torsdag 28 mars 2013

2011 Schäfer-Fröhlich Vulkangestein Riesling trocken


Den tyska dominansen fortsätter. Det har väl aldrig varit roligare att vara rieslingälskare? Gamla favoriter levererar på topp, och bakom dem kommer en lång rad hungriga yngre namn. Behöver man egentligen något annat än tysk riesling? Det gör man förstås, men frågan infinner sig gång efter annan när man sitter med ännu ett vin i glaset som med lekande lätthet kombinerar elektricitet och stenig mineralitet.

Ta till exempel 2011 Vulkangestein trocken. Här har Tim Fröhlich valt ut druvor från flera lägen i sina vingårdar i Schloßböckelheim och Bockenau. Den gemensamma nämnaren är att jordmånen är vulkanisk. Man har skördat lite tidigare än vanligt, men annars är rankorna gamla och druvmaterialet kunde tänkas ha gått in i någon av deras Grosses Gewächs. Istället säljer man vinet för en spottstyver. Och lekande lätt har man gjort ett instegsvin som levererar på en nivå som är allt annat än basal.

Lekande lätthet är också vad som bäst karakteriserar vinet. Det för sig till synes helt utan ansträngning, med en oerhört vacker elegans och precision. Klangen är kristallklar, med grönäppliga syror och en fokuserad munkänsla. Efter bara en kort stund får man en ung men redan ganska komplex doft med skira slöjor av blommor och lite kryddgrönt (dragon!). I djupet mullrar mineraler med drag av krabbspad och rök. Frukten är krispig och frisk, med äpplen, citrus och en liten tropisk touch. Eftersmaken biter ifrån med lite grapebitterhet.

Det här är ruskigt gott för nästan inga pengar alls. Hur katten gör de det, tyskarna?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara hålla med. Köpte ett antal Vulkangestein när de kom och de har redan gått åt. Någon som har någon erfarenhet av hans GG?

Winepunker sa...

Jodå, Felsenberg, Felseneck & Halenberg, flera årgångar och de är oftast strålande. Inte alltid, men oftast.

Frankofilen sa...

B&F - har nog inte Punkarns erfarenhet när det gäller SF, men det jag har smakat har varit klockrent, även om jag vet att en del har åsikter om Tims skalmacerationstid. Senaste posten var nog om Felsenberg. Dags att kolla in Felseneck snart igen.

http://frankofilen.blogspot.se/2012/03/2009-schafer-frohlich-felsenberg-gg.html

Anonym sa...

Felseneck låter ju lite för bra för att vara sann - men ganska lagringskrävande känns det som - är det 2009an som åker fram nu eller ännu äldre? Antar att man får vänta ett par år med 2011an..?

Frankofilen sa...

Jag är lite sugen på att se hur 2010 är. I like 'em young... ;)

Anonym sa...

Var köper du Vulkangestein?

Frankofilen sa...

Finns hos både Atomwine.dk och belvini.de

Johan sa...

Har testat 2009 Felseneck GG och blev grymt imponerad. Lite av en uppenbarelse för mig som väldigt sällan dricker viner på den nivån (har dock provat en del österrikiska topprieslingar, men inte alls haft samma upplevelser).
Vulkangestein var givetvis enklare men också den riktigt fin.

Någon som testat Shiefergestein och vet om den försvarar de extra tiorna i pris?