torsdag 10 december 2009

2007 La Spinetta Langhe Nebbiolo


Det blir hämtpizza på tallrikarna ikväll. I karaffen La Spinettas nya årgång från lågstadierankorna i Starderi. Vinet öppnar väldigt ungdomligt med en pust av jäst och kartig frukt, men genomgår en härlig utveckling under kvällen. Det känns som att Spinettas billigaste viner bara blir elegantare och elegantare för varje årgång just nu, med fingertoppskänsla i fathanteringen. Visst finns här en del vaniljkola, lakrits och mjölkchoklad, men det är absolut inte så det stör och det bestående intrycket är renheten i frukten med körsbär, vinbär, jordgubbar och hallon. Ett par rejäla stänk blommig Spinettaparfym, och så massor av oregano, mynta och tobak. Läckert!

Munkänslan är slank, ung och fräsch. Mitten är väl lite kartigt knuten fortfarande, men aromerna hänger med bra och breddar sig i den långa, mineraliska eftersmaken som även rymmer en knivsudd av bitterhet. Syrorna får ordentlig fart på spottkörtlarna och även om tanninerna blir betydligt mer framträdande när pizzan är uppäten känns de fortfarande rätt snälla och mogna. Man kommer på sig själv med att ta sipp efter sipp, det här är ett härligt vin. Årgången känns åtminstone lika bra som nollsexan, kanske till och med något strå vassare. (90-91)

PS. Har det kommit en ny sändning? Det finns i vilket fall som helst rätt gott om flaskor i butikerna just nu om någon missade novembersläppet.

4 kommentarer:

Henrik sa...

Visst är den härlig? Jag har fyra flaskor kvar, men blir ändå sugen när man ser att det finns flaskor kvar.
Just elegansen i fatbehandlingen, syrorna, den rena frukten och en alldeles underbar mineralitet fick mig att bara fånle.
Och jag brottade ner tanninerna med risotto, så frågan är om det inte får bli påfyllning.
Välkommen hem från Paris förresten - skönt att inte alltid behöva välja mellan Long Island Iced Tea och hämtpizza med korrekt tillbehör, va?

Rhônarna-Micke sa...

Nu blir man så där suktad igen....visst är det sjujäkla gott?
Vi noterade också att SB har fått påfyllning, kanske läge att klippa några flaskor till....

Frankofilen sa...

Sitter också och funderar på om man skall fylla på eller inte. Visst är det jäkligt gott, samtidigt är det andra nollsjuor från andra ställen som lockar...

Henrik, det här vinet slår Long Island Iced Tea alla dagar i veckan. Blöt torsdagskväll på Kungsholmen eller blöt lördagnatt i Paris däremot... njaa.
Du har mail BTW.

Per J. sa...

Tack för tipset, trodde det var kört när jag missade släppet men nu är ordningen återställd. 06 var ju ruskigt god.