lördag 20 oktober 2007

2001 Château La Nerthe


Till kvällens lammkotletter är vi nyfikna på ännu en nolletta från Châteauneuf efter den positiva upplevelsen av Guigal. La Nerthe är faktiskt det enda riktiga slottet i regionen om man tänker sig Médocliknande imposanta byggnader. Alain Dugas och hans team brukar producera eleganta viner med försiktigt ekbehandling. 48% Grenache, 26% Syrah, 18% Mourvèdre, 6% Cinsault och resten sannolikt Muscardin och Counoise.

Färgen är brunröd. Vinet har en härligt varm och ursprungstypisk doft där aromerna skiftar en del under kvällen. Det finns mycket att hitta, initialt rikliga doser fullmogen frukt med körsbär och hallon parat med en gnutta gräddkola och lite anis, vitpeppar och garrigue. Plötsligt kommer en rejäl pust av rått kött och sedan lite söt piptobak. Efter hand utmejslas även tydliga dofter av kåda och barrskog. I smaken återkommer körsbären och kryddorna samt lite svart té, munkänslan är slank och riktigt elegant om än med en gnutta gleshet i mitten. Eftersmaken är lång, läskande, aningens syrlig och härligt intensiv. Helt befriad från alkoholhetta och bitterhet, men det finns en hel del tanniner kvar.

En riktigt god och samtidigt elegant châteauneuf som klart går att dricka nu men som borde hålla länge till, den kändes mycket mera primär än Guigal.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt, så ska det smaka. Jag fick ju som du läste en lite skum flaska sist. Mycket här som inte fanns där.

Lamm och châteauneuf är en kombination för gudar. I pipelinen ligger en La Nerthe 1990 som jag lovat att bjuda lillebror på när han kommer upp om några veckor. Terra riktigt incognita för mig. Snart på en blogg nära dig.

Frankofilen sa...

Så gammal och mogen châteauneuf är terra incognita för mig också. Blir mycket spännande att höra vad du tycker.

Finare Vinare sa...

Mums! Både châteauneuf och gigondas med omnejd blir riktigt spännande när de blir gamla. Egentligen är det synd att dricka dem före sju års ålder. Vi är extremt nyfikna! Kommer att tänka på ett par benådade kvällar när vi drack 1990 och 1997 av "Cuvée Casa Bassa" hos Domaine de Cabasse i Séguret. Vilken lagringspotential vinerna från detta område har!

mvh,
Finare & Vinare