lördag 28 juni 2008

2005 Antonin Rodet Savigny-lès-Beaune


2005 Rodet Savigny-lès-Beaune är förhållandevis mörk i färgen för att vara en så pass billig Bourgogne. Ganska inbjudande men sval och elegant doft av röda vinbär, hallon och körsbär med ett lite stick av målarfärg/terpentin. Nästan ännu tydligare drag av cherry coke än igår! Fin blommig parfym med örter och en snygg fatkaraktär med vanilj, kaffe, kakao och lite bittermandel. Underbar komplex kryddighet med ingefära, kardemumma, kryddpeppar och i bakgrunden lite jordig unknad. Smaken är slank och fräsch utan att vara för blaskig. Skinande syrlig rödfrukt med inslag av både tranbär och lingon som avslutas med en något gles men god och hyfsat lång eftersmak med fin mineralitet. Givetvis är det den fina årgången som påverkar - riktigt bra för att vara en enkel villages.

2 kommentarer:

Holger sa...

Visst är det ett gott vin! Jag provade det för ett tag sen (det verkar finnas på många flygplatser just nu :) Skön hög syra har jag för mig också.

Frankofilen sa...

Absolut - riktigt fräsch syra, men även bra tryck i frukten. Möjligen blir man lite mer positiv av låga förväntningar utifrån ett rätt så blygsamt pris, men jag tyckte vinet presterade på i stort sett samma nivå som tex Bouchards 2005 Beaune 1er Cru du Château som vi drack förra året. Den senare drar kanske ifrån med lagring dock...