söndag 14 oktober 2007

Primörsläppet from hell

Att det är "primörsläpp" på bolaget imorgon har väl inte kunnat undgå någon. Monopolet underblåser hysterin och har till och med tryckt upp nya affischer där man listar vinerna såg jag på Regeringsgatan i veckan. När det nu äntligen släpps ett hyfsat brett urval Bordeaux är väl allt frid och fröjd? Då kan väl inte ens sura gamla frankofiler klaga, det här är ju vad många har efterlyst?

Visst är jag glad att svenska vinälskare äntligen erbjuds lite Bordeaux, men tyvärr orsakar hela cirkusen en svårartad bitter eftersmak hos mig. Till att börja med är det på sin plats att påpeka att det inte handlar om några primörer som släpps imorgon, utan årgång 2004 som sedan länge är buteljerade och klara. Nollsexorna som sedan i våras säljs i primörkampanjer ute i den fria världen dröjer det länge innan vi får möjlighet att köpa i Sverige. Men det är såklart en petitess i sammanhanget, även om rätt skall vara rätt. Den bittra eftersmaken härstammar istället från de lätt förutsägbara scener som kommer att utspela sig utanför till exempel flaggskeppsbutiken på Regeringsgatan imorgon bitti; bilder som kunde vara direkt hämtade från Nordkorea eller Sovjetunionen när det kommit in ett parti bröd eller nylonstrumpor. Systembolaget förutsäger även detta själv på sin hemsida, och man har därför kvoterat vinerna ganska hårt för att så många som möjligt skall få möjlighet att köpa några flaskor. Hela partiet beräknas sälja så gott som slut under första dagen, i vissa fall säkert under första timmen. Kvoteringsförfarandet i sig är det inte så mycket att säga om, men en liten verklighetskoll är kanske på sin plats. Det är nollfyrorna det rör sig om, right? En medelmåttig årgång som vinälskare i samtliga länder i den fria världen kunnat köpa i så gott som vilka kvantiteter man önskat sedan några år, antingen en primeur eller numera i flaska? Den årgång där diskussionen snarare har varit om man skall köpa något överhuvudtaget med tanke på kvaliteten, eller om man skall fylla på med äldre årgångar eller lägga pengarna på 2005? Sverige måste vara det enda land i världen där bara själva möjligheten att få köpa några flaskor Bordeaux från ett medelmåttigt år ses som den största vinhändelsen under hela året. Hur många har till exempel tagit semester imorgon för att ha en chans att vara med i lotteriet? Och även om man kan ta ledigt så skall man ändå ha en hel del tur om man skall få tag på en av de 60 (sextio!) flaskor 2004 Château Latour som storebror har bestämt skall räcka till nio miljoner av "världens mest vinintresserade folk". När man berättar sådant här för bekanta i sydligare monopolfria delar av Europa så tror de inte sina öron. Jag hoppas Bryssel håller ett vakande öga över cirkusen imorgon, för tydligare exempel än så här på vårt monopols diskriminering och oförmåga att upprätthålla ett fullödigt sortiment kan man knappast hitta.

Ok, nog klagat. Lycka till imorgon, för har man möjlighet och är intresserad skall man såklart köa. Svenska vinälskare kommer att sluta upp manngrant när det äntligen ges möjlighet att handla Bordeaux. Som monopolets utbud ser ut i Sverige så är det nog tyvärr denna enda chans som bjuds om man vill ha Bordeaux årgång 2004. Bitter, moi?

14 kommentarer:

johan p sa...

Håller fullständigt med dig. Jag kommer visserligen själv att vara i kylan på Regeringsgatan och köa i morgon klockan nio men tycker såklart att hela förfarandet är helt uppåt väggarna.

Magnus sa...

Hear, hear! Enda trösten i eländet är att dylika planekonomiska förmyndarfasoner ger än mer tyngd åt argumentation mot SBs monopol i Bryssel.

konjären sa...

Och jag lyckades efter lite trixande avsluta dagens ledningsgrupp extra tidigt och kasta mig ned till Täby C för att som nummer två i kön slänga in min biljett till lotteriet... Medelmåttig årgång eller inte, när Decanter braskar på med "Last affordable vintage" på sin Médoc Cru Classé 2004-provning i senaste numret så hör man och lyder!

Magnus sa...

Jag lyckades få en vänlig själ att skolka från en kurs under förmiddagen för att få in vinlottsbeställningen. Sen köade jag under lunchen till R44 för att få tag på några live-flaskor. Det kan bli en hel del dubblering om beställningen går igenom, men det är en risk man kan ta med dessa viner; det är ju ingen brådska att dricka upp dem. Det fanns en hel del viner kvar vid lunchtid, fler än vad jag trodde skulle vara fallet. Det nya kösystemet var iofs så långsamt att en del nog helt enkelt gav upp och lämnade kön.

Vi spanade dessutom avundsjukt in en leende person som svepte förbi kön strax efter 11-snåret med en vagn tungt lastad med 5-6 lådor bordeaux som vi starkt misstänker var ena halvan av F&V. De hugger ju enligt egen utsago alltid en vagn vid släppen ;-)

Frankofilen sa...

Vi får väl se vad lotteriet innebär för min del, men skulle det bli nit och du har ont om lagringsutrymme så kan vi säkert lösa det, nudge nudge know what I mean?

konjären sa...

Och lagringsutrymme finns även hos mig ett tag till! Återkom om det blir bekymmer...

Min vän pokermannen hade tubbat halva vän- och bekanstkapskretsen att köa på olika bolag för 1er cru-slotten. Får han igenom sina beställningar så blir det nog 60-70.000:-... "Ren investering!"

Finare Vinare sa...

Det är rent ut sagt för djävligt att de LER när lådorna rullas ut, snacka om vinsnobberi ;-) Men det kan väl inte varit vi - för vi nöjde oss med fyra och en halv låda! (vagnen är möjligen ett allvarligt indicium för skuldbördan...)
Svåra luckor i bordeauxsektionen fick en välbehövlig påfyllning idag. Och loppet är absolut inte kört. Cos d'Estournel, Montrose, Ducru-Beaucaillou, Pichon-Baron, Pichon-Comtesse för att nämna några... de finns ännu kvar på Passagen.

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

4 1/2 låda...*avundsjuk* Själv har jag varit hemma med två barn idag, vilket ju i och för sig är viktigare än alla viner i världen, men jag hade gärna haft chansen att förnedras i kön på Regeringsgatan. En tidig beställning blev det trots allt, vi får väl se om storebror drar min lott i lotteriet.

Anonym sa...

De som kunde få en Lafite för 1446 skr kan ju vara glada i alla fall. I Danmark får man betala 5000 dkr/6250 skr vad jag kan se. Monopolet har inte bara avigsidor.

Frankofilen sa...

Ruso,
SB's priser är det oftast inget fel - utom för just Bordeaux som brukar vara ohemult dyrt. Men priserna på det här snart helt slutsålda lilla partiet är bra, de är ju de primörpriser som gällde för några år sedan. Första Cru har en tendens att stiga ordentligt i pris, så de 60 svenskar som tilläts handla kan helt klart vara glada. En liten verklighetsförankring bara: enbart på den Carrefourbutik i Porte d'Auteuil jag besökte i somras fanns det lika många lådor 2004 Bordeaux som på Regeringsgatan igår. Det kändes såklart konstigt att ingen skrek max 2 flaskor eller att inte kön ledde ut på gatan, men det gick att handla ändå faktiskt. Priserna gjorde inte ont heller, mina Pichon Baron var 111 kr billigare per flaska. Och så här är deras normala sortiment, och inte bara under några timmar en gång om året. På vinklubben.se kan man läsa aktuella priser från Luxembourg - även dessa lägre än i Sverige med exempel som Montrose 39,95 €, Lynch Bages 31 €, Léoville Poyferre 29,95 €. Ser man dessutom till nästa års cirkus så har bolaget lyckats köpa nollfemmorna till "primörpriser" som ligger mer än dubbelt så högt än vad de kostade när primörkampanjen begav sig. Första cru kommer att kosta runt 12000 kr i Sverige, men de släpptes för dryga 5000 i övriga världen.

Man kan försvara monopolet i vissa frågor även om det blir svårare och svårare tycker jag. Vad gäller min favoritregion Bordeaux finns det tyvärr inte så mycket gott att säga. Ok, rant over.

Anonym sa...

jag förstår vad Du menar. Jag var i Bordeaux i september och hittade 2004 Pontet Canet för 29,95€ på Intermarche i Pauillac. På Maison du vin i Bordeaux tog de 44€.
Man kan väl tro att utväxlingen inte varit så hög på 2004:orna i skiktet, under "de namnkunnigaste", eller vad man ska kalla dem, sedan 2005.
Det var bara de som jag syftade på.
En 2002 Fourcas-Hosten för 7,85€ smakade alldeles förträffligt.
Tack för en bra blogg.

Magnus sa...

Beställningslotteriet sket sig. Trots en beställning inlämnad kl 10.01 blev det inte en enda flaska av de viner som enbart fanns i varudepån. All hail Kim Jong-il! ;-/

konjären sa...

För min del gick tydligen hela klabbet igenom - inklusive Latour! Jag har visserligen inte hämtat flaskorna ännu och törs inte ta ut något i förskott fortfarande, men jag besökte SB idag och fick bekräftat att allt levererats. Fick därmed även slutnotan för kalaset, och måste ägna mig åt diverse finansiella transaktioner innan jag kan hämta bytet...

Anonym sa...

Konjären: Ska man tolka detta som att primörsläppet är den egentliga orsaken till Ericssons ras?
Hur ska det då bli när 2005:orna släpps?