlig och god med blodapelsin, lakrits och en urläcker kalkstenig mineralkaraktär som man verkligen inte är van att hitta på den här prisnivån.

Det här är ett vin som växer rejält, och som efter att ha startat nånstans runt (86-87) vecklar ut sig till starka (89+) med klara bud på outstandning. De tyska nollniorna fortsätter sitt segertåg även på den röda sidan. Ruskigt imponerande för ett instegsvin, det är svårt att tänka sig en bättre pinottripp för 139 spänn eller en bättre kandidat till husets röda i lättare stil. Jag måste ha fler flaskor, här blir det påfyllning i pluralis. Och aporopå inledningen så är det förstås importören som skall hyllas för att de tar in sådana här godsaker.

PS. Fler som smakat.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som de gott kan ligga ett kortare tag då eller hur funkar det? Måste testas oavsett.

/thomas

Frankofilen sa...

Hej Thomas
Vinet lär säkert bara bli bättre och bättre över närmaste året som jag ser dey, men det är riktigt gott nu också med en rejäl luftning. Resten av flaskan dracks igår kväll efter ett dygn i kyl. Om möjligt ännu bättre än dagen före med urskön munkänsla och klockren mineralitet. Jag tänker köpa på mig så jag kan dricka både nu och över närmaste åren.

Ahl sa...

Fin recension! Var tvungen att boka ett par flaskor; bolaget listar fortfarande som årgång -08, får väl se om det är den eller 09an som skickas från varudepån...

Ahl sa...

Bolaget har fortfarande årgång -08 i sitt lager, fick hem fyra flaskor idag. Lätt besviken men förhoppningsvis fortfarande bra vin.

Frankofilen sa...

Skumt. Det fanns drygt sextio färska flaskor på Regeringsgatan tidigare idag när jag fyllde på lite, och det var nollnior på hyllorna. Nollåttan är säkert alldeles utmärkt, om än i kanske lite fruktglesare skrud. Monsieur Wennerstrand har ju haft den som husvin sedan det släpptes i augusti, och kanske kan jämföra de olika årgångarna. Det är ju för övrigt öppet köp två veckor om du vill försöka beställa igen.

Anonym sa...

Som initierad kan jag berätta att Systembolaget har gjort ett tilläggsinköp på ytterligare 1200 flaskor QbA 2009. I april 2012 kommer Tafelwein 2009 och Sankt Paul 2009 lanseras.

Frankofilen sa...

Se där, verkar vara en liten försäljningssuccé för tysk spätburgunder trots allt. Aprilsläppet börjar se riktigt intressant ut...

Finare Vinare sa...

Adderar vi hyfsade kvantiteter av Jean Foillards 2010 Morgon, 2010 Lapierre Morgon och en binge andra naturister i aprilsläppet, så ligger det nära till hands med ett Roy Andersson-citat:

"Någonting har hänt"...