söndag 21 februari 2010

2005 Château Le Doyenné


Vill man få svenska vinälskare att brista ut i en samstämd jeremiad skall man nämna monopolets sortiment av god budgetbordeaux. Det tycks fullständigt omöjligt att lyckas med uppgiften att förse svenskarna med schysst claret i måttlig prisklass. Till bolagets försvar måste man erkänna att de faktiskt försökt rycka upp sig en aning senaste året med lanseringar i ordinarie sortimentet, men vinerna har väl inte riktigt varit fullträffar. Inte kan det väl vara så som exempelvis Vinunics VD Claes Lindquist hävdar i den här tråden - att det helt enkelt inte längre finns en marknad för klassiska, strukturerade bordeauxviner i Sverige? Jag vägrar tro det. Har vi svenskar verkligen blivit så bortklemade av åratal av missbruk av de fyndstämplade, fruktsöta, tanninklena grillviner som dominerar sortimentet?

Nu ger sig Bristly in i leken och lanserar två billiga viner via sin vinklubb. Bakom urvalet ligger visst arbete. Gabriel Enning plockade hem ett gäng väl valda varuprover i måttlig prisklass och bjöd sedan hem några av oss bloggare för att tillsammans spotta oss igenom ett drygt trettiotal viner blint. Instoppade i de sex flighterna fanns såväl dyrare slott som viner som redan finns i monopolets ordinarie sortiment. Vi kom ut på andra sidan med blå tänder, sträva tungor och några favoriter som hela gänget gillade. Det här vinet är ett av dem.

2005 Château le Doyenné är gjord i den ganska fruktdrivna stil som brukar få Parker att ta fram adjektiv som hedonistic. Lite som man tänker sig ett typiskt Rollandvin även om han som bekant har fler strängar på sin lyra. Här får man plommon, körsbär och crème de cassis i årgångstypiskt mogen skrud tillsammans med en generös dos fat med vanilj, kafferost och kryddor. Vidare ett rejält stopp tobak och lite pennväss. Sniffar man tillräckligt noga tittar både våt jord, grillat kött och en liten violkant fram. Me like.

Smaken är som doften: ganska framåt och yppig med frukten i förarsätet. Samtidigt finns fin balans med en stabil ryggrad av syror och strävhet. Det snörper till på ett skönt sätt utan mat, men tanninerna känns ändå mogna och aningen chokladiga. Eftersmaken är mer än hyggligt lång med inslag av mineralitet, lakrits och salmiak, och ger den där läskande känslan man vill ha av god Bordeaux. Gott i en välgjord, ganska modern, merlotdominerad stil; den där lådan blir inte svår att dricka upp. Det är mycket svårt att hitta bättre Bordeaux för priset (150 kr) i Sverige. (88)

PS. Det är lika bra med ett klargörande. Jag känner Gabriel och tycker att han är en synnerligen trevlig prick. Däremot har jag inte mottagit någon som helst ersättning från honom annat än en tallrik väldigt god hemlagad lasagne i samband med provningen i höstas. Och den här lådan är förstås beställd och betald på vanligt sätt via monopolet.

42 kommentarer:

E sa...

Låter härligt!när kommer noter från det andra vinet som lanseras?även det lådvärdigt?
/erik

Fredrik sa...

Den svenska vinbloggseliten sitter tillsammans med en vinimportör och tycker till om vilka viner denne ska ta in. Vinbloggseliten marknadsför sedan vinet på sina resp. bloggar. Vinimportören säljer satans mycket av vinet(denne markandsför för övrigt redan sina viner med vinbloggsrecensioner). Vinbloggseliten får sedan i slutet av året en liten kickback för job well done i form av...

Stockholms vinbloggselit springer på finmiddagar hos Michel Jamais (konsult inom vin/dryck/mat). Den svenska vinbloggseliten har helt plötsligt slutat att skriva om
'köpta' vinskribenter och även uppenbart fulla dito. Det kanske var ett tag sedan iofs. Jamais tar väl för övrigt 10-tusentals kronor för sina provningar. Antar att det var gratis för er?

Ni får äta o dricka. Dessa företag får marknadsföring. Och det är GRYM marknadsföring.

Jag har alltid sett er som oberoende bloggare. Den tiden är väl förbi?!

Underskatta inte er betydelse för de vinintresserade i Sverige.

Och varsågod att hoppa på mig nu ;)

Anonym sa...

du säger att monopolet inte tar in bra och billig bordeaux. Det är väl endå importörerna som inte tar in bra och prisvärd bordeaux, systemet lagerför och säljer vinet, inte importerar så kritiken ska nog riktas till alla importörer, kanske undanräknat Bristly nu då

Henrik sa...

Fredrik, jag tycker att ditt resonemang i många stycken håller och förtjänar respekt.
Det finns dock minst en, och förhoppningsvis två saker, som påverkar läget.
1) Franko och vad jag sett av flera av de andra i "vinbloggseliten" är öppna med vad som skett. Det råder alltså transparens, du som läsare av bloggen och eventuell köpare av vinerna vet vad som försiggått och kan själv dra slutsatser därav.
2) Får "vinbloggseliten" verkligen en kick-back?
Kolla här:
http://nettareegioia.wordpress.com/2009/10/16/trasmak/
Och här:
http://vinare.blogspot.com/2009/12/2007-domaine-michel-fonne-riesling.html
Och här:
http://vineuse.blogspot.com/2009/11/domaine-la-barroche-signature-2007.html
Till sist, i transparensens namn, jag har druckit vin tillsammans med både Franko och Gabriel och jag hoppas få göra det igen.
Det är ju en av fördelarna med bloggarna i allmänhet och internet i synnerhet, möjligheten till kontakt.
Dessutom har jag köpt en låda Doyenné, jag med. Är vinet inte bra är det några stycken som har en turbotutte coming ...

Ulrik sa...

Fredrik,
hade Franko, eller någon annan för den delen, fått någon typ av kick-back hade det väl varit ganska kontraproduktivt att öppet beskriva relationen och storyn bakom vinet?

jag tycker att kritiken blir relevant först om du tycker ett vin skrivits upp, som inte är värt det. Låt oss diskutera vinerna.

PS. Jag jobbar på Electrolux, och allt positiv jag skriver om dem, ska ses som ren reklam. Sedan är ju produkterna outstanding, men det är en annan sak. ;-)

Frankofilen sa...

Fredrik - visst har du en poäng även om långt från alla hagelkorn i din salva träffar målet. Det var därför jag skrev klargörandet och försöker köra med öppna kort. Du får välja att tro mig eller inte när jag försäkrar att det inte finns någon fast eller kluckande ersättning inblandad, precis som det står dig fritt att tycka att jag är en nyttig idiot som inte tar betalt för den konsulttjänst man ändå får kalla den där urvalsprovningen.

Gabriel är den enda vinimportör jag känner och jag har försökt att vara fullständigt öppen med detta. Jag får fundera på om det kanske inte är enklast att helt sluta skriva om Bristlys viner.

Vad gäller Bristlys användade av citat från bla den här bloggen i marknadsföringssyfte så började det långt innan jag träffat Gabriel för första gången (men han mailade och frågade först). Jag har svårt att se några problem med det i och med att allt ligger ute på internet, givetvis under förutsättning att man anger källan.

Jag skriver den här bloggen på min fritid för att det är roligt, och ser mig själv som oberoende. Jag har inga som helst ambitioner att bygga varumärken eller att försöka tjäna pengar. Du kommer aldrig att hitta reklambanners här. Däremot skulle jag gärna ha mer branschkontakter i form av importörsprovningar och liknande men tyvärr krockar dessa evenemang oftast med mitt krävande heltidsjobb, vilket jag för övrigt inte har några tankar på att säga upp mig från.

Vad gäller kopplingen till Michel Jamais tycker jag du är ute och cyklar. Visst ordnar han en del provningar mot betalning via sin vinklubb, men jag har dålig koll på dessa. Båda gångerna jag varit hembjuden till honom har det handlat om privata middagar i liten skala hemma i hans kök där ingen betalat någon avgift. Senast handlade det om en klassisk BYOB där vi själva hade med oss vin. Att han överhuvudtaget bjöd in mig från första början tror jag mest beror på att han var nyfiken på vad vi anonyma garderobstyckare var för typer egentligen. Och som du säkert märkt har jag för övrigt inte bloggat om dessa middagar.

För övrigt vore det intressant att höra vad du (och ni andra) tycker om vinet. Turbotutta på om ni tycker det är befogat.
-----

E - det andra vinet har jag redan hunnit blogga om två gånger sedan jag köpte det på plats i Bordeaux förra sommaren långt innan Gabriels provning. Det är 2006 Cambon la Pelouse som kommer. Riktigt gott enligt mig, hur trovärdigt det nu är ;-)

Anonym - visst har du rätt i att det är importörerna som förser monopolet med vin. Men det är ju bolaget som sätter ribban, och bestämmer vad de skall ha i sitt sortiment via egna provningar. En slarvig bredsida åt både monopol och importörer kanske hade varit mer på sin plats ;-)

Fredrik sa...

Tack för din förklaring Franko! Jag har inga problem att tro dina ord.

Men visst är det på gränsen. Hur ska ni gå tillväga när nästa Vinimportör kommer och knackar på dörren och vill få hjälp. Det har ju blivit rätt uppenbart att Bristly finner en stor marknad i era synpunkter. Ni säljer. Jag ser reklamen framför mig: "Speciellt utvald av Frankofilen" :) Som jag tidigare nämnt; underskatta inte de vinintresserade som följer era bloggar(det är väl bara en promille som kommenterar) Det är ju bara att slå ett getöga på Google-statistiken.

Jag vill bara inte att ni undergräver er egen trovärdighet som oberoende fantastiska bloggar. Vare sig ni vill eller inte har ni ett visst ansvar. Jag anser att detta är ett steg i fel riktning.

Angående Jamais. Det är väl fantastiskt trevligt att umgås med en så fantastisk konnässör. Men fortsätt för all del att leverera dräpande kritik adresserat våra svenska vinskribenter/vintidningar. Fortsätt med konspirationsteorierna - de är förbaskat läsvärda. Kanske är det då sista gången du får komma till Café Rotsunda med tanke på hur sur han är på Vingrodan - en hyggligt kulig liten satiriker. Men vad är väl en kväll med MJ jämfört med hela din läsarkårs respekt. För du är great.

/F

The Wall sa...

Tack för recension av vinet! Jag är på jakt efter trevlig Bx i 150-klassen och hittar pinsamt få på SB. Läste om vinet i Bristlys nyhetsbrev och tänkte att "det vore ju skoj med en recension någonstans".

Om en hög med bloggare samlas kring importörers provningar och sedan konstaterar att "det här var nog bästa vinet" är det upp till mig som läsare och potentiell köpare att kontrollera kalibreringen på mina smaklökar jämfört med bloggarna. Har vi samma smakreferenser är det bara att ösa på och om vi inte har det är får jag helt enkelt leta vidare och i värsta fall köpa och prova själv. Inte otrevligt, men ibland lite opraktiskt när man velar mellan lite olika viner emellanåt. Kickback eller inte är ovidkommande. Eller kanske inte om det rör sig om kluckande kickback, för då vill jag minsann läsa om hur det smakade och fundera över om jag är beredd att köpa en flaska. Eftersom det är öppna kort med vem som stått som värd för provningen etc är det knappast fråga om att bli förd bakom ljuset. Dessutom löper importören en inte oväsentlig risk att bli betraktad som icke trovärdig om det visar sig att det av bloggarna haussade vinet visar sig vara skräp. Om det inte passar allas smaklökar är en helt annan sak som det är lite svårt att beskylla importören för. Jag håller tex inte alltid med de s k "riktiga journalisterna" och deras bedömningar i diverse tidningar och tidskrifter pga skiftande smakreferenser. Hela den kåren är ju för övrigt som alla vet helt objektiv.

Finare Vinare sa...

Diskussionen är jätteintressant! Sverige är så litet på det här området att alla som är mycket intresserade för eller senare träffar varandra.

"Hur ska ni gå tillväga när nästa Vinimportör kommer och knackar på dörren och vill få hjälp."

Det har redan hänt, Fredrik. Svaret blev att det kan vi absolut tänka oss att göra. Men vi vill inte figurera i någon form av marknadsföring. Och vi fakturerar per timme. Ett rent konsultuppdrag, alltså. Och vi är varken mer eller mindre positiva till aktören (WineFinder) än vi varit utan uppdraget.

När det gäller Bristly är läget ett helt annat i och med att vi emellanåt börjat umgås på privat, vänskaplig basis. Nu råkar vi vara så insnöade och frispråkiga att vi bara måste säga exakt vad vi tycker om vinerna ändå, men marknadsvärdet av våra åsikter sjunker så klart om folk vet att vi är bästisar, och det bör nog Gabriel ta i beaktan. Någon form av ersättning finns hur som helst inte med i bilden.

Så vitt vi kan se har publikationer som lever på annonsintäkter en betydligt besvärligare sits, i famnen på de importörer som bekostar annonserna. Tidningen måste leverera ständiga strömmar av Superfynd! Bästa köp! och tredubbla utropstecken för att hålla relationerna välsmorda.
Även för viner de aldrig skulle dricka själva.

That's sick!!!

Anonym sa...

Jag vet faktiskt inte om jag tycker frågan är så intressant? Misstänkliggöranden är i någon mån intressanta och underhållande, men samtidigt sätter ni fingret på den där berömda punkten här ovan - varför jaga enskilda småskaliga bloggare som är övertydliga med sina förhållanden när stora delar av vinar-intelligentian kör med fulspel i någon mån.
Det, om något, gör MIG förundrad.
Allvarligt talat - var hittar man likande öppen och liknande ärlig vinkonsumentupplysning som bland vara reklamfria, och ofta oerhört initierade och välartikulerade, vinbloggar?

/MW

The Wall sa...

Tidningarnas superlativer hamnar, vad jag kan se, oftast i det volymsegmentet där importörerna gärna vill ha in storsäljare. Budgetviner och boxar (lågprissegmentet) hittar sina kunder ändå (snåla konsumenter och nybörjare på vin?) medan de dyrare vinerna hittar sina nördar, kännare och skrytpellar ("har ni något kul i 2000-kr klassen?") ändå. Undantag finns givetvis, men jag tycker mig ha identifierat tumreglerna.

Fredrik sa...

@F&V, där finns nog kärnan i mitt resonemang. De allra flesta vinbloggar har fungerat som en motpol till allt vad Superfynd!!!, Bäst köp! heter. Ni skriver till oss som tröttnat på dessa superlativer. Bloggpersonligheter med en j***a kunskap utan andra lojaliteter än era egna (högst olika) smaklökar ;).

Jag undrar bara vart det barkar?

Henrik sa...

Sitter här med glas nummer två av Doyenné. Det första fick sällskapa med köttbullar, gräddsås och lite lingon.
Lång historia kort, Franko och Gabriel klarar sig lätt undan turbotutte.
Redan den första sniffy-sniffen avslöjar att det här är Bordeaux - svart vinbär sitter i förarsätet och trycker på gasen för att jaga ikapp plommon och möjligen lite körsbär, lite kaffe, lite blyerts, lite trevlig merlot-multnad, tanniner med bra grepp och läskande syror. Det finns en viss längd, men inte ett stort vins längd. Det finns utan tvekan utrymme för utveckling något eller några år framåt, men det är gott nu också - ingen tunnel här.
Min fru fnittrar åt mina smak- och doftnoteringar och sonen säger "VAAAAA! Blyerts? Det luktar ju ungefär som vanligt."
Min fru är dock förtjust och gissar på ett klart högre pris än det vi betalat.
Snyggt jobbat, Gabriel.
Samtidigt, vi har sagt det förut, den här typen av vin borde finnas att tillgå hos monopolet sju dagar i veckan, 52 veckor om året - och faktiskt till ganska precis det här priset.

Niklas Jörgensen sa...

Hej alla,

Missförstå mig inte nu, eller läs in någon hybris eller översittar-mentalitet i vad jag skriver;

Som sann och passionerad vinälskare så är det så jäkla trist att se hur det svenska sättet att sälja alkohol på har utvecklat den inhemska vinjournalistiska kåren.

Det är konspirationsteorier, vem göder vem, underliga offert-vinnare, identiska nyhetsprovningar i alla medier - kort och gott - en ankdamm.

Personligen tycker jag det förtar en del av glädjen med bloggandet för även om man förhåller sig oavlönad och utan honorar för goda vitsord om ett vin är det ändå mer sådant som diskuteras än vin. De som läser bloggar är inte de som läser om fyndstämplade viner under 59 kr på vinvin.se utan bloggläsaren har oftast ett djupare gående intresse än så.

Och nog håller jag mina läsare som kloka, förståndiga och försedda med egna smaklökar. Rekommenderar jag vin som jag provat med en importör så lär jag med andra ord snart vara rökt om mina omdömen och poäng är ute och cyklar - alltför fyndstämplande med andra ord.

Jag provade också BDX med Gabriel. Kanske för att Gabriel uppmärksammat jag fortfarande rankar BDX som något av det bästa och skrivit en hel del om regionen? Doyenne var en av mina favoriter - en mycket bra modern BDX som klart och tydligt visar att även denna gigantiska vinregion utvecklas.

Hursom; inget arvode, ingen låda Doyenne som 'ersättning' eller annat vin från Bristly. Mycket av det jag skriver om är handlat utanför Sverige och mitt senaste beslut att gå över till engelska gör mig knappast mer intressant för vinimportörer i Sverige att gulla med. Inte för att jag haft en sådan avsikt men det känns skönt att skriva för en än större läsekrets, än fler passionerade och inte begränsa sig till en liten marknad som dessutom är så infekterad som den svenska.

MVH

Niklas Jörgensen

Vintresserad sa...

Vi provade 2005 le Doyenne i helgen och jag kan bara hålla med Franko i det mesta. Jag är iaf nöjd med att ha fem flaskor till. Dessutom tycker jag att Bristly ska en redig eloge för att de både genomför en egen ordentlig provning och sedan gör sig besväret att förse oss som söker efter rimligt prissatt Bordeaux med nya, bra alternativ till SBs trötta och urvattnade sortiment av Bdx. Och nej, jag var inte med på uttags-provningen.

Anonym sa...

Bristlys sätt - att använda sin målgrupp som sensorer - är väl faktiskt något rätt intressant, och, förmodar jag, förhållandevis billigt? Borde inte fler ta efter detta? Jag har betydligt större respekt för dessa sensorer än Systembolagets. Hur nu dessa ser ut.

Hobbyvinarn sa...

Diskussionen är intressant och onödig för min del. Man kan vända på era argument både till er fördel och nackdel. Att du offentligt visar din ställning mot Gabriel kan betyda att du vill vara ärlig. Det kan också betyda att du försöker lura oss att tro att det endast är ett vinintresse som binder er samman och inte merförsäljning eller mutor osv osv.

Saken är den att jag bryr mig inte om ni så får 5 lådor gratis som "muta" eller inte. Nu tror jag visserligen inte att ni får något för det känns som om du tar död på dig själv lite om man ljuger så öppet. Men för mig handlar det om att läsa om viner, både bra och dåliga. Om jag anser att det du skriver är skit och inte stämmer, då blir konsekvensen att jag inte läser din blogg igen. Muta eller inte.

Jag tvekar dock fortfarande på om jag ska beställa en låda eller inte :-) jag har hängt på tillräckligt mycket från Bristly på senaste tiden :-)

Anonym sa...

"Jag tvekar dock fortfarande på om jag ska beställa en låda eller inte :-) jag har hängt på tillräckligt mycket från Bristly på senaste tiden :-)"

Är det där dold produktlansering? Vad heter du? Egentligen? Gabriel? Kafka?

Niklas Jörgensen sa...

Sistnämnda inlägg kanske är 'spot on' hela dilemmat i alla kommentatorstrådar?

Anonymiteten.

Vissa tröttnar på den då den tar överhanden det roliga...

http://www.wineanorak.com/wineblog/uncategorized/a-note-about-comments

MVH

Niklas J

Hobbyvinarn sa...

Ja, ta bort funktionen Anonymitet.

För övrigt. Jag är inte Gabriel, Kafka eller Stalin... Har aldrig träffat någon bloggare eller någon vinimportör eller andra personligheter inom vinbranschen.

Vidare specificerade jag inte vilka viner jag druckit från Bristly. jag har helt enkelt druckit deras viner.

Anonym sa...

Vilket Bs, du specificerar visst vinerna/vinet du druckit från Bristly. Du länkar tom till importören när du skriver om Cuvee Vatican VV.

Hobbyvinarn sa...

Suck människa. Jag diskuterar inte mina inlägg på min blogg. Jag kommenterade mitt inlägg i den här tråden. Ge dig.

Angående om anonymiteten sänker glädjen så är det härmed bekräftat. Jag stänger nog av kommentarsfunktionen helt hos mig för de som gillar att leka anonyma poliser. Tydligen förekommer det svensk svartsjuka mot de som är duktiga bloggare men även mot nybörjare (som mig) vars vinkunnande stannar vid "Öhh vinet är stramt".

Tack och hej. Jag återkommer när inga anonyma kan lägga kommentarer.

Anonym sa...

att inte vara anonym, du är ju anonym, är hobbyvinarna ett namn och vem är personen bakom. Den enda vinbloggaren som inte är anonym är väl Niklas, eller? Om jag skriver under mina kommentarer med truls, är jag mindre anonym då?

Hälsar truls

Anonym sa...

att döja sig bakom ett alias är väl att vara anonym? Som t.ex hobbyvinare, finare vinare för att ta två exempel. Förstår inte alls hobbynissens kritik när han går under ett alias och är anonym själv.

Henke

Anonym sa...

Jag beställde en låda och provade en flaska i helgen.
Doften tyckte jag lovade mera än vad smaken kunde leverera.
Jag hittade svarta vinbär , blåbär, en liten örtighet och en del ceder i den typiska Bordeauxdoften.
Men den kruttorra, tanninrika smaken var lite grön med en lite för tunn frukt.
Värd sina 150kr. Ja, kanske men inte för mig. Hoppas att nästa Bordeauxsläpp från Bristly är bättre.

/Tignanello

Anonym sa...

tycker också frukten var lite väl tunn. Nä det finns betydligt bättre för 150 pengar/ Andreas

Anonym sa...

Jag lämnade nyss tillbaka mina resterande 5 flaskor, tyckte inte vinet höll måttet. Alltid skönt att kunna returnera, bra service systembolaget har. Väntar på nästa bordeaux-pack från Bristly ist och ser om det lovar bättre

Benny

Björn sa...

Det är uppenbart att Frankofilen har drabbats av ett gammalt hederligt troll här. Truls verkar trollet heta. Men det heter förmodligen även Benny eftersom Benny påstår sig ha lämnat tillbaka viner som han köpt vi beställningssortimentet. Det kan man inte göra:

http://www.systembolaget.se/Applikationer/Knappar/KontaktaOss/vanligaomsystembolaget.htm#oppet

En lögn alltså.

Frankofilen sa...

Hej på er,
kräksjuka i familjen är ett utmärkt motmedel mot att bli sittande framför datorn, men ni verkar ju klara er på egen hand ;-)

Som anonym garderobstyckare har jag inga problem med anonymitet eller alias i kommentarstrådar, allt annat hade varit glashuskross av episka proportioner. Däremot hoppas jag vi allesammans eftersträvar en viss nivå och hövlighet i vår diskussion med andra. Jag brukar så gott som aldrig moderera kommentarer med undantag av uppenbar spam eller förtäckt reklam. För några veckor sedan införde jag ordverifiering vid postande av kommentarer efter en tid av stundtals rätt bisarr spamming främst i äldre inlägg. Kanske är det dags att höja tröskeln till krav på registrering? Vad säger ni andra? Vad säger Björn, Henrik , Martin W och andra som brukar kommentera oregistrerat men med samma alias?
Niklas - du verkar ändå inte ha infört det själv ännu, åtminstone inte på Madeirabloggen?

-------

Även om en och annan läsare hittar hit så brukar det inte direkt vara någon trängsel vid två-blecket på onsdagmorgnar. Men jag tackar er Andreas och Benny för att ni ändå hade lust att hoppa in i diskussionen trots den sena timmen, och låter bli att kolla om ni verkligen hade olika IP-nummer. Att diskutera smak är som bekant kluvet - jag gillar vinet och ni tycker inte det håller måttet. Bra så. Men som bordeauxälskare blir jag nyfiken på vilka som är betydligt bättre för priset på monopolet, Andreas. Jag tar gärna emot tips, god budgetbordeaux är som bekant något åtminstone jag tycker det är svårt att hitta.

Henrik sa...

Franko - om du vill ha registrering registrerar jag mig.
För mig är kontakten guld värd.
För mig har diskussionen här och på några andra bloggar blivit en källa till underhållning, kunskap och kontakt.
Vad mer kan man begära av livet utom bättre väder?
Jag har älskat att diskussionerna kunnat gå från högt till lågt, från seriöst till halvblaj men tonen har alltid präglats av respekt.
Det vill jag att den ska fortsätta göra.
Jag skrev en egen kortrecension av le Doyenné, inte för att bekräfta Frankos åsikter eller stötta Bristly utan för att jag har gjort det många gånger förut och tänker göra det många gånger igen. Jag vill bidrar till diskussionen, till utbytet av tankar och idéer (och nu lät det inge pretentiöst alls ...).
Om någon annan tycker att frukten är tunn, så är det så. Jag tyckte det inte, jag tyckte att le Doyenné var en god bruks-Bordeaux, varken mer eller mindre.
Hittills har det funkat utan registrering, men om chanserna för att tonen här ska hållas på rätt nivå ökar med registrering så registrerar jag mig pronto.

Kayaker sa...

Att frukten är tunn kan ju vara symptom på defekt också. Jag tycker inte att man ska döma ett vin efter en flaska. Tyvärr så är det möjligt att få en hel låda - eller ännu fler(!) - defekta viner. Om defekten inte är tydlig så blir det ofta att man bara tycker att vinet inte håller måttet och ratar det - ibland för all framtid.

Finare Vinare sa...

En av de tilltalande sidorna med vinbloggosfären är att de flesta gör sitt bästa att föra ett civiliserat, rentav spirituellt samtal. Kommentarstrådar på andra håll präglas av ett helt annat tonfall, inte alls roligt att ta del av.

Anonymitet och "nom de plume" är inte alls samma sak. Vi kände faktiskt "Frankofilen" innan vi hade mötts, liksom han kände "Finare Vinare". En Anonym som postar trettio spridda kommentarer får man knappast ett förhållande till. En registrerad pseudonym går att följa på ett helt annat sätt, och författaren kan inte skriva vad skräp som helst.

Så ja, det kanske är dags för registrering. Inte så jobbigt, eller hur kära läsare?

Winepunker sa...

Känns lite överspänt tycker jag (som är 'halvanonym' om man nu kan vara det). Ignorera troll och ta bort spam är den bästa medicinen, trollen har normalt en väldigt svagt utvecklad tolerans mot att bli iggade.

Vinosapien sa...

det här var väl en helt ok vardags-bdx...kommer bäst till sin rätt vid matbordet...riktigt matvin som matvin en gång var...rensar precis som vi vill ha det...gott att få ta sig rediga klunkar.

http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1246&Year=2005

bockar och bugar till er alla som varit med och valt, tyckt till och hjälpt gabriel. därmed också oss konsumenter. mer sådant!!

Niklas Jörgensen sa...

Hej Franko,

Nej,inga av mina bloggar har restriktioner vad avser kommentarer. Jag är i grund och botten pro vad gäller sättet uttrycka sig, anonymt eller registrerat. Men naturligtvis lägger jag in större värde i en registrerad persons kommentarer - inget att ljuga om!

Men att stävja något innan det blir ett problem är inte heller fel. Vinklubben är väl ingen höjdarsajt men det fanns ändå en god ton och möjlighet diskutera där innan allt raserades p g a obefintlig moderering och anonymitet.

Kommentatorsfunktionen är strålande men jag önskar blogger kunde införa någon sökbarhet på dessa då de många gånger är mer intressanta än inlägget man skrivit. Och hade det varit möjligt, samt användare varit reggade a la Wine Berserkers eller liknande, hade bloggandet blivit än mer dynamiskt!

Skulle jag införa registrering närmaste tiden skulle det helt vara för att jag tror det ökar kvaliteten på mina bloggar.

MVH

Niklas Jörgensen - som strax börjar rapportera från ett Funchal där det arbetas dygnet runt för att åter få staden och ön tillbaks i normala gängor. En märklig syn är det dock..

Anonym sa...

klart man får återlämna viner/drycker ur best sortimentet, även defekta viner från Bs kan returneras. Det står fel på hemsidan. Slå en pling till regeringsgatan.

Björn sa...

Anonym,

Defekta viner kan man reklamera även från BS. Men du kan inte lämna tillbaka oöppnade flaskor som du köpt från BS eller privatimport.

Anonym sa...

jo man kan lämna tillbaka oöppnade flaskor som köpts ur Bs, har jag gjort flertalet gånger. Samma sak gäller som vid köp ur det ordinarie sortimentet, alltså 2 veckors öppet köp om man har kvitto. Det står fel på hemsidan

Anonym sa...

Bloggägaren gör givetvis som bloggägaren önskar. Men, först, finns det ett riktigt problem? OM det nu gör det ser jag inga som helst poblem med att logga in på den profil jag faktiskt har - men som lösenordet av ngn anledning aldrig funkar till.

//MartinW (en reell fördel med att behöva logga in är onekligen att risken att glömma skriva in en sånhär manuell signatur elimineras)

Anonym sa...

Man kan inte gå på en bjudmiddag utan att det förväntas att man ska skriva nåt. enkel matematik. det bästa är att hålla sig borta. Går man på en stor branschprovning med massor av folk är det väl inga problem. men umgås privat ajajaj. det var så Erik Fiktelius fick ta en time out från sitt uppdrag fr. svt. Nå väl detta är en blogg och det är väl inte konstigt att det smyger sig in smygreklam här med. Det var väl blondinbella som började. Och som bloggare har man väl inte samma krav som en Journalist med integritet dvs.

1. Ta inte i tjänsten emot journalistiska uppdrag av personer utanför den redaktionella ledningen

2. Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån - och ingå inte avtal eller andra förbindelser - som kan misstänkliggöra Din ställning som fri och självständig journalist.

jag vill bara inflika att gubbgänget är inga journalister kronstam larsson etc och är köpta sedan länge... // Karin

Red Scream sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Wall sa...

"Jaha, vad är hypen med det här vinet då?" undrar jag, och eftersom jag är nyfiken finns det bara ett sätt att ta reda på det. Korkade något förväntansfullt upp igår kväll till en ugnsstekt fläskfilé med färsk rosmarin samt en rotfruktsgratäng. Inte illa. Inte illa alls. För 150 pix var det ju faktiskt rena rama fyndet.