fredag 12 oktober 2007

2004 Château La Tour de By


Alla älskare av klassisk Claret - här har ni ett fynd! Det här är nämligen den mest bakåtsträvande Bordeaux jag har smakat på länge. Doften uppvisar så gott som helt avsaknad av associationer från fruktriket, det finns en gnutta vinbär men annars handlar det bara om järn, jord, blod, köttbuljong, den allra minsta knivsudden vanilj, saltlakrits och en rejäl pust från ett överfyllt askfat. Jag får associationer av när Arne Anka vaknar efter en fest. I munnen är vinet medelfylligt slankt med fortsatt vansinnigt nedtonad frukt men desto mer av jordiga järnbalkar, cigarettaska och snus. Eftersmaken har lite längd men är ändå ganska kort och lite salt. Det känns som om det senaste seklets vinutveckling aldrig har ägt rum; så här smakade det nog när Charles Ryder och Sebastian Flyte skålade i Oxford. Jag vill egentligen ha mer frukt även i min klassiska Bordeaux, men efter hand med luftning till maten kapitulerar jag. Vinet är härligt och unikt i systembolagets sortiment. Frågan är hur det klarar lagring med så lite frukt?

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hey, frukten finns där, annars skulle vinet kännas tomt i mitten. Det är bara det att den är underordnad den salta fatkaraktären och inte push-upad med en massa modernt tricksande. Fram för bakåtsträvande! Vi älskar det, vi är glada att du kapitulerar, och det lär andra också göra... årets mesta bordeauxfynd!
Extra plus för alla som inte orkar vänta till år 2012...

mvh,
F&V (officiell fanclub;-)

Frankofilen sa...

Hey Fancluben,
med modernt tricksande menar ni sådant som fullmogen frukt och försiktig fatbehandling som inte underordnar den som i det här fallet? Eller sånt som Rolland håller på med på Belgrave som fick claretälskarna på Decanter att utbrista "pure Bordeaux" i samband med medaljutdelingen för nollfyran? ;-)

Äh larvar mig bara, kan man få bli stödmedlem i klubben?

Finare Vinare sa...

Vi menar förstås Rollands häxerier i synnerhet;-)
Och att pusha fram frukten under vinifieringen i lite vidare allmänhet...
Hela systembolaget är fullt av ung frukt, söt frukt, insmickrande frukt, alkoholstinn frukt. Det är inte minst därför vi jublar så mycket över La Tour de By. Vi vill ha riktigt vin, inte fruktsaft!

mvh,
F&V

Anonym sa...

Jag är också helt såld på la Tour de By! Fast just nu sitter jag och dricker ch l'Evangile 1997, som mest stinker blyerts och granatäpple...

konjären sa...

Oj, en stackare som jag som tillbringat veckan med att sukta efter vin blir alldeles till mig av era beskrivningar! Ett måste, det inses lätt. Jag återkommer så fort jag fått chans att prova själv...

Johan sa...

Vi drack den till rådjursadel med trattkantarellsås. Mycket trevlig. Måste nog betraktas som ett fynd.

Funkade även utmärkt till ost. Verkligen uppfriskande och gott. Som sagt, trevligt med ett vin som inte är fullt så fruktigt som dom flesta moderna viner.

Vi provade även en flaska Kevin Arnold-03 och den framstod som rena fruktbomben i jämförelse.

Annars kan jag rekommendera Ben Rye 06 som just kom på beställningssortimentet. Kanske inte riktigt lika god som 05:an men ändå väldigt väldigt trevlig som efterätt. Mycket frisk tropisk frukt och anannas, kanske ett stänk av tuttifrutti som inte fanns i 05:an. Trots detta mycket gott! Inte ett russin så långt ögat når.

Anonym sa...

Prova denna med opastöriserad Brie. Det var födda för att blandas med varandra i en mun!