lördag 4 juli 2009

2006 Walter Hansel Pinot Noir Cuvée Alyce


Walther Hansel Winery har seglat upp som en riktig favorit under våren när deras 2006 PN North Slope levererat vid ett flertal tillfällen. Just nu ligger flera av nollsexorna i BS, och vi smakar Pinot Noir Cuvée Alyce för första gången. I glasen får vi ett ganska ljust blårött, transparent vin. Jag skulle inte bli förvånad om det finns chilensk rosé som har lika mycket färg. Doften är dock allt annat än utspädd! Här får man rödaktig pinot med lätt dekadent känsla hos tonerna av körsbär, granatäpple och jordgubbar som legat länge i asken. Frukten är yppig och småslampig, och det vilar nästan något porrigt över det öppna och förföriska. Riktigt stilig sous-bois tillsammans med mintig örtighet och kryddor. Man kan lätt bli sittande med näsan i glaset halva kvällen.

Smaken är öppen och bred med rödfrukten i fokus. Här får man verkligen hålla koll på serveringstemperaturen; det finns en hel del alkohol som gärna sticker fram trynet. Men runt 18 grader är det inga problem även om eftersmaken är aningen varm och alkoholsöt. Helheten känns mjuk, där syrorna ger associationer till blodapelsiner. Förförelsekonsterna fortsätter i den långa, smekande eftersmaken där både mineralitet och fatvanilj tittar fram. Riktigt läckert!

Skall man jämföra med North Slope ur minnet så känns det här lite mer Nya Världen med sin förföriska, fruktdrivna stil. Skillnaderna är inte gigantiska, men North Slope är nog aningen snällare mot eurocentriska smaklökar med lite svalare helhet och mer struktur. För egen del blir det utan tvekan tummarna upp för båda vinerna; Hansel har fortfarande bara plustecken i min bok. Cuvée Alyce blir bra att dricka nu i väntan på att Vinunic förhoppningsvis får hem nollsjuorna. (91-92)

4 kommentarer:

Ulrik sa...

Efter att ha druckit North Slope så blev jag ju imponerad. Som eurocentriker så kanske man ska vänta, och hoppas på att den kommer in som 2007:a. Du vet inte om och när?

Det blev inte bara fingrande på den Californska, den fick stryka med alltså?

Claes Lindquist sa...

Hej,
Årgång 2007 från Hansel kommer hem någon gång under senhösten, vintern. Tyvärr blir vinerna dyrare på grund av den svaga svenska kronan. Vi får se var vi hamnar när det är dags att betala sändningen, men just nu pekar USD kursen mot en prishöjning med cirka 40-45 kronor per flaska.

Med vänliga hälsningar
Claes Lindquist/Vinunic AB

Frankofilen sa...

Tack för besked, Claes. Vi får väl se vad priserna landar på. Och om monopolet säger nej i någon offert hoppas jag ni lägger vinerna i BS igen.

Anonym sa...

behovet for at se:)