lördag 28 mars 2009

2006 Walter Hansel Pinot Noir The North Slope


Stephen Hansel brukar utmålas som en av de goda snubbarna med en synnerligen realistisk prissättning trots de höga poäng hans viner brukar få. En förklaring är att han vill att alla skall ha råd att köpa hans viner, en annan att han tjänar så bra på sitt bilhandlarimperium i Sonoma att han knappast behöver mer pengar. Sympatiskt hur som helst.

Det var annars nu bortgångne pappa Walter som planterade de första rankorna för drygt trettio år sedan. Han lär dock ha varit mer intresserad av just druvodling än av vintillverkning, varför det blev sonen Stephen som började göra eget vin 1996. Som en hyllning till pappa hamnade Walters namn på etiketterna. Framgångsreceptet lyder låga skördeuttag, handskörd i upp till nio omgångar och därefter triage i vineriet. Jäsning med naturjäst och remontage några gånger per dag. Tolv månader i franska fat (70% nya), och sedan buteljering utan filtrering.

2006 Walter Hansel PN North Slope
är rubinrött med en härlig lyster. Rabarberkräm! Man kan tycka att associationslekarna som dominerar de flesta smaknoteringar i västvärlden är smålöjliga, men direkt ur flaskan doftar det precis som farmors rabarberkräm. Och så jordgubbar förstås, i syltform med nära förestående bästföre-datum. Med luft tillkommer mörkare drag av körsbär men också lite citrus, och en fin örtig ton med drag av sous-bois. Snygg, komplex pinotkrydda, grusdamm, och så en liten fatkyss av vanilj och kakaopulver. Härligt att sniffa på!
Smaken är kryddig och bärig med bra tryck i frukten. Viss sötfruktighet, men samtidigt riktigt läskande apelsinliknande syror även om vissa bourgogneälskare säkert skulle efterlysa ännu högre syror. Eftersmaken är mineralisk med lite värme i svansen.

Mycket tillfredsställande både till maten och att sippa på efteråt, speciellt serverat åt det något svala hållet. Kan säkert utvecklas ytterligare, men härlig att dricka nu.

11 kommentarer:

johan p sa...

Hade tänkt spara den här några år men efter jag läst detta tror jag inte jag kan det…

Frankofilen sa...

Nej prova redan nu, Johan, speciellt om du har fler flaskor. 2006 låter ändå lite som ett mellanår och det kommer säkert nollsjuor vad det lider. Och notera Parkers varning om snabb utförsbacke. Inte för att det märktes alls, men "like several producers in the Russian River, the 2006s out of bottle from Walter Hansel Winery seem to be evolving quickly and, by-and-large, are slightly less impressive than they were at the beginning of their lives" låter lite illavarslande. Dessutom tror jag att du kommer att gilla vinet ;-)

Mårten sa...

Kul att Hansel levererar, och precis som du säger - till rimliga priser. Drack deras 2006 Chardonnay Cuvée Alyce härom helgen och även den var riktigt bra. Rekommenderas!

När kan man tro att 07orna från Kalifornien börjar dyka upp på Systemet? Med start efter sommaren?

Frankofilen sa...

Mårten - Hansel kanske dyker upp i RS framåt hösten? Menar du nollsjuorna generellt finns ju redan Seghesio ;-) Vad gäller cabernetvinerna känns det väl som att det är en massa nollsexor som skall ut först.

Johan P, apropå Cali Pinot så missa inte 2005 Fort Ross Reserve medan den finns kvar. Vi har druckit två flaskor, och jag har fyllt på i omgångar. Jag tycker nog den faktiskt är ännu bättre än Hansels North Slope, med mer djup och struktur.

Mårten sa...

Visst ska en del 06-cab ut först. Verkar dock som om 07orna är ganska mycket vassare, för samtliga druvor. Dessutom kanske man kan hoppas på lite mildare priser framöver så här i finanskrisen...

Frankofilen sa...

Hoppas kan man ju alltid göra... Å andra sidan hänger väl mycket på dollarn? Det märktes väl tyvärr inte så mycket på priserna att den låg runt sex kronor, eller?

Mårten sa...

Sant, men volatila valutakurser kanske inte är bästa prissänkaren, eftersom Systemet då eventuellt skulle sänka priser för att senare tvingas höja igen. Kanske är det istället en ökad priskänslighet, och därmed minskad efterfrågan, på hemmaplan (framför allt) som måste till. Hoppet är väl det sista som... ja du vet.

johan p sa...

Tyckte också det låt som North Slope var precis min thekopp och jag tackar för Parkers omdöme som jag inte läst tidigare.

Fort Ross Reserve ska jag ta en funderare på men det är det här med den ekonomiska kvoten för vin…

Frankofilen sa...

Usch ja, den där kvoten. Å andra sidan är ju aprilsläppet fullständigt ointressant... Det är åtminstone den bortförklaring jag har använt mig av nu i mars.

johan p sa...

Precis vad jag också gjort och jag funderar på om det går att använda den en runda till?

Café Rotsunda sa...

Hansels viner är generellt sett godast de första 3-4 åren, men jag har en bunt 2002or och 2003or som dricks alldeles förträffligt bra nu. Det finns således utvecklingspotential, men inte alls som i mer strama viner. Och varför spara något som är så gott?