Vi dricker sällan chenin blanc från Loire-dalen. Visst slinker det ner en och annan Sancerre eller Pouilly-Fumée, och vi har druckit mången billig Muscadet Sèvre-et-Main i hamnarna i Bretagne till ett fat nyfångade ostron, men ganska sällan chenin blanc. Loire är nog allmänt den större vinregion jag kan sämst i Frankrike, vilket är synd, för det finns många goda viner; både röda och vita, torra och söta, i olika stilar och området är väldigt vackert vilket vi har noterat vid flera tillfällen då vi åkt igenom på väg söderut. En gång var floden faktiskt huvudmålet med semestern, men då var jag ungefär tretton år, åkte med mamma och pappa och hade som tur var inte fått upp smaken för vin ännu.
Kvällens Savennières är gulfärgad. I doften finns päron, äpplen (cider! utbrister K), mineraler med våta stenar och lite honung. Yllet kommer kanske med lagring. I munnen är vinet ungt och friskt, helt torrt med hög syra men samtidigt ganska koncentrerat med inslag av samma aromer som i doften plus grapefrukt och en bra skjuts till eftersmak med lite bitterhet (och ett stänk av vad som känns som alkoholhetta?). Gott och lite annorlunda för oss.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar