lördag 7 november 2015

2012 Château Le Puy Cuvée Emilien


Nej, nu är det dags att ösa lite kärlek över Bordeaux. Eller åtminstone över Château Le Puys 2012 Emilien. Det här är nämligen en av de största bordeauxkickarna på länge. Kanske inte om man ser till kraft eller ett imponerande antal poäng, men till drickglädje, renhet, energi, stil.

Därmed inte sagt att det inte kan lagras. Ibland undrar man om bordeauxvin inte är snudd på odödligt i källaren, och det här lär också kunna ligga i decennier enligt dem som vet. Fast det är sannerligen inga problem att dricka vinet nu heller. Doften är vidöppen redan från början, medan smaken behöver en liten stund i karaff för att komma loss.

Här finns inget kladd, ingen vanilj, kola, kaffe eller choklad som kommer från rostad ny ek snarare än druva och jordmån. Bara ren, fin rödtonad vinbärsfrukt tillsammans med järnhaltig jord och en angenäm grönton i korsningen mellan tobak och undervegetation. Helheten känns elegant cabbig trots åttiofem procent merlot. Slank, god, rensande smak med fina syror, finlemmade nafsande tanniner och en slutklang som inbjuder till ännu en klunk. Förstås en klockren matspelare, men funkar även på egen hand. Påfyllning.

7 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Exellent post!! Skitkul med "riktigt" info (inget kladd, kola eller kaffe). Roligt att mitt "husvin" levererar för så här vill jag ha mina rödviner numera (kolla in 2012 Muhr-Niepoort, Blaufränkisch "Liebkind" från Atomwine - bör köpas lådvis)!! Var har du köpt 2012 Le Puy?

Frankofilen sa...

Hallå Guran, undrade om inte du skulle dyka upp. Det blev lite diskussion på Instagram, var tvungen att nämna att du faktiskt hyllat och tjatat om det här i flera år. Första men inte sista smakprovet för mig ;)

Handlat från Bs.

Guran i vinkällanren sa...

Tack. Dags att lägga in en "lådbeställning". Tidigare har det varit 2011:an som jag ville undvika även om detta vin skiner i svagare årgångar också, t.ex. 04:an. Det här är ett vin som visar på kvalitet utan nya fat och biodynamisk vinkultur kombinerat med gamla traditioner. Prestigevinet (Cuvee Barthélemy) kan vara ruggigt balanserat och nästan mytisk. Underbart kontemplationsvin.

Ingvar Johansson sa...

Beställt. Tack för tipset. Det finns vissa poster som direkt sänder mig till SB's hemsida. Den här var en sådan.

Italienska viner sa...

Samma här!

/Patrik

Göran sa...

Samma här!

/Göran

Jesper sa...

Tack för tipset, ekologisk dessutom noterar jag.. Très Bien!