söndag 2 juni 2013

2011 Julien Sunier Morgon


Jamen så här skall Beaujolais smaka! Hallon- och körsbärsfrukt, kryddor och rökelse, örter och stjälkiga blommor, stenar och kött. Det finns lite naturvinsprägel om uttrycket ursäktas, men allt handlar om renhet utan tillstymmelse till brett, oxidation eller hönsskit. Smaken är sådan som brukar får engelskspråkiga skribenter att hala fram adjektiv som sappy och crunchy. Den är bedrägligt lätt på foten, men med god längd. Syrorna sitter där de skall, och de snälla tanninerna ger ett skönt motstånd. Det är omöjligt att inte vilja ta en klunk till så fort man satt ner glaset.

Julien Sunier är ett nytt namn med bara tre årgångar under bältet, men han har erfarenhet från såväl Kalifornien och Nya Zeeland som från négocianterna Potel och Mommessin. Han gör uppenbarligen allt rätt, även om receptet inte verkar skilja sig nämnvärt från andra producenter av kvalitets-bojo. Det handlar som vanligt om att låta vingården tala. Gamla rankor, naturlig jäst, neutrala bourgognefat, och så en liten skvätt svavel. Denna Morgon kommer från två lägen - Corcelette och Oeillat. Jag har provat vinet vid två tidigare tillfällen med samma förtjusande resultat, och när vi nu sträcker ut med en hel flaska på hemmaplan är det ingen tvekan alls. Riktigt god skit som borde tilltala alla älskare av namn som Foillard, Lapierre, Balagny och Descombes.

PS. Inhandlad hos Roberson. 190 spänn.

2 kommentarer:

JW sa...

Tack för tipset, tar rygg på dig och har nu lagt en beställning. Hälsa familjen!

Frankofilen sa...

Du får återkomma med rapport. Gillar du det inte köper jag dina flaskor ;-)

Hoppas allt är bra med er, måste höras...