fredag 7 november 2008
2005 Domaine Léon Barral Faugères Jadis
Jag gissar att det köptes en och annan flaska av det här vinet av ren nyfikenhet i måndags. Det har varit mycket snack om Barral senaste dryga halvåret hos Finare Vinare, och visst - det blev några flaskor för mig också. Med tanke på det utmärkta smakprovet i somras från en nyinflugen flaska känns det som vansinne att missa. Jämfört med Barrals "vanliga" Faugères är all cinsault och en stor del grenache utbytt mot 40% Syrah. Betongtankarna har fått ge vika för två år i ekfat, varav 10% var nya.
2005 Domaine Léon Barral Jadis ger först en ganska otrevlig, reduktiv kloakliknande doft. Massor av slöjighet och fällning för ett så ungt vin. Här behövs varsam dekantering och framför allt mycket luft! Flera timmar och ett par omhällningar senare har otrevligheterna blåst bort. Visst är det märkligt med doftminnet? Sommarens smakprov minns jag som mer mörkfruktigt rhônelikt - men fram träder en glödande rödton av vinbär, körsbär, syrliga svenska röda äpplen och blodapelsin. En rejäl mineralitet med inslag av rostigt järn fullbordar färgkänslan. Pang! Barndomens ollonskott har också letat sig in i doften, eller snarare doften av knallpulver som krossas av en hammare på ett underlag av sten. Men precis som hos 2005 Faugères växlar doften färg, aromerna går i och ur varandra och det finns även en mörkare sida med lakrits, björnbär, asfalt och en stor bit nygrillat kött där de blodiga safterna åter tar oss in i det röda spektrat. Och mitt i allting står en ihoprafsad kärve garrigue med örter och lavendel. Några enbär och tallbarr verkar också ha letat sig dit. Smaken är syrlig med saftig, skinande ren frukt efter luftningen. Syrorna är äppelfriska och munkänslan slank där örtigheten går igen från doften, men det är framför allt mineralkaraktären som tar över eftersmaken. Känslan är inte helt olik den av en klunk San Pellegrino minus kolsyran. Avslutningen är lång och lite anistonad.
Oj, vilken personlighet! Vinet har verkligen en egen karaktär som på en gång är både inbjudande och trumpet ogästvänlig. Lite som en sur baskerklädd gubbe som vägrar prata annat än franska, men som skiner upp för minsta ansträngning i den riktningen. Jag har full förståelse för om det här delar upp vinälskare i två läger, men jag gillar det. Mycket. Och om om jag slängde mig med pretentiösa uttryck som vif om standardcuvéen är det väl lika bra att ta fram storsläggan nu - här känns det helt rimligt att snacka om un vin nerveux. Karaktären känns rastlös, otåligt energifylld och sprittande av livslust, men lite ambivalent inför framtiden med oroliga blickar över axeln. Visst kan det säkert bli bättre, men den ungdomliga frukten charmar och det känns lite som ett riskprojekt med någon längre lagring. Producentens biodynamiska övertygelse ger knappast superstabila viner, vilket denna post vittnar om. Å andra sidan räcker det bra som det är nu.
PS. Mer åsikter här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
44 kommentarer:
Jag drack också en flaska igår kväll men jag fick inget av de reduktiva dofterna. Min flaska doftade initialt rhonskt mörkfruktig och växte i komplexitet efter någon timme i dekantern.
Jag gillade den skarpt, K gillade den men var inte riktigt lika entusiastisk som jag.
Kul att vinet funkade! Den reduktiva kloakstanken kände även vi i måndags, fast den behövde inte någon längre stund för att försvinna. Men eftersom vinet visar sig som allra bäst efter ett dygn med luft i flaskan måste man nog dra slutsatsen att några års lagring kommer att vara av godo. Annars är just en superlång luftning tricket, sen är det bara att njuta vinet på den underbara carignanfrukten och mineralerna. Sura baskergubben går bananas och börjar dansa på bordet ;-)
De är redan slut i hela landet! Franska Kvalitetsviner har dock fler, att beställa via privatimport till samma pris, 199 kr. Och se där, precis när vi ska publicera kommentaren syns 56 nya friska flaskor på Passagen! Mums...
Pricken över i:et när det gäller un vin nerveux... Jag letar mig fördärvad på ett svensk ord för "la tension" i ett vin... Det är ofta a och o för mig. Och det här vinet har en formidabel "tension"...
Förresten Franko, har för mig att du är ett City-fan? Funderar på att åka över början december för att se två av Europas mest underpresterande lag drabba samman...
Visst känns det som att några års lagring inte borde vara något problem med tanke på struktur och fruktkoncentration, men då skall man se till att man har riktigt bra förhållanden. Pga Barrrals svavelfobi är nog varje minut över 15 grader ett risktagande. Och jag gillar vinet i sin nuvarande ungdomliga kostym, lite luftning är inget problem...
Johan - jag gissar att det kanske finns en hel del flaskvariation. Deras Faugeres har pekat i den riktningen utifrån de flaskor vi har druckit. Sällan han väl vin känts som en så levande produkt som i det här fallet.
Swedish - jo visst är det City som gäller. Denna höst har som vanligt bjudit på en blanding av hopp och förtvivlan. Vilken match tänkte du se - derbyt är väl den 30:e november?
Har testat både basvarianten och Jadis den senaste veckan och vad gäller drickbarhet och direkthet vinner den enklare klart på poäng.
Letar man efter komplexitet och potential har Jadis oerhört mycket mer i bakfickan. Jadis upplevde vi som ett energiknippe där 75% av energin känns outlöst. Den ligger och väntar för att en dag gå på fullständig knock.
Jag är inte orolig att låta vinet vila till sig både 2 och 3 år. Visst bör man vara beredd på att vinet utvecklat sig åt ett håll man inte vanligtvis förväntar sig av sydfransoserna.
Kolla här vad vi tyckt om Barrals viner:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Appellation=795
Ha de...
City-Paris SG... Let's f*ing have it... :-)
Jo tack. Fast hela UEFA-äventyret känns som en oväntad bonus. Det skulle inte skada om vi kunde börja vinna några bortamatcher eller om The Dunney Monster kunde sluta göra minst ett självmål per match... Känns som att han skulle må bra av att slippa kaptensbindeln. Backlinjen bör rimligen ha högsta prioritet när transferfönstret öppnar, tillsammans med en tuff defensiv mittfältare.
Nåja, vi får väl se vad de förmår mot ett pånyttfött Spurs ledda av 'onest 'Arry. Eftersändingen börjar nu.
Blue Moon, you saw me standing alone....
skit...
Bättre gick det för oss... Tre välbehövliga poäng...
Du har nog rätt i att det är ett högriskprojekt att lagra Jadis. Är det därifrån namnet kommer? Man försöker sig bara på lagring en gång ;-)
Fast även om vinet håller ihop "bakteriologiskt" och inte börjar pysa och bubbla framåt vårkanten, så undrar man ju ändå vart det kommer ta vägen doft och smakmässigt? Exempelvis ung bordeaux kan man ju oftast ana hur det kommer att utvecklas. Men med ett vin som detta, som luktar kloak och ostädat stall redan i 3-årsåldern, är det mycket svårare att sia om framtiden.
I guess there is only one way to find out :)
Håller med, svårt att sia om framtiden. Vinet känns rätt unikt som det är redan nu så det är svårt att förlita sig på tidigare erfarenheter. Mmm-vins post om nolltvåan är lite oroande, men årgången var väl kanske sämre till att börja med, och så handlar det kanske om smak. För att inte tala om flaskvariation.
Strukturen talar ju för ett finfint liv även i framtiden, men återigen - jag gillar det verkligen i sin nuvarande form. Lite luftning innan man dricker är sällan ett problem.
Den reduktiva odören berättar nog mer om var vinet varit än vart det är på väg. Vinosapien har säkert minst en poäng angående inneboende energier, nollfemman känns ju klart mer dunderladdad än nollfyran. Under närmaste året kör med vi ett dygns luftning för att maxa upplevelsen...
inneboende energier... nervöst vin... maxa upplevelsen...
Varför låter vi allihop som ett gäng nedrökta hippies när vi pratar om det här vinet? Är det biodynamik månne? Far out, dude. ;-)
och där gick larmet hos FRA igen...
Franko scores again. Incoming Hueys... watch out!
Det finns ju faktiskt tydliga paralleller till Chateau Musar i detta vin:
* Stor andel Carignan
* Minimalt med svavel
* Funky doft redan som ungt
* Flaskvariation
Musar har ju ett rykte om sig att "föryngras" med åldern. Den starka funkigheten avtar t ex med åren. Kan det bli så i detta fallet också tro?
Om funkigheten kan tillskrivas reduktion vill man väl gärna tro att den minskar med åren, eller? Vinkemi är inte mitt favoritämne..
Har du hunnit smaka vinet, Holger? Utan att känna dig personligen har jag fått för mig att du kanske skulle gilla det utifrån dina egna noteringar och vad jag har hört från F&V. Musar kan jag tyvärr inte jämföra med - aldrig smakat det vinet. Men brukar inte Musar sägas ha ohyggligt mycket volatila syror? Har för mig att Kronstam referade till Salubrin och viftade med labbdata i någon artikel för länge sedan. Något sådant märkte jag inte av i Jadis.
Jag har (såklart på tips av F&V som oxkså visste att jag skulel gilla det :) smakat 2004:an och fallit pladask. Jag köpte några 2005:or och ser kraftigt fram emot dom.
Kronstam visar aldrig så mycket känslor som när han årligen sablar ner Chateau Musar. Han är nog inne mer på "hygieniska" viner... Det stämmer att det brukar vara rejält med volatila syror i Musar precis när man öppnat en flaska, det vädras dock bort med ett par timmar dekantering (mycket viktigt med det vinet). Du måste nog prova snart...
Jo, visst tillhör det allmänbildningen att ha provat Musar. Kollade lite vad du tyckt om de olika årgångarna. Nu verkar det vara nollettan på hyllorna - har du hunnit prova eller har du någon almmän info om årgången?
Barral har ju haft en hel del problem med stabiliteten och volatiliteten i sina viner... 2003 lär ju nästan 50% av hans viner ha varit "too much" om man ska tro drickare på degustateurs.com och LPV. 2004 och 2005 ska ju vara hans mest "tama" och problemfria viner hittills vilket uppskattas av en hel del personer (inkl. mig) medans andra saknar "vildheten" i t.ex 2001... Man kan ju undra hur vilda dessa var i så fall...
Franko,
jag har inte hunnit prova 2001 än, har inte sett till den på hyllorna trots att den är den aktuella årgången enligt systembolaget.se.
Musars andravin, Hochare Pere et Fils var riktigt bra i årgång 2001, så jag har ganska höga förväntningar. Annars är 2000 inte alls fel heller, om än inte riktigt så bra som 99 tycker jag.
Swedish-
LPV och dégustateurs är härliga för ett lite annat perspektiv än det man hittar på de amerikanska forumen. Jag har hamnat efter med läsningen på sista tiden, tack för påminnelsen.
Förresten, vilka "vi" tog tre poäng i söndags? Glömde bort att fråga i bedrövelsen av ännu en förlust...
Om unge herr Barral fick denna diskussion översatt tror jag han blivit mer än nöjd.
Jag tror inte han är ute efter att tillfredställa den breda massan med sina viner, utan snarare de konsumenter som vågar testa dessa lite annorlunda skapelser. Att hans viner väcker debatt och fungerar som åsiktsdelare tror jag gläder han än mer.
När man sippar hans viner faller det sig fullständigt naturligt att kommentera/diskutera/argumentera om glasets innehåll. Precis det som jag tror att de flesta vinmakare är ute efter, men ack så få lyckas med. Barral tillhör definitivt de som lyckats med detta.
Franko: Paris SG; världens genom tiderna mest underpresterande lag... :-)
Finner klart mer behållning i att läsa Dégustateurs och LPV där man kan läsa om mer "mänskliga" viner som man faktiskt har råd att köpa och ha på bordet än om en line-up av 23 årgångar Pétrus med 5 årgångar av Bollinger VVF as a starter...
Sitter och dricker vinet i denna stund. Skönt att slippa behöva tänka själv ;-) Vi gillar det mycket fast det åker liksom bergådalbana i sinnet.
Eftersom vi är oseriösa drickare hoppade vi över dekantering och längre luftning. Däremot drack vi ur Riedel Bordeaux vilket passade bra.
Hej Lisa, kul att du har hittat hit.
Men stopp och belägg - "det åker liksom bergådalbana i sinnet" låter ju hur intressant som helst. Är det bara bra eller? Du har inte lust att berätta mer? Som Vinospaien sa - det här vinet inbjuder ju till diskussion kring vad man har i glaset, och det är roligt att höra fler intryck.
Hej igen
Vi har under två kvällar sippat en lika spänstig kompis till Jadis. Samma explosivitet, samma energi, samma otroligt rena frukt och samma läckra balans. Tror inte du blir överraskad när jag avslöjar att vinet är biodynamiskt...
Kolla här:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Year=2007&Color=1
Vem importerar Gramenons viner??
I Danmark shoppar man på Bichel.
I Frankrike är Gramenon en av de stora 'nya' stjärnorna.
Så här skriver http://chateauneuf.dk
http://chateauneuf.dk/vinsobres/vins7.htm
Ha de
Det låter läckert, Vinosapien! Tänk att vi har hela fina sydfranska 2007 framför oss... det vattnas i munnen.
Det är rätt långt till Århus, så kära importörer - sätt igång!
Trösterikt som gammeldags lite brynt köttsoppa med mycket rotsaker och järntoner som från kokt persilja; en oväntad rätt som gjorde en förunderligt förtröstansfull.
Samtidigt paradoxalt fruktigt. Blodapelsinskal, björnbär, mörk plommonmarmelad, mineraler, finsk tjärlakrits (knallpulver, håller jag med om). Och sen kommer köttsoppan igen! Smakerna ligger i två distinkta skikt som fluktuerar. Och så en parfym av vissnade rosor och kanske lavendel som slingrar sig runt.
Lisa - det där var ju rena poesin! Håller med om vinets två sidor, ett röd/mörkt janusansikte. Blir sugen på att öppna en ny flaska snart... ;-)
Vinosapien - säger samma sak som F&V. Låter läckert. Såg också att du provat 2001 Les Cailloux nyligen, intressant att läsa.
Vi dricker resten idag kylksåpskallt, det får värmas i glaset men vi kan inte hålla oss och smuttar.
Kan du lägga några länkar till adra viner man förmodligen gillar om man gillar det här?
Oj, Lisa, vad isen plötsligt blev tunn. Andra viner i samma stil, eh? Det är lätt att hänvisa till andra biodynamiker i södra Frankrike - ett förslag har du förresten tidigare i tråden - men jag gissar att du vill ha tips på viner som faktiskt går att köpa och inte bara en massa producentnamn.
Ett tips är så klart att utforska fler viner från södra Frankrike - det finns och släpps en hel del viner både från Languedoc och södra Rhônedalen, men som jag sa så känns vinet ganska unikt i sin profil. Om man extrapolerar rödfruktigheten, örtigheten och den allmänna sudiste-känslan så tycker jag att du skall prova 2005 Bosquet des Papes (nr 97128). Från grannappellationen Vacqueyras finns fortfarande flaskor kvar av 2005 Domaine le Sang de Cailloux Cuvée Doucinello (nr 98070) - här hittar du mer av den mörka delen av janusansiktet med tydlig egen karaktär och funkighet. Sen kan man såklart också välja att rikta in sig på druvblandingen. Ett tips är kanske 2006 Ridge Geyserville som släpps i december och innehåller en hel del Carignan. Utifrån det lilla smakprov vi fick när vi besökte Ridge i oktober tyckte jag 2006 Geyserville hade både rödfrukt, örtighet och bra syra. Visserligen amerikansk men jag tror inte Paul Draper och Didier Barral direkt skulle börja slåss på en middag. Jag har för övrigt bloggat om de andra vinerna också om du vill läsa mer, precis som många andra vinbloggare.
Men jag känner mig både fantasilös och hjälpsökande så här efter ett par rejäla skridskotag på den tunna isen. Hallå där ute - vilket vin är den logiska fortsättningen på 2005 Jadis i monopolets nuvarande sortiment?
Lisa, prova med ett mail till info@vinikwine.se. De importerar sydfransoser från samma omgivningar och har några carignanviner på sin lista. Men först ska du satsa på Barrals 2005 Faugères Tradition - om du vågar beställa en låda oprövat....
http://vinare.blogspot.com/2008/09/2005-leon-barral-faugres.html
Jag trodde Barrals 2005 Faugères var slut, men annars är det ett självklart val. Jag tror inte du blir besviken om du gillar Jadis. Sen finns ju såklart hans mourvèdredominerade 2004 Valinière fortfarande på vissa hyllor - men de mår kanske bra av lite lagring eller vad säger F&V?
Det är ungefär ett år sen vi testade 2004 Valinière, men gissningsvis behöver det något år till för att visa sitt bästa...
Tips till Lisa (och alla andra).
Vill slå ett slag för de nya portugiserna som snart kommer att storma fram:
1. 74820 på bolaget.
Lavradores de Feitoria - Douro DO - Meruge
här kan du läsa vad vi tycker och tänker om detta:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,958
2. 89414 på bolaget
Niepoort - Douro DO - Redoma Tinto
Här kan du läsa vad vi sa om detta:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=848
3. Och några fantastiska viner på en häftig druvsort som heter Baga.
Producenten heter Luis Pato och vinerna går att hitta på beställningssortimentet
Här en sammanfattning vad vi hittade i hans viner:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Wine=,947,948,1025,1033&Color=1
Hoppas det ger något...
Holger - "Kronstam visar aldrig så mycket känslor som när han årligen sablar ner Chateau Musar. Han är nog inne mer på "hygieniska" viner". Aktuella DN Söndag ger syn för sägen...
Vinosapien - har vi inte väntat sedan dackefejden på att portugiserna ska storma fram? Men de fastnar alltid i stövlarna eller drabbas av bakhalka...
Minns att vi glatt upptäckte spännande nya portugiser redan i början av 90-talet;-) Fast det här med Baga låter som ett annat slags vin, din syntes av nebbiolo, grenache och pinot verkar svår att motstå...
Provade Jadis i helgen, med höga förväntningar efter alla skriverier. Det är ett bra och framförallt intressant vin, men jag upplevde det som extremt parfymerat efter 3-4 timmar i karaff. Eller snarare tvåldoft. Tog över fullständigt för mig.
Ingen annan som upplevt vinet så? Biodynamikernas signum är ju flaskvariation iofs, men det kändes inte defekt i övrigt. Vinet visade betydligt mer röd-mörk frukt, knäckig rökighet och mineraler när korken drog ur. Efter 4 timmar fans endast Dove-tvålen kvar.
Visst kan det ha varit en "off bottle" - men är det inte så ibland att när man hittar ett störande drag så tar det efterhand över fullständigt? Alltså mer av ett psykologiskt fenomen än ett vinöst...
Vilka parfymerade nyanser man upplever som tilltalande och vilka man störs av är ju dessutom mycket personligt. Tänk på hur svårt det kan vara att hitta en parfym man gillar. Provningspsykologin väntar på sitt första riktiga standardverk...
Nej, ingen Dove. Gillar inte den tvålen;-)
Robert: Vi förstår precis vad du menar med tvål! När vi drack Jadis associerade vi till grönsåpa men "tvål doftsatt med tallbarr" är en minst lika bra beskrivning. Däremot upplevde vi det inte som störande, bara annorlunda!
Fantastiskt vin. Det var en slurk över till desserten igår men det var inga problem. Den maffiga frukten stod upp riktigt bra mot Daimtårtan! :-)
Skicka en kommentar