fredag 6 april 2007

2004 Chateau Bouscassé

Det vin som kanske fått mest uppmärksamhet bland de nya vinerna i det strategiska släppet i måndags. Skall finnas på systemet närmaste året och priset är inget att klaga på. Vi brukar gilla Brumonts viner, minns särskilt en flaska av hans 1995 Château Bouscassé Vieilles Vignes som hade fått en härlig mognad när vi öppnade den i vintras. Vi minns också 2003:an av detta vin som avnjöts vid poolkanten framför grillen i skuggan av Mont Ventoux med cikadorna spelandes i bakgrunden i somras.
Vid dekanteringen är vinet fint purpurfärgat, doften är ljuvlig med inslag av mörka bär, cassis, jord och järn men en lätt alkoholförnimmelse i bakgrunden drar ner helhetsintrycket. Det här skulle lätt passera för fattigmans Bordeaux. I munnen är vinet direkt otillgängligt; strävt och tanninrikt. När vi njuter det till en bit oxfilé med gräddig sås 4 timmar senare har det mjuknat en del men inte alldeles tillräckligt.

Detta är ett fint tillskott i ordinarie sortimentet och vi kommer säkert att köpa en del flaskor till för lagring. När Bordeaux-priserna ser ut som de gör i världen i stort och i Sverige i synnerhet är det här faktiskt ett bra substitut runt hundralappen även om appellationen är Madiran. Men det är lite trist att det år efter år är Brumont som utpekas till superfynd med tanke på alla fina franska viner som finns i samma prisklass, vi har njutit fantastisk Bordeaux runt €10-12 som aldrig når Sverige - och gör de det har importören lagt på så han spricker. Vi har fortfarande en del flaskor kvar av 2001 Reignac inköpt för 110 kr - på Systemet finns den sämre 2002:an för 320 spänn.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta vin är upphaussat av journalister bortom all rimlighets gräns. Vi har prövat både det enklare och häromsistens Vielles Vignes 98 alla får ständigt 5 ++ av journalister. Men för mig är det inget annat än besvikelser. Mycket doft men ingen frukt och då blir vinet surt.