fredag 6 mars 2009

2004 Stonestreet Cabernet Sauvignon


Det är förstås lätt att gissa med etiketten fullt synbar, men redan vid första sniffen skriker min hjärna Californien. Hmm, kanske börjar man ändå lära sig något? Cabernetkaraktären sitter som en smäck, och frukten har en mognad och rundhet man sällan hittar i Bordeaux. Här finns heller ingen australiensisk eucalyptus, chilensk grönhet eller sydafrikansk rökighet. Däremot en hel del av det man säkert kan kalla terroir om man vill: en snygg fuktig jordighet och steniga mineraler. Vidare tydlig ceder och en aning druvtypisk grön paprika, och efter hand letar sig lite grillat kött in i helheten. Faten fyller i med kaffe, vanilj och lite kryddighet. Härlig doft!

Smaken är möjligen en gnutta gles i attacken, men tar sig snabbt och fyller ut munnen ordentligt. Syrorna är läskande snygga, och tanninerna stramar visserligen åt ordentligt efter maten, men känns klart mogna. Jordigheten från doften dyker upp igen, tillsammans med kaffebönor och mörk choklad. Bra uthållighet i avslutet, där bergskaraktären ger sig till känna i form av fin mineralkaraktär. Lite värme i svansen, men absolut ingen hetta. Ett jättegott vin med härlig struktur. Det är sällan man kan tala om fynd när det handlar om amerikanska viner på monopolet, och det blir säkert ännu värre i framtiden med en dollar över nio kronor. Men med tanke på att vinet vid dagens växlingskurs kostar 276 kr om man skulle ha möjlighet att handla på K&L Wines i San Francisco är det inte mycket att klaga över.


Alexander Valley ligger i norra delen av Sonoma County, och är områdets största AVA (den amerikanska motsvarigheten till Frankrikes Appellation Contrôlée). Dalen är döpt efter pälsjägaren Cyrus Alexander som började odla druvor redan på mitten av artonhundratalet. Stonestreet hänvisar på sin hemsida till anor från just mitten av artonhundralet, men domänen föddes egentligen först 1989. Läget är det inget fel på - slösande kalifornisk sol samtidigt som den relativa närheten till Stilla Havet skänker en del svalka åt vingårdarna som ligger mellan 400 och 2400 fot över havsytan. Jordmånen är vulkanisk och mineralrik. 1995 köptes egendomen av Jess Jackson som tilldelades Livets Goda Hall of Fame 2008, och en lång presentation finns att läsa i LG #36.

Kvällens vin är så vitt jag förstår domänens instegscabernet, och utgör en blandning från flera lägen på olika höjder som var för sig bidrar med olika karaktärsdrag. Druvsammansättningen sägs vara 77% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 6% Syrah. Åtminstone nollfemman fick femton månader i till hälften nya franska ekfat; jag gissar att nollfyran genomgått något liknande.

7 kommentarer:

JW sa...

Ja, 329 kr får väl anses vara ett schysst pris för bra kalifornisk Cab.(?).
Det här låter som ett vin i min smak och jag hoppas det finns några flaskor kvar på måndag...Tack för rapporten.

Finare Vinare sa...

Låter riktigt gott. Och vilka spektakulära bergsvingårdar man verkar ha! Intressant med vinmakarens noteringar om de olika höjderna som bidrar med olika komponenter. Alexander Valley är väl rätt varmt på lägre altitud, men här tycks det vara gott om högvuxna druvor...

Frankofilen sa...

JW - det är inte så bra att klockorna stannar, men
priset är väl ok. Cali Cab har ju generellt ganska hög prisättning. Och jämför tex med priset på nollfemmor från Bordeaux som Fieuzal eller Cantemerle. Det här är ett steg upp från tex 2005 Robert Craig Affinity i samma prisklass - mer intensitet, mineralitet och bergskaraktär(?). Faktiskt tycker jag både Jamais och IWC är lite snåla med sina 90 poäng

Men man kan väl anta att vinet är inköpt när dollarn stod betydligt lägre. Priserna på amerikanska (och många andra) viner lär inte bli roliga i framtiden...

F&V - visst är det något speciellt med bergviner? Howell Mountain, Hermitage, Schlossberg, Monte Bello... Jag tror ni skulle gilla det här vinet, om man inte är fullkomligt allergisk mot minsta sötfruktighet, men då skall man väl inte köpa californiska viner? Bra struktur och mineralitet. Köttvin ;-)

johan p sa...

Nej, ekonomiskt är det inte roligt att gilla amerikanska viner men fördelen är att man inte behöver stå i kö på måndagsmorgnar att få tag på dem ;-)

Just den här missade jag men det fanns annat intressant som också släpptes i februari och nu måste jag hålla hårt i plånboken ett tag.

Vintresserad sa...

Kul att läsa! Jag har beställt ngn flaska och hade nog tänkt lagra ett tag (som vanligt).

Anonym sa...

Hm, kul att garnera med lite syrah på toppen. Det ser man ju lite här och där, men inte alltför ofta. Jättegott i exempelvis Ghiaie della furba.

Frankofilen sa...

Den där syrahskvätten undrar man hur mycket skillnad den gör... Inget som jag märkte av åtminstone, eller så var den den som lyfte vinet ;-)