fredag 4 juli 2008

2006 La Spinetta Langhe Nebbiolo


Vi är rejält nyfikna på den nya årgången av La Spinettas Langhe Nebbiolo, gjord på druvor från de yngsta stockarna i Vigneto Starderi. I dekantern får vi ett transparent, ganska mörkt brunrött vin. Första sniffen ger en knutet, ungt intryck med kartig frukt och nästan en gnutta jästton. Till maten efter knappa tre timmars luftning är doften helt annorlunda; stor, öppen och riktigt härlig. Det första som möter näsan är massor av spearmint och menthol som nästan slår över i en mera kemisk doft av nagellack. Körsbär, jordgubbssylt och hallonbalsamico följer efter tillsammans med viol/lakritstabletter och en fin pinjeörtighet med inslag av fuktig tobak. Fatbehandlingen känns riktigt snygg och klart icke-klumpig med en fint integrerad lättrostad ekkaraktär med mandelmassa, mjölkchoklad och en antydan av vanilj. Och som pricken över i en lite rökig tjärighet. Suverän väldoft!

I munnen är vinet elegant, slankt och fräscht med höga syror samtidigt som Rivetti har fått till en fin koncentration. Här skvallrar de lite kartiga kärniga inslagen om vinets totala ungdom. Tanninerna är finmaskiga som att slicka på sammet, men bjuder inte på oöverstigligt motstånd tillsammans med mat. Avslutet är härligt långt, syrligt och lite bittert.

Det här är riktigt bra och ursprungstypiskt i min mun. Elegant med finkänslig ekbehandling helt utan godisvarning. Jämförelser med nollfemman blir svåra då vi missade den och "bara" har smakat en långöppen flaska hemma hos Finare Vinare, men frågan är om inte det här är ett snäpp bättre? Heja Danmark!

10 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

Ja, vi får vel köa på passagen när tiden närmar sig...eller kanske åka tilbaka och hälsa på familjen i CPH...

By the way, är nyfiken på din åsikt om Graillot's 2006, jag har snart tagit slutt på min låda tyvärr, med bara 2000 och 2004 som referens tycker jag at 2006 är bästa hittils, mer licorice än vanligt men urgod....

Frankofilen sa...

Graillots nollsexa får en alldeles egen post inom kort när vi öppnar nästa flaska. Urgod är det bara att hålla med om, och tillgänglig redan nu om man är svag för ung syrah. I min smak tyckte jag också den var bättre än nollfyran, bättre frukt och absolut inte lika grön.

Mårten sa...

Kort fråga:

Var i Köpenhamn kan man hitta denna flaska?

Frankofilen sa...

Köpenhamn vet jag inte, den här flaskan liksom 2006 Graillot är köpt hos Bichel Vine i Hjortshøj strax norr om Århus. Det underlättar med bekanta med adress i Köpenhamn för upphämtning.

Dansk i 08 sa...

Är nästan säker på att Bichel har eksklusiv på Graillot och Spinetta har i alla fall aldrig set dom hos nogon i min hemstad CPH, tyvärr.
Bichel har nock bästa Rhone portfölj i DK

Vinosapien sa...

dansk i 08
Kan bara hålla med dig om Bichel:
Remejeanne, Gramenon, Charvin...
Inga dåliga producenter precis...

Vinös sa...

Kul att du lyckats hitta den här i Danmark utan att behöva köa :)

Vi lyckades köa oss till en låda av 05:an i majsläppet och drack den första flaskan någon vecka senare. Enligt din beskrivning låter det som att de två årgångarna liknar varandra stilmässigt? Håller verkligen med dig om att fatbehandlingen är skickligt gjord att den försiktiga rostningen passar perfekt.

För bara någon vecka sedan köpte vi faktiskt 3 st -06:or på enoteket i Monforte så framöver blir det nog till att testa dem mot varandra!

Frankofilen sa...

Mmm, det låter som en underbar semester, ser fram mot att läsa era poster.

Jag vågar mig inte på någon jämförelse alls mellan 2005 och 2006 utifrån det här smakprovet även om 2006 kanske anses vara bättre generellt utifrån rapporterna man fått? Finare Vinare har säkert mer att tilägga, men prova själva vet jag. Det här vinet tänker jag inte gifta mig med och lagra någon längre tid, det är ju härligt att dricka redan nu. Lufta en stund bara.

Vinös sa...

Vi har inte blivit riktigt kloka på 05 i Piemonte. Från olika håll har vi fått höra att det var problem med virus, sval försommar och regn+röta under skörden av både Barbera och Nebbiolo. Men när vi besökte Barolo nu var många oförstående. Den allmänna åsikten verkar vara att 05 är ett bra år, snäppet under 06 och kanske inte lika lagringsdugligt. Vi själva tycker att de 05:or av Dolcetto, Barbera och Nebbiolo vi testat alla varit riktigt bra. Mycket bättre än 03:orna exempelvis!

Frankofilen sa...

Mina ytterst begränsade erfarenheter av 2005 i Piemonte pekar åt samma håll. Goda viner, de Dolcetti vi druckit från årgången var tex riktigt fina. Inga stolpskott till skillnad från en del tveksamma nollfemmor från Toscana. Vi får väl se när det börjar släppas Barolo. Det lär nog bli ytterligare en och annan ny lyxbil i Piemonte - efter 2002 och 2003 verkar ha man en riktigt fin svit av årgångar på gång. De talas ju redan om 2007 som en klassisk årgång i stil med 2001 och 2004...