torsdag 3 juli 2008

2007 Domaine Lafond Roc-Epine Tavel


Hemkommen från dagis med två trötta barn klängandes på mig blir det ett försök till somrig snabbmat. Att pochera känns som överkurs, så istället åker två hela ägg i kastrullen med timern ställd på exakt sex minuter. En påse färdig salladsmix sprids ut på tallrikarna samtidigt som en form med rivna bitar ciabatta täckta med baconskivor åker in i ugnen. Baconfettet smälter ned över brödbitarna och vips har man både krutonger och lardons efter några klipp med saxen. Jag hinner precis skaka ihop en senapsvinägrett innan äggen är klara. Av med skalen och så ett snitt när de ligger på salladshögen så den varma gulan rinner ut över hela härligheten. Voilà - Salade Lyonnaise för stressade småbarnsföräldrar.

Årets Tavel i monopolets sortiment kommer från familjen Lafond med vintraditioner sedan 1700-talet. Domänen som drivs av far och son, Jean-Pierre och Pascal, producerar både Tavel, Lirac, Côtes-du-Rhône och sedan några år även en Châteauneuf. Recensionerna har varit goda och husstilen sägs vara ganska modern. Till kvällens vin har man använt sig av druvor från 21 olika parceller med sinsemellan olika växtbetingelser. 60% grenache noir, 15% cinsault, 9% clairette, 5% grenache blanc, 5% syrah, 3% carignan, 1% bourboulenc, 1% mourvèdre och 1% picpoul.

2007 Domaine Lafond Roc-Epine Tavel är saftröd i glasen. Att ge sig på någon större analys av rosé känns mest konstigt, men det finns en bärig rödfruktig doft med jordgubbe, körsbär, hallonremmar och skumgodis. Ursprungstypisk örtighet och en liten, liten jordton. Rejält fruktig ganska maffig smak med både bitterhet och lite alkoholeldighet i slutet. På egen hand under matlagningen är vinet farligt nära att bryta mot rosévinernas absoluta tabu: brist på fräschhet. Första klunkarna känns faktiskt ganska tröttande. Men på balkongen till maten - eller om det bara handlar om den korta luftning vinet fått i öppen flaska - samlar det ihop sig och fungerar riktigt bra, speciellt till den rökta baconsmaken. Och i kvällsvärmen med några extra sniffar på krukorna med lavendel och rosmarin känns det för ett kort ögonblick nästan som om vi befann oss i Vaucluse.

PS. Lite senare på kvällen utan mat är vinet tillbaka där vi började. Tungt i gumpen, eldigt och lite tröttsamt att dricka. Det här är inget man pallar flera glas av till lunch i värmen - då riskerar man rejäl huvudvärk och en bra mycket längre middagstupplur än man tänkt sig. Det tippar väl inte över helt och blir odrickbart, men var är fräschören?

5 kommentarer:

Swedish sa...

Instämmer i din initiala beskrivning. För min smak var det too much och alkoholhettan gjorde det obalanserat. Har inte botaniserat så värst mycket bland roséerna i år men bäst hittills är Domaine des Bauguiers från Bandol...

Frankofilen sa...

Absolut matkrävande - skrev just en uppdatering efter ytterligare ett glas nu i kväll. Domaine des Baguiers måste såklart provas under sommaren, vi får se om det kanske blir en post också.

MSvin sa...

De Tavel jag har druckit har varit nog så alkoholstarka och därmed lite klumpiga. Jag har inte provat det här vinet. Som sagt de har funkat bra till mat och väl kylda om de ska drickas på egen hand. Hur hög alkoholhalt, näramre 15 än 13 gissar jag?

Frankofilen sa...

14,5% enligt etiketten, och det känns som om många Tavel ligger däromkring. Intressant därför att INAO föreskriver en maxgräns på 13,5% med risk att vinet annars kan förlora sin appellationbeteckning. Känns snarare som regel än undantag att det ses mellan fingrarna med detta...

MSvin sa...

Jag tror att de som fuskar med alkoholhalten bidrar till att appelationen förlorar en viss av sin glans. Det är synd, för bra rosé kan vara mycket bra. Och bra Tavel kan vara mycket bra. Men jag tror inte att "roséport" har någon framtid!