måndag 23 juni 2008

2005 Domaine la Monardière Vacqueyras Vieilles Vignes


Vi dricker denna flaska från senaste mellansläppet. Familjen Vache strävar efter att göra urpsrungstrogna viner där jordmånen och årgången får fritt spelrum. På deras hemsida kan man läsa mer om utbudet av rosé, vitt och rött, där denna cuvée av 60% Grenache, 20% Syrah och 20% Mourvèdre från i genomsnitt 60-åriga rankor utgör flaggskeppet. Man har visst bytt etikett sedan vi provade senast, vilket var årgång 2001.

2005 Domaine la Monardière VV är mörk och tät i glasen. Här lönar det sig att lufta, bara någon timme i karaff öppnar upp den något stickiga doften rejält. Frukten drar åt det mörka hållet med i det närmaste italienska körsbär, några mosade vildhallon och en skvätt blåbärsoppa. En riktigt typisk ton av garrigue pockar på mer och mer uppmärksamhet, och vi hittar också lite brödkryddor och fatkaraktär med kaffe, choklad och vaniljstång. Vidare mineralitet, lakrits, grillkol och lite stallighet. Doften breddas och blir mer och mer komplex allt eftersom. Den fylliga smaken bjuder på en snabb tät attack av riktigt hårt tvinnad mörk frukt med rejäl koncentration, men som ännu inte riktigt fyllt ut alla hörn. Fortfarande lite ung och oförlöst där den ganska långa, örtiga eftersmaken präglas av lakrits och malörtsbitterhet, men ingen uttalad eldighet. Läskande syra och ganska få men finmaskiga sammetslika tanniner - eller så luras man en aning av den koncentrerade frukten.

Det är svårt att låta bli jämförelsen med Cuvée Doucinello i samma årgång som vi drack nyligen. Inte lika extremt, men absolut lika välgjort. Mer fruktdrivet, och i mitt tycke vinnaren av de två med några charmpoäng om man nu skall envisas med att korka upp redan nu. Kommer säkert att bli riktigt bra när den lugnat ned sig en aning efter bara något till några år. Vi köper fler flaskor!

2 kommentarer:

finare & vinare sa...

Kul att läsa! Borde finnas några kvar på måndag när vi kommer hem. Saldot ser ju rätt lovande ut...

Frankofilen sa...

Blir spännande att höra vad ni tycker om den här årgången i jämförelse med nollfyran som jag missade att beställa. Ses snart.