torsdag 12 juni 2008

2005 Querciabella Chianti Classico


2005 verkar inte ha varit någon vidare årgång i Toscana. Tidiga rapporter talade om regn och rusk, och nu när allt fler omdömen trillar in verkar det stämma rätt bra. Men någon producent måste såklart ha lyckats bra. Och skall man tro Galloni så kan Querciabella vara den producenten; han sätter nämligen deras nollfemma på samma höga piedestal som nollfyran och talar om vilken glädje det är att smaka vinet. På't igen bara!

2005 Querciabella är rubinröd åt det ljusare hållet. Första sniffen säger Tuscany goes Burgundy! Här bjuds på sval, slank och lite råkall frukt med körsbär, hallon och röda vinbär som får alla mina synapser att skrika ung Bourgogne. Det finns en unknad som inte riktigt drar åt stallet utan snarare påminner om någon dyig sjöbotten tillsammans med en liten kryddighet. Vinet får vila i karaffen under matlagningen och utvecklar då en rejäl örtighet med drag av pinjebarr. Frukten antar en varmare nyans med tydligare körsbär samtidigt som det tillkommer en hel tablettask med violpastiller och lite grusig mineralitet. Smaken är slank och syrlig med snyggt integrerad fatbehandling. Småsträv eftersmak med viss längd. Inte alls utan koncentration men känns den ändå inte lite utspädd? En elegant och klassisk Chianti som helt klart är bland de bästa toskanska nollfemmor vi har smakat, även om jag tycker erkänt svårflörtade Galloni är väl generös. Hade priset legat mer i nivå med de $15-20 amerikanarna verkar betala hade mitt leende varit ännu större. Fick sina byxor avcharmade av ännu en flaska 2004 Castello di Fonterutoli. En modern gottpåse med mintchokladiga fat och hög extraktion. Och precis som smakprovet på Vinordic antydde tycker jag eken börjar sjunka in fint. Jättegott att dricka nu med lite luft.

7 kommentarer:

Laffen sa...

Efter att tidigare ha varit lite väl hård i min bedömning av 04 CdF, så tror jag i dagsläget att den har potential att bli lika bra som 01-årgången. Den senare är inne i sin absoluta toppform just nu - frukt och ek är helt integerade, och sekundäraromerna (svarta oliver och piptobak) gör detta vin till den bästa Chianti Classico jag druckit (95-96 poäng i min bok för tillfället). De senaste provningarna av 04:an, och där är jag helt överens med det du skriver, tyder på att den är på väg att utvecklas åt samma håll. Kanske läge att fylla på i källaren?

/Laffen

MSVin sa...

Jag håller med dig. Querciabella är den bästa 05:a jag har druckit från Chinati classico. Denna årgång är lite svår, moderata syror, lite tunn frukt och slanka mittenpartier. För övrigt tenderar Chianti Classico från Greve att vara lite mer rödfruktiga och strama till sin karaktär i jämförsle med kommuner som ligger söderöver.

Anonym sa...

Querciabellas 04:a var bland det bästa jag smakat av Chianti Classico.
Väntar förväntansfullt på att få dricka deras 06:a.
Det skall vara ett riktigt kanonår enligt många bedömmare.
Ska själv besöka vingården om ett par veckor.

/Tignanello

Frankofilen sa...

Laffen - gillar man Fonterutoli skall man absolut passa på att handla nollfyran när den finns. För egen del tänker jag köpa några Castello di Brolio också innan de försvinner.

MSVin - vi verkar rörande överens om våra intryck ;-)

Tignanello - låter som en underbar semester. Mycket positivt surr om nollsexorna både från Toscana och Piemonte. Har du provat 2005 Querciabella som jämförelse?

Anonym sa...

frankofilen - Nej det har jag faktiskt inte gjort.
Alla nollfemmor jag druckit har varit tunna och lite utspädda så jag har inte bemödat mig med att prova. Jag köpte på mig ett antal nollfyror i Greve för två sommrar sedan, så det har liksom inte funnits behov för några nollfemmor om man säger så.

Och nu är det dags att fylla på lagret igen!
Har du provat båda som jämförelse?

/Tignanello

Frankofilen sa...

Den här årgången är första Queciabellan vi smakar överhuvudtaget. Jag provar gärna nollsexan om den dyker upp.

Anonym sa...

Ska precis knäcka upp en -05, drack Querciabella -06 i Italien för ett par veckor sedan, 20€ på restaurang i Firenze, så bra att vi bara tog in flaska efter flaska medans en arg diskare stod och pickade lite argt på sin klocka. Bäst av alla Chianti -06 jag provade under 3 veckot i Italien.