onsdag 9 juni 2010

2007 WH Smith Pinot Noir Sonoma Coast


Om man vid 71 års ålder säljer sitt livsverk och erhåller en ansenlig summa pengar skulle de flesta luta sig tillbaka och med all rätt njuta av en behaglig tid som pensionär. Bill Smith är nog inte som oss andra; efter att ha sålt La Jota till Markham Vineyards för nio år sedan startade han genast på ny kula och byggde ett nytt vineri. Man måste älska personer som är så passionerade.

Under egna etiketten WH Smith gör han i nuläget fem pinot noir och två cabernet sauvignon. Kvällens flaska är den billigaste i serien. Druvorna är hämtade från fyra lägen (Hellenthal, Twin Hill Ranch, Flocchini och Morris Ranch) med målsättningen att fånga smakerna av Sonoma Coast till ett pris som möjliggör för kunderna att ha vinet som "husvin". Efter kallmaceration och jäsning tillbringade vinet nio månader i använda franska fat. Alkoholen klockar enligt etiketten in på måttliga 13,6%.

2007 WH Smith Sonoma Coast är ljusrött med en ännu ljusare, aningen vattnig kant som börjar dra mot brandgult. Doften öppnar med smultron, jordgubbar och tomatpuré på en bakgrund av köttigare inslag av buljong och kryddor. Lite sumpig sjöbotten är bara av godo, och efter en stund i öppen flaska tittar också lite fuktig mossa fram samtidigt som doften mörknar en smula med körsbär. Man kan ana lite kakaoskyar och rökighet från faten men det känns att Smith varit försiktig med eken.

Smaken är medelfyllig och tassar med lätta steg, och även om här finns lite kalifornisk bärsötma präglas helhetsintrycket av viss finstämdhet och elegans. Det här är långt från de fruktdrivna, mörka pinotviner delstaten kan producera. Munkänslan är bärig och mjuk utan några som helst hårda kanter med snälla apelsinlika syror som gärna hade fått ha lite mer lyft. Eftersmaken har hyfsad längd med inslag av lakrits. Vinet känns till en början en smula bräckligt och glest men blir en nyans mörkare och fyller ut sig med lite tid i öppen flaska. Gott, men vill man ha riktigt djup och intensitet måste man nog uppåt i hierarkin. Sannolikt skall man dricka det här vinet nu. (89-90)

PS. Den här flaskan inhandlades i New York härom veckan för omedelbar konsumtion i lägenheten. Så blev inte fallet, utan den fick istället följa med hem i resväskan. Men WH Smiths viner finns faktiskt i Sverige numera. Vinopia är en ny importör med spännande kalifornienportfölj.

2 kommentarer:

Birk sa...

Vet du vem som står bakom Vinopia? Kan Michel Jamais vara inblandad... Screaming Eagle i portföljen - imponerande.

Frankofilen sa...

Javisst, det är Zvonko Sokcic som ligger bakom, aka Zvampen