tisdag 3 november 2015

Krabbvin


Vilket vin passar egentligen bäst till krabba? Finns förstås många alternativ, men jag föredrar en liten gnutta sötma. Vinet kan gärna avslutas med en ganska torr känsla, men sådär tio gram socker per liter gör inte bort sig. Alltså inte läge för de mest allra mest knastertorra grejerna. Riesling eller chenin blanc brukar däremot landa perfekt...

She-dang! Först ut är hantverkaren Francois Chidaine med sin 2007 Vouvray Le Bouchet. Här ligger nog sötman norr om tjugo, men den är fint infattad och eftersmaken klingar åt det torra hållet. Bakade äpplen, kvitten, en gnutta ylle och en liten skvätt punsch i doften. Bra längd, men skall man gnälla på något så är helheten en aning tung. Skulle vilja ha lite mera lyft och klipp i syrorna. Men gott vin utan tvekan. Passar dessutom finfint till det ganska mustiga sköldköttet.

Fast Josef Leitz gör inte håller bort sig. Jag har varit lite tveksam till hans 2009 Berg Roseneck tidigare, men den här är en nollnia som verkligen blivit bättre med några år på rygg. Balansen är härlig just nu med fin fräschör där den lilla beskan har försvunnit. Friskt och stenigt kompletterar det här vinet framför allt krabbklorna på ett strålande sätt. Gnorr. Hoppsan, här tittar visst de gamla dieselgrävlingarna fram igen. En gång så omhuldade, nu mer tveksamma gäster. Det var samma visa senast; oljekällan är väldigt tydlig i det här vinet. Men när grävlingarna är så här gulliga kliar man dem gärna bakom örat en stund. Gott med en skön fas nu.

Inga kommentarer: