lördag 7 juni 2008

2000 Château Tayac


Mogen Margaux från ett toppenår för under tvåhundralappen går ju bara inte att missa. Att det sedan handlar om ett totalt no-name slott hör väl liksom till med tanke på att alldaglig Cru Borgeois från mellanår inte sällan kostar nästan femhundra spänn flaskan på monopolet. Men nu struntar vi i det eviga sorgebarnet bordeauxpriser i Sverige. Positiva omdömen om kvällens vin cirklar runt i den svenska vinbloggosfären här och här.

2000 Château Tayac är blårött med ett inslag av brunt som skvallrar om vinets ålder. Doften framkallar stora leenden - riktigt klassisk bordeauxparfym. Svarta vinbär och plommon möter jord och järn på en bakgrund av tobak och mint inramade av en läcker stallighet och snyggt integrerad fatkaraktär med kaffe. Vi hittar också en fin Margaux-blommighet, och visst finns här både violer och lakrits. Tidens tand har dessutom varsamt rundat av helheten där dofterna går i varandra. Härligt! I munnen är vinet medelfylligt, slankt och finlemmat. Kanske en aning anemiskt med gles mitt och vattnig eftersmak som dock ringer kvar en stund. Läskande balans med fin syra och nedsmälta tanniner.

Det här är gott, med rejäla pluspoäng för den underbara doften och mognaden. Det är alltid lika underbart när man kan köpa drickfärdiga viner. Man kan säkert spara vinet några år om man vill, men jag dricker gärna nu; frågan är om det kan bli så mycket bättre. Det når väl inte riktigt upp till de flesta Cru Classé-slott, men när priset håller sig under 200 kr har jag inga invändningar.

Inga kommentarer: