fredag 3 juli 2009

2005 Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Doucinello


Klockrent! Vi dricker det här vinet igen efter ett år, och det är alldeles klockrent. Det mesta sitter nämligen på plats, från den mörka grenachefrukten med sina cassismarinerade körsbär, till Vaucluses alla örter tappade på flaska. Och så rejält bonniga, animaliska inslag av stall, svinstia, gödselhög, blod och rostiga järnspikar. Mungiporna har redan förflyttats nånstans åt örsnibbarna till när lite grillat kött dyker upp som pricken över i, och det är vid det laget inte långt till ett vällustigt stön. Så läckert! Vacqueyras brukar sällan hålla på och fåna sig med tunnlar, och vinet är med i matchen redan från början, men petar in ytterligare nån växel med några timmars luft. Smaken är visserligen ung, men känns redan nu ganska harmonisk med skön balans mellan den täta mörkfrukten, syrorna och tanninerna. Årgångens struktur går inte att ta miste på. Jag kan förstå om man vill ha mjukare viner, men för egen del tycker jag det bjuder på lagom motstånd. Den tonicbittra avslutningen från förra året har slipats ned en hel del, men är fortfarande både sträv och lakritshaltig. Lång, läskande eftersmak med massor av järnhaltig mineralitet.

Det här vinet kan inte vara annat än franskt, och innehåller så många av de ingredienser som gör att jag håller Frankrike som överlägsen, fullständigt ohotad etta på min egen topplista över vinproducerande länder. Vilken personlighet, karaktär och ursprungskänsla! Längtan till Frankrike känn nästan övermäktig, men snart åker vi... (91 med fortsatt uppsida)

16 kommentarer:

Ulrik sa...

Låter onekligen gott, och jag är glad att jag har ett gäng flaskor liggande. Den jag drack när den släpptes var charmig redan då, och fick mig lägga upp ett litet lager.

Men har den förbättrats under det senaste året? Spara längre?

Peer sa...

Vilka härliga rapporter du kommer med, först Taurasi Radici och nu detta! Får bli ett smakprov snart så snart, och då ligger även Domaine la Monardière VV farligt till. Jag tycker mig höra glada hejarop från källaren...

Frankofilen sa...

Ulrik - lite mer lössläppt nu än förra året, men fortfarande ung så klart. Har du ett litet lager är det väl perfekt att plocka någon flaska om året. Vi drack 98:an förra sommaren hemma hos FV, och den var snarast åt det åldersstigna hållet enligt min smak. Den här cuvéen verkar vara klart över mållinjen senast på sjuårsdagen, men gör inte ont att dricka nu heller. Lite vad man gillar, och I like'em young...

Peer - Monardière låg illa till ikväll, men jag var sugen på lite mer funk, blod och rost. Men jag lär få återkomma till det vinet i sommar. Vi får se vem som hinner först... Vore det inte trevligt om nollsexorna av av bägge dessa viner dök upp på monopolet för övrigt?

Mårten sa...

Vilken intressant omsmakning - blir riktigt sugen på att gå ner i källaren och rycka en flaska. Har för övrigt också undrat var 06an är? Om inte den kommer in finns det ju kanske även risk för 07an, och den vill man ju definitivt inte missa!

Drack, på tal om södra Rhone, en 06 Pegau häromdagen och jag kan nu förstå dina och resten av bloggosfärens lovord...

Vart bär er Frankrikeresa i år?

Finare Vinare sa...

Perfekt Franko - med en avstämning såhär ett år efter lanseringen. Det här måste varit ett av förra årets allra bästa köp. Vi fick ju testa 2000 tack vare Vinosapiens locktoner, inte alls på väg utför men verkligt harmoniskt, och 2005 känns nog än mer välbyggt. En väldigt återhållsam gissning är att 2005 är perfekt mogen under åren 2012-2016, om man lagrar svalt. Så är det är ju toppen att vinet funkar att dricka längs med vägen för att kunna njuta alla dess faser. Rent teoretiskt borde det ju ha dragit ner jalusierna liksom mången ch9...

Nollsexorna ska förstås provas, och så håller vi särskilt i hatten när nollsjuan kommer...

Vem är det egentligen som importerar vinet?

Mårten sa...

Tror efter lite sökningar att det är Mardell Wine som importerar. Har mailat vd:n och frågat om 06or från både Sang des Cailloux och Monardière. Återkommer när jag fått svar!

Vinosapien sa...

Hej Franko...

Jag träffade Serge Férigoule för en dryg månad sedan. 06 kommer inte till Sverige. 07 osäkert likaså. Bägge fanns kvar att testa och köpa. 06 sluten som en mussla, medan 07 rockar med sin enormt fruktiga charmiga ungdom. Kvar bakom scen ligger Cuvée Lopy och lurar. Ett kraftpaket som finns på Sturkö-baren. 00 kanske testas ikväll, medan 07 får sova gott ett gäng år.

Frankofilen sa...

VS - trist om nollsexorna inte dyker upp. Blir intressant att höra vad du får för svar, Mårten. I år blir det Bordeaux för vår del på semestern. Sitter och funderar på producenter att besöka, pecis bekräftat Pontet-Canet. Det verkar bli rundtur i vingården medelst golfbil ;-)

FV - Vacqueyras är nog min absoluta favorit i södra rhônedalen utanför Ch9. Väldigt ofta bra mycket elegantare än Gigondas, och hittar ni någon rejält tunnlad Vacqueyras någon gång får ni hojta till. Jag har aldrig stött på någon. Låter skumt med musslan till nollsexa om nu nollfemman ända var så spelbar. Har du smakat om nollfemman nyligen också, VS? Sturkö-baren vill man ju besöka för övrigt. Synd att det ligger så långt utanför tullarna bara ;-)

konjären sa...

Skönt att se att du är tillbaka till dina franska rötter - tycker utflykterna till andra delar av såväl gamla som nya världen varit oroväckande många på sistone... ;-)

Frankofilen sa...

Oupps, och jag som precis fingrade på en californier att dricka ikväll ;-)

Snart blir det i alla fall helfranskt ett tag.

Ulrik sa...

Kan man inte hitta något sätt att privatimportera några lådor 06 och 07? Finns säkert stort intresse.

Niklas Jörgensen sa...

Pontet-Canet...bra jobbat Franko! Ser fram emot inlägget redan :-)

Finare Vinare sa...

Ulrik, Mårten och ni andra - vi har också mejlat till Mardell om privatimport så får vi se vad han säger. Blir svaret positivt kan vi ju gå ihop för att få ner priset lite...

Vinosapien sa...

Ska ni köra en privatimport, missa inte Cuvée Lopy!
Pris på plats: Floureto -07 15 Euro
Lopy -07 20 Euro.

Mårten sa...

Har mailat med Mardells VD - 06orna av både Cailloux och Monardière har refuserats av Systemet efter offertprovning. 07orna kommer offereras i slutet på augusti...

Har fortfarande, efter visst tjat, inte fått info om möjligheter till privatimport av 06orna. Återkommer om jag får svar i denna fråga.

Frankofilen sa...

Vi får väl hoppas att monopolet godkänner nollsjuorna. Med tanke på hur mycket skit de har på hyllorna vore det väl märkligt annars... men kvalitet är väl inte det som styr offertprovningarna.