söndag 15 november 2015

2013 Tissot Poulsard Vieilles Vignes


Får egentligen Stéphane och Bénédicte Tissot den uppskattning de förtjänar? Det flaxar förbi rätt mycket juravin i mitt flöde, men ganska sällan något från Tissot. Visst, man gör förhållandevis mycket vin så grejerna är rätt enkla att få tag på, och dessutom har man hållit på ett bra tag. Inte särskilt exklusivt eller nytt kanske. Etiketterna är i ärlighetens namn inte heller de fräckaste. Men själva vinerna, de är strålande! Och det över hela linjen faktiskt, från oxiderat till upptoppat till rött.

Den här ljusröda, transparenta, osvavlade varelsen är inget undantag. 2013 Poulsard VV bjuder på en alldeles bedårande doft av hallon, bokna jordgubbar och rönnbär tillsammans med blodapelsiner i mängder. En liten grön kvist vill också vara med, och så lite blommor och en gnutta salmiak. Poulsard är en druva som gärna ger reduktiva viner så jag var inställd på en rejäl luftning, men det här är spelbart och öppet direkt från flaska.

Munkänslan är slank och sval, lättfotad utan att för den delen sakna intensitet, och i svansen finns en del finlemmade tanniner som gärna brottas en stund med något från charkdisken. Svår årgång eller inte är det här riktigt bra. Faktiskt ett smått strålande litet vin, för nästan inga pengar alls. Jag bugar mig.

1 kommentar:

Morten sa...

Dette er et vin som må prøes ut.