torsdag 1 november 2007

2005 Alain Graillot Crozes Hermitage


Dagens mest begärliga flaska i nyhetssläppet! Det är verkligen ett galet tryck på Graillots viner i Sverige, och liksom förra gången sålde drygt 4000 flaskor slut på ett nafs. På Regeringsgatan var flaskorna slut redan efter mindre än en halvtimme eftersom folk gick före den uppseendeväckande långsamma vinkällarkön direkt in i butiken med följd att folk som köat sedan före kl tio blev utan medan andra bara kunde strosa in 10.20 och köpa en låda. Kan man inte bara bestämma att en kö gäller för hela butiken en gång per månad för att undvika sådana här situationer? Som det var nu räcker det inte med att ta ledigt en vardag och vara på plats före öppnandet - man måste klona sig och vara på två ställen samtidigt.

Nåväl, efter dagens vedermödor vill vi förstås smaka på en gång. Mörkt purpurfärgat vin strömmar ned i dekantern och ger rejält med lila skum. Första sniffen ger en något knuten men ack så härligt välbekant doft. Ung primär Graillotsk Syrah precis som man vill ha den. Men vänta - lite skiljer det sig allt. Den vanliga vitpepprigheten har bytts ut mot mer komplex kryddighet med ingefära och bakkryddor som kardemumma och kanel. Det finns också lite rundare gräddiga toner som sammantaget ger mig associationer till nygräddade bullar. Annars är det den sedvanliga lakritsen, björnbären, vildhallonen, gummit och köttbuljongen. Smaken är slankt syrlig utan gröna inslag med ett mittparti som är betydligt mer utfyllt och homogent än hos nollfyran. Eftersmaken än god och ganska lång, lakrits- och anistonad med lite malörtsbitterhet och rejält med uppstramande finmaskiga tanniner. Efter hand med luftning blev vinet lite öppnare och tätare och det tillkom en del tallbarr. Det här träffar förstås rakt i min sweet spot, sådan här bra ung syrah är jag svag för. Den här årgången tycker jag också skickar in nollfyran i skamvrån; det här är mycket bättre. Urgott nu, men mår förstås bra av att vila till sig en aning och rundas av. Vi får väl se vad andra tycker, har på känn att Finare Vinare sitter och ler med varsitt glas just nu.

Slutligen så vet jag att jag har klagat en del på Systembolaget tidigare. Inte utan fog tycker jag, men man får inte glömma att prisa dem som prisas bör. Idag har jag fått ett så varmt, personligt, engagerat och professionellt bemötande av en butiksanställd att jag blir alldeles lycklig bara jag tänker på det. Tack!

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Visst ler vi - den gick inte av för hackor...

mvh,

Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Det smakar för jävligt - men det går, sa han som drack T-sprit. Visst är den alldeles för ung men ack så härlig. "Hemlig frukt" som ni skriver är på pricken, men jag tycker ändå det smakar Graillot. Lite märkligt knuten nu, hur skall det då inte bli när tunneln slår igen? Behöver kanske bara komma till ro efter resan hit? Det blir ändå svårt att inte vilja dricka flera närmaste halvåret.

peblin sa...

Ang kön...

Det vore väl rimligt att man placerade lådorna med släppets mest eftertraktade vin INNE i vinkällaravdelningen dit kön faktiskt går?

Känns lite taskigt att låta allsköns "vanliga" människor, alltså Roodeberg-på-box-folk och så, stå i timslånga köer bara för att ett antal vinhamstrar vill ha allt allt allt, först först först?

Frankofilen sa...

Visst det vore bättre. Jag frågade en av killarna i vinkällaren varför man inte gjort det. Första svaret var att det kostade under 200 kr, det andra att det inte gick att ha i vinkällaren eftersom det var 4000 flaskor. Jag ledsnade och avstod från att fråga honom hur tusan man lyckades med både La Poja och Allegrinis Amarone som fanns i samma volymer. Jag tror monopolet -återigen- gravt underskattade efterfrågan. De har det inte så lätt.

Å andra sidan, måste man ha sin box kl 10 en vardag så kanske man kan gå till ett annat bolag i city? Det finns ofta intressanta viner under 200 som tar slut snabbt. Låt alla köa! Fram för vinhamstrarna! ;-)

Anonym sa...

Och jag begrep inte att Graillot inte fanns i slutet av kön förrän det var för sent. Å andra sidan prioriterade jag mina kära Taurasi och köade tappert på, men dels finns de förstås fortfarande kvar, dels vill man ju veta vad alla pratar om... Lite ledsamt känns det.

konjären sa...

Från vanligtvis välunderrättat håll (kamrat Pokermannen, med djupa försänkningar i SB), kommer nya laddningar ut under måndagen i begränsad omfattning. Åtminstone SB i Svavagallerian, Uppsala, skall enligt samma källa få in ytterligare ett par lådor. Stämmer det (vilket jag inte tvivlar på) kan säkert fler SB få tillskott. Värt att kolla upp under måndagen, alltså.