fredag 6 juni 2008

2002 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett


Ljuvliga sommar! Fulla av endorfiner dricker vi riesling efter en dag på stranden. Lite oroväckande är korken så gott som genomdränkt, men vinet verkar vara i fint skick. Puh. Är det bara inbillning, eller är korkarna generellt av rätt knackig kvalitet på många tyska viner? I de snart immiga glasen får vi ett blekgult vin med en lätt grönton. Doften bjuder på en antydan av petroleum och ett fyrverkeri av ostronskalig mineralitet, friska citrustoner och äpplen. En snygg blommighet dyker upp och efter ett tag även ett liten jordig källarton. Flaskan kanske inte är den bästa ändå, men det märks inte i munnen. Vinet är riktigt smakrikt med fin tyngd men ändå lätt känsla, där fin sötma av tropisk gulfrukt och ananasspad möter hög stålig syra innan allt klingar ut i en klingande ren, lång eftersmak som avslutas med en liten kallsup av bräckt vatten och mineraler. Suveränt gott!

5 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

Ang "tyska" korker, har länge haft samme mistanke, tx Selbach Oster 2003 som blev lancerat för inte så länga sedan, har upplevat helt ekstrem korkfel på dessa...dock verkar Karthauserhof har bra koll har druckit massvis och inte hittat fel...

finare & vinare sa...

Kul att ni också gillade det här vinet! Vi har öppnat ett par stycken sen den kom och hittar löjligt mycket frisk lime i smaken. Taskiga korkar brukar vara mer regel än undantag på billigare, äldre tyskar. Men denna kan väl inte räknas dit. De två vi dragit har varit i helt ok skick. Vinet bör ju absolut kunna sparas länge om man så vill...

Björn sa...

Jag fick plock korken i bitar ur en Künstler Kirchenstück Sp. 1998 idag, men gott var det i alla fall som tur var:-)

Frankofilen sa...

Då bestämmer vi det - tyska korkar suger. Fast det är sällan vinet i sig är korkskadat enligt min erfarenhet, det handlar mest om att man lika gärna kan ta fram kaffefiltret direkt. Har kanske haft tur ändå.

F&V - smakprofilen ikväll tyckte jag var mer tropiskt gulfruktig än limefräsch. Kanske var flaskan lite längre kommen än den borde trots allt? Men gott var det, vi får se hur nästa är..

Arvid Rosengren sa...

Jag och M öppnade en sådan här för några veckor sedan. Jag håller med f%v och säger att den smakade mer lime än tropiskt. Klassiskt Saarigt.

Vi drack dock inte ur hela flaskan utan sparade halva till dagen efter. Då var den, om inte dålig, så i alla fall riktigt tråkig. I en blindprovning hade jag nog gissat på äppelmust. Så den kanske är mer än lite oxidationskänslig.