onsdag 14 november 2007

2004 Château Pesquié Quintessence


Vi körde faktiskt förbi Château Pesquié en gång när vi passerade Mormoiron, en av alla dessa småbyar nord- och sydost om Carpentras som utgör den prestigelösa appellationen Côtes du Ventoux. Stannade gjorde vi dock inte, trots att Pesquié anses vara en av de bästa producenterna. Det saknas ju inte direkt intressanta domäner att besöka i den här delen av Frankrike om man säger så, och man måste prioritera. Det är hur som helst roligt att man kan köpa de här vinerna i Sverige. Förra året kom nolltrean som vi drack några gånger men aldrig var särskilt imponerade av. Men det är många som gjort tummen upp, inte bara Parker, varför man självklart vill prova igen i en mer normal årgång. 80% Syrah från 40-åriga rankor och 20% Grenache från 80-åriga.

2004 Quintessence har en tät blåröd färg. Doften, som initialt är något svårfångat knuten, är sötfruktig med inslag av plommon och körsbärslikör, menthol, en rejäl dos ek med nymalet kaffe, mörk choklad och vanilj, samt en bred kryddpalett med peppar, bakkryddor och muskotnöt. Det finns också lite drag av tallbarr. Smaken är drygt medelfyllig med massor av mörk frukt, kryddor och en hel del tanniner. Vinet känns dock inte syltigt och det finns en del syror. Eftersmaken river till bra med en gnutta eldighet, strävhet och bitter choklad.

Jag gillar det här men kan lätt se vilka invändningar man kan tänkas ha. Blint hade jag nog aldrig gissat på 80% franskspråkig syrah utan kanske snarare drämt till med Spanien. Vinet påminner faktiskt en hel del om en mera oborstad lillebror till Finca Sandoval tycker jag. Mycket godare än nolltrean, och kommer sannolikt bli bättre och mer ursprungstypiskt med tiden när spåren av l'élevage får smälta in.

Inga kommentarer: