fredag 6 juni 2008

2000 Tua Rita Giusto di Notri


Tua Rita! Andäktigt korkar vi upp första smakprovet från denna omskrivna producent. Även om Redigaffi med sina 100% Merlot är det absoluta flagskeppet, är det den här bordeauxblenden som sägs vara vinet ägarna drömde om att göra när man köpte vingården 1984. Första årgången man marknadsförde var 1992 och sedan dess har det kommit lovord från de flesta håll och kanter. Utöver en lysande terroir söder om Bolgheri skall nog en stor del av äran tillskrivas vinmakaren Stefano Chioccioli. 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 5% Cabernet Franc som legat 20 månader på 100% ny fransk ek.

2000 Giusto di Notri har en mörkt brunröd färg. Vi har näsorna inställda på Bordeaux, och visst finns mycket som påminner om vinerna därifrån. Stor öppen doft med mörk frukt: cassis och plommon. Tobak, absolut, ett rejält stopp. Nyvässad blyertspenna och cederträ, check. En frisk fläkt av mint helt klart. Riktigt snyggt integrerad ek med mörkrostade nymalda kaffebönor, och lite diskret stallighet av finaste karaktär. Ändå känns det som att vinet har en egen personlighet och jag är inte helt säker på att jag hade gissat Bordeaux om jag fått prova blint. Finns det inte lite italienska körsbär druvblandningen till trots, eller inbillar man sig bara? Vi sniffar vidare och hittar lite portvinstoner och bränt socker och det är där någonstans vinet sätter in nådastöten - en ton av tryffel, och vi slutar leta jämförelser och låter oss bara tjusas. Det här är riktigt snyggt sammansatt med underbar komplex väldoft.

Vi smakar och finner riktigt tät mörk frukt. Smaken är elegant och inte det minsta tungfotad trots all koncentration. Munkänslan är ganska sval, slank och läskande fräsch med fina syror och känsla av mjukhet med silkiga mogna tanniner. Här finns inte minsta tendens till gleshet, vinet fyller ut hela munnen från början till slut där den intensiva eftersmaken vägrar ta slut. Vilken längd! Fantastiskt gott! En av höjdpunkterna i år, och säkert vilket år som helst.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Grattis! Låter helt underbart!
Vann näsan eller munnen? :)
Privatimport, eller en egen skörd vid resa?

Frankofilen sa...

Här var näsa och mun lika bra, härligt. Flaskan var köpt i Rom för några år sedan.