fredag 27 mars 2009

2005 Domaine la Barroche Cuvée Réserve


2005 Barroche Réserve är ganska mörkrött i glasen med en snygg transparens. Vi sniffar och... stängt var det här. Några blyga aromer av kirsch och hallon möter näsan, men annars känns det som om frukten lagt sig i vinterdvala. Som om någon lagt ett lock över glaset. Vinet får vila i karaffen, och långsamt träder fler komponenter fram. Först ut är massor av sötlakrits, följd av en barrig, kådig örtighet med svala inslag av mynta. Cassis och jordgubssaft fyller ut fruktspektrat, och sent om sidor masar sig lite grillat kött fram ur idet med en gäspning. Efter hand tillkommmer även lite sjögräs/tång och spiskummin, men fortfarande skulle man gärna få tag på fjärrkontrollen och vrida upp volymen.
Muteknappen är fortsatt nedtryckt i munnen, men en känsla av hyfsat gles, lågmäld frukt. Speciellt mitten känns vattnig, innan avslutningen kickar in med en del alkohol som inte riktigt täcks av fruktäcket som låter några femtonprocentiga, håriga tår med oklippta naglar sticka fram under kanten. Rätt bra längd ändå, med en fin örtighet och lite torkade russintonade inslag.

Besvikelse. Parker har säkert en poäng med sina åttionio, men det här borde och kan säkert prestera betydligt bättre än ikväll. Känslan av oförlöst potential är påtaglig. Låt ligga.

PS. Vinet verkar ha varit betydligt mer tillgängligt för knappt ett år sedan. Även fler intryck här och här.

10 kommentarer:

Johan sa...

2005:orna från Chateauneuf-du-Pape verkar ha stängt ned över lag. 2006:orna däremot är öppna för business.

Finare Vinare sa...

I studion kan man ju åtminstone trycka av mute-knappen och öppna flödet. Med vin är det lite knivigare. De femtonprocentiga tårna är visuella nog. Stort tack för rapporten, det är bara att glömma flaskorna i flera år....

Frankofilen sa...

Klassisk Ch9 i stora strukturerade årgångar lär ju göra det. Man har väl blivit lite bortskämd med nolltreorna och nollfyrorna.

FV - det blev bättre med väldigt mycket luft, men fortfarande inte som det borde. Vi får återkomma i ämnet framåt 2011...

Vinosapien sa...

Vill du attackera en drickfärdig CdP är det läge för:
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1020&Year=2001

Hoppas du har någon/några 2001:or kvar. Snacka om charmtroll och farligt lättdrucken.

JW sa...

Hoppla, där ser man. Jag gillade det här vinet men har inte druckit det sedan i somras. Tack för lägesrapporten!
Är det första gången du provar 05:an?

Frankofilen sa...

JW - nej det här var första gången vi smakade. Det hade förstås varit intressant att kunna jämföra, men det blev aldrig av att vi provade när vinet lanserades.

Vinosapien - härlig notering. Vi har en stackars nolletta kvar. Drickes detta år...

Henrik sa...

Inte helt oväntat ändå att en 05:a drar sig tillbaka. Trist, men jag är av mitt enda smakprov för ca sex månader sedan övertygad om att 05:an kommer att vara suverän när den är redo att kliva ur garderoben.
Jag drack en 06 Signature i går och tyckte att den var utmärkt. Bra fruktskärpa med lite kryddighet, lakrits och viss alkoholhetta/sötma. Bra igår, bäst till osten efteråt men jag är ändå övertygad om att även den blir som bäst om fem, sex år. Däremot, 06:an är inte alls stängd just nu, bara inte riktigt framme.

Raul e Joel Carvalho sa...

View your blog and found it very interesting ... Parabens

I would ask you could put the link in my blog on your site: http://do-nariz-a-boca.blogspot.com/

May be?

When you send a mail to ask here: pirusas.carvalho @ hotmail.com

Abraços

Anonym sa...

Stort tack för konsumentupplysningen. Marsch tillbaka in i skåpet för den här, alltså. Barroche på mute känns som ett bittert öde för fin talang.

Frankofilen sa...

Anders, vänta du med den här flaskan. Vi är ju fortfarande väldigt tidigt ute, och det kändes som att kvaliteten finns där, bara en neslig hinna mellan mig och vinet. De som smakat tidigare är ju klart mer positiva. Eller så kräver vi att FV öppnar en ny flaska ;-)