torsdag 23 juli 2009

Château Pontet-CanetNi har hört det förut: skulle 1855 års klassificering göras om idag finns det inte en chans i helvete att Pontet-Canet skulle få behålla sin position som femte cru. Nuförtiden är de flesta överens om att domänen åtminstone presterar som en super second, och i flera av de senaste årgångarna har man faktiskt fått högre betyg än Mouton Rotschild. Frågan är om inte denna granne på andra sidan vägen borde börja se sig oroligt över axeln?

Som vanligt finner man en eldsjäl bakom varje framgångssaga. I fallet Pontet-Canet heter han Alfred Tesseron, vars pappa Guy köpte slottet 1975. Erfarenhet av ädla drycker fanns redan sedan farfar Abel grundat cognacsfirman med familjenamnet. En av de första kvalitetshöjande åtgärderna var att införa andravinet Les Hauts de Pontet, och sedan har man fortsatt.Jag har aldrig åkt golfbil genom vingårdar tidigare, men temperaturen ligger på dryga trettio grader och vid varje stopp tittar svettpärlorna fram i pannan. Det är rätt skönt att bara luta sig tillbaka och småprata med vår guide däremellan. Omkring oss breder ett grönt hav ut sig. Pontet-Canet är en av de större egendomarna med sina 120 ha, varav 81 är planterade med vinrankor med en medelålder av 45 år. För närvarande har man 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 5% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot, med en densitet av 9000 rankor/ha. Jordmånen är typisk ädel vänstra stranden: mager, sandig och väldränerad med grus, graves, överst. På djupet finner man lera och kalksten.Utöver att införa ett andravin för domänens yngsta rankor, har man lagt ner ett enormt arbete i vingården. Trots att man har stora sammanhängande planterade ytor har Alfred Tesseron sett till att dela in vingården i parceller utifrån förutsättningar, och man följer dessa lotter noga, nästan ner på ranknivå. Man har satsat mer och mer på ekologiska metoder, och sedan 2003 är man som enda klassificerade slott även biodynamiskt. Jag tänkte fråga var de grävt ner kohornen, men lät bli. Sedan något år experimenterar man även med 10 ha där man använder hästar i stället för traktorer. Faller det hela väl ut skall här byggas större stallar.

Men bortskämda välmående druvor blir förstås inte vin av sig själva på rankorna. När det är skördetid kallas samma gäng portugisiska plockare in varje år; 150 par händer som tar in alla druvor under en femtondagarsperiod. Sedan tio år har man övergivit de klassiska korgarna till förmån för mindre egendesignade cagettes. Detta för att få in frukten till sorteringsborden så snabbt som möjligt, och för att undvika att druvorna skadas under tiden.Sedan går det utför för de druvor som klarar selekteringen. Med gravitationens hjälp (dvs genom luckor i golvet) förflyttas de ner i jäskaren, och därefter fortsätter utförslöpan ner i fat och källare. Två sorters jäskar används: stora av ek och mindre av betong. Om frukten hamnar i ek eller betong beror inte på önskad karaktär utan uteslutande på parcellens storlek då dessa vinfieras separat hela vägen fram till slutlig assemblage. Det är som vanligt med andra ord - man får olika svar på denna fråga beroende på vem man frågar. Jämför gärna med Smith Haut Lafittes övertygelse om intressantare aromer vid jäsning i ek...Den temperaturkontrollerade jäsningen klaras av på fyra veckor, och sedan väntar 15 till 20 månader i franska ekfat, varav cirka 60% är nya. Och in träder Michel Rolland....

Hehe, visste ni det? Det var en nyhet för mig tills jag läste på lite extra inför det här besöket. Jag gissar att kombinationen biodynamik och Michel Rolland kan skorra ordentligt i vissa öron. Och det är klart, ser man framför sig en slipad lurendrejare som väser "micro-oxygénation" i mobilen samtidigt som han räknar pengar så kan man undra vad tusan karln har på det här slottet att göra. För egen del växer min respekt för honom allt mer. Man skall nog erkänna att Rolland kan sina saker, även när det gäller klassisk strukturerad Pauillac. Pontet-Canet är väldigt långt från nidbilden av ett Rollandvin. Och det är möjligt att han mest agerar moraliskt stöd när det är dags för assemblage.

Efter provningen kan jag inte låta bli att hala fram kortet trots att det svider en del. Slotten verkar ha en tyst överenskommelse med négocianterna, och i de fall man överhuvudtaget kan handla direkt på plats är priserna ganska väl tilltagna. Men jag är en romantisk fåne, och vill så gärna dricka nollsexorna i framtiden. Producenter man besökt får ju gärna en speciell plats i ens hjärta, och när det gäller Pontet-Canet är det inte svårt att bli förälskad.2004 Château Pontet-Canet är strålande bra, det står klart redan efter första sniffen när mina ögon möter Ks. Doften är stor och läcker med inslag av nykrossade hallon, maraschinokörsbär och crème de cassis. Fin bordeauxkänsla med jordig mineralitet och ädel tobak. Och jäklar vad svårspottat... I munnen får man slank, lättfotad tyngd med härlig intensitet. Smaken etsar sig fast i smaklökarna, och ringer kvar även efter att kinderna slutat skrumpna ihop sig. Det stramar ordentligt, men tanninerna är riktigt högklassiga - täta, finkalibriga och mogna. Allt finns på plats, men vinet bör absolut få vila ett par år till. Vänta, vänta... (93+)

PS. Vill man själv se hur skörden går till är Pontet-Canet ett av få slott som välkomnar besök under dessa veckor.

20 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Härlig läsning. Så sugen jag blev på nollfyra. Nu är det ju så att vi åker på semester tidigt tidigt imorgon, men detta lär vara ett av de första vinerna som korkas upp när vi kommer hem. Tur att man försåg sig rejält med dessa....

Frankofilen sa...

(A): Jag hade inte varit missnöjd med nollfyran som den är nu om jag korkat upp till en rejäl köttbit och något krämigt. Men jag är rätt tolerant mot ungomligt snörp, och visst bör den absolut ligga till sig. Förgriper du dig på en så berätta gärna vad du tyckte.

Anonym sa...

Bra skrivet! Kan inte riktigt få ihop Rolland med ordet biodynamisk, men men.
Vad kostade vinerna på plats? Hade man möjlighet till köp av olika årgångar? Ska nog ner en sväng och deras viner slåss om plats med ett par andra pga platsbrist.2006 lanseras väl inte ens på bolaget.?
/toker

Anonym sa...

inte säljs dom väl billigare än på boa? 2004 finns i BS just nu för 599:- Tänkte är dom en 50 lapp billigare på egendommen är det ju vaär att handla på bpa bara pga att släpa dom
/toker

Anonym sa...

(A): Jag är ju som du ganska tolerant med snörpet och har man dessutom lyxen att sitta på en oöppnad låda plus några lösflaskor så kan man ju unna sig lite kinddragningar. Jag hade ju inga planer på att korka upp ännu men efter denna posten lär en kork ryka när vi kommer hem. Skriver en rad om ett par tre veckor så där....

Niklas Jörgensen sa...

Vinromantiker är vi allihopa! Härligt underbart besök läsa om och jag längtar tillbaka - Bordeaux is the shit!

nB sa...

Man blir ju onekligen väldigt sugen på att dricka Bordeaux efter de här samlade posterna.

Provade -04 Pontet Canet tidigt i våras. Tycker definitivt att det är så modernt och frukt-intensiv att det gör sig utmärkt såhär i sin linda...

Mer gammeldags -04 Rollan de By faller mig oxå i smaken, tycker det är tveklöst prisvärt för de 250 kronor man får punga ut i det här landet.

Är -06 i samma kvalitet känns 14 Euro ganska så sensationellt. Skall leka Bordeaux i höst. Vill ha lådor.

Frankofilen sa...

(A): har du så många flaskor så go for it ;-)

Toker: ja, de har flera årgångar till försäljning på slottet. Jag tog ingen prislista, men har för mig att det var ungefär 2003 €75, 2004 €46 2006 €68. Nollfemmorna var slut, men det fanns även äldre årgångar. Och så förstås andravinet. Men leta runt lite så kan du kanske hitta bättre priser, åtminstone nollfyran såg jag för €39.

Niklas - skiten var ordet sa Bull.

nB: Rollan de By är ett slott man gärna skulle dricka mer av. Får kanske återkomma till nollsexan (och nollfemman) i lugn och ro i eget majestät vad det lider. Låter som en resa i höst?

Joel Carvalho sa...

Guten Tag,
Zeigen Sie Ihren Blog und fand es sehr interessant und fesselnd ...
Ich habe ein Blog, um Weine und immer gut Ihre Website haben auch dieses Problem, ist vielseitig, und möchte Sie bitten, wenn ich könnte, den Link auf meiner Seite, die ist viel besucht:

http://do-nariz-a- boca.blogspot.com /

in Ihrem Blog ... Ich wäre sehr dankbar.
Wenn Sie, schicken Sie eine E-Mail an diese Adresse: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços
Antworten

Vintresserad sa...

Hej Franko, svår avundsjuka sprider sig när jag läser om ert besök i Bordeaux. Vi var där för ca10 år sedan och snart måste man uppenbarligen tbaka. Kul att läsa om P-C mfl, men visst är de största "fynden" alla de goda viner man hittar i Supermarchen för 15-20 EUR, Potensac låter ju tex helt lysande. Som alltid välskrivet! MVH -

konjären sa...

Heja! Rolig och inspirerande läsning. Man kanske borde orda mer om vinet och mindre om priser, men visst är det ofrånkomligen intressant då och då att se vad saker och ting kostar.

Jag köpte ett par årgångar PC i Danmark mest för att jag "samlar" på slottet och redan har -04 och -05 i viss mängd. -01 kostade 375 DKK och -06 495 DKK... Multiplicera med ca 1,5 för det smärtsamma priset i SEK.

-04 kostade 421 SEK vid primörsläppet i nov 2007, och -05 kostade 683 SEK vid motsvarande tillfälle nov 2008.

Hoppas ni har en skön semester och tack för att vi får dela den!

Vinös sa...

Underbar läsning, tack för det. Du har just sett till att det blir Bordeaux hemma hos oss ikväll :)

Ha en fortsatt trevlig resa!

anders wennerstrand sa...

Tack för läsningen! Med tanke på de solstekta stensamlingar man har sluggat sig igenom låter golfbil som ett lockande färdmedel. Inbyggd hållare/kylare för gin & tonic?

Rollands insatser i assemblagefasen ska man nog inte underskatta, nej. Flera rätt djupt rotade producenter har väl använt och lovordat hans insatser. Fast Jonathan Nossiter har väl ett och annat att invända, får man förmoda.

Jag är fortfarande förvånad över hur tillgänglig min nyuppkorkade 2004 PC var på Vinbaren i vintras. Nästan lockande att ge sig på en till för att få ordning på torpet...

Anonym sa...

Kan någon förklara varför det på sista bilden står "Pontet-Cannet"? Har lärt mig att det ska stavas med ett "n". Någon som vet?

Finare Vinare sa...

Härlig post som förtjänar att läsas igen och igen!

När man allra mest suktar efter Pontet-Canet och Smith-Haut-Lafitte så bör ju Rolland ha sina välförtjänta eloger. Säkrast för Nossiter att inte blindprova de vinerna...

Förresten, undras just vilken klassificering Pontet-Canet hade fått för 40-50 år sen när det såldes som årgångslöst tjut till franska järnvägens restaurangvagnar....

Frankofilen sa...

Tack, alla! Är åter i stan efter en liten släktturné.

Vinös - vilken Bordeaux blev det? Eller jag kanske bara läste slarvigt på er blogg.

Konjären - kul att fylla på med andra årgångar. Någon gång måste vi väl ordna en vertikal?

Anders - den här flaskan korkades upp inför mina ögon, men för säkerhets skull föreslår jag att du kollar själv. Du har mitt nummer ;-)

Anonym - jag gissar att det handlar om en äldre stavning, det finns hyfsat gott om både Canet och Cannet i den franska geografin.

FV - årgångslöst tjut, eh? Vore onekligen kul att prova. Frågan är hur mycket man egentligen kan slarva bort en sådan terroir så det bara smakar plonk?

Vinös sa...

Det blev en Pibran 2006, gott men inte i nivå men den fantastiska 2005:an. Bloggpost kommer men just nu finns lite annat med högre prio!

Anonym sa...

(A): Så blev det äntligen dags igår. Känns bra att ha en låda för framtida bruk och fortfarande en löshäst till att prova om några år före det att lådan bryts. Några korta noteringar:

Dricks från flaska utan att karafferas. Mycket mörk i färgen. Stor kompakt mullig doft. Dominas av svartvinbär. Förvånansvärt mjukt i munnen. Egentligen inget av det förväntade kindsnörpet. Något vattnigt i mitten? Inte riktigt så bra som förväntat... Utvecklas under kvällen i flaskan. Tittar fram lite hallon? Mjukt, gott. Stramar lite framme i munnen men inte alls i kinderna efter tre fyra timmar. Smaken sitter länge i munnen. Tobak kommer fram i doften. Just nu mer ett doft än smak/drickvin. Lite glest i mitten men sitter sedan länge i munnen. Har mycket potential men är ikväll inte i närheten av den 98 som dracks tidigare i år. Knappt ett glas står kvar i flaskan i kylen under natten. Kväll två har vinet kvar både doft smak och struktur. Fortfarande något glest i mitten men riktigt gott. Lite strävhet framme i munnen men inget alls i kinderna.

Frankofilen sa...

Intressant, (A). Jag anar kanske en liten besvikelse, men att det ändå var gott? Själv tyckte jag tanninerna var riktigt högklassiga, men samtidigt bland de mer respektingivande vi stötte på under resan. Duktigt snörp både vid sörpling och sväljning. Men det var förstås bara en slurk utan mat. Man kanske skulle ge sig på en flaska i vinter ändå, å andra sidan kändes det som att det bästa fortfarande ligger några år framåt. Den där lådan lär du ha mycket glädje av.

Anonym sa...

(A): Liten besvikelse var det, men jag hade ju å andra sidan rejält skruvade förväntningar. Utan tvekan ett jättebra vin och en låda som jag verkligen kommer att få nytta och glädje av framöver. Inte många viner man hittar av denna kalibern för 450 kronor...