söndag 19 juli 2009

Bordeauxdump - högra stranden


Huset vi hyrde var utrustat med två utmärkta karaffer, men samma erbarmligt undermåliga duralexglas som vanligt. Nåja, jag har inga planer på att börja ta med egna glas när man flyger på semester, och här handlar det om att dricka Bordeaux snarare än att lägga pannan i djupa veck. De dyrare flaskorna får följa med hem istället, och det är inte svårt att hitta god och givande Bordeaux i segmentet under €20 för avnjutning på plats. Alla viner är provade utomhus till mat med utsikt över vingårdar... apropå X-factor.


2005 Château Les Graves La Valade var en gåva från ägaren av huset. Det doftar utan tvekan Bordeaux, med plommon, cassis och kafferost. Viss grönhet med både tobak, gräs och mynta får mig att gissa på en del cabernet franc. Smaken är inte alls oäven med viss rondör och en smula längd. Även om det förstås inte riktigt har full skärpa eller djup kan man hitta en del järnhaltiga mineraler, och vinet har dessutom mage att bli bättre och bättre med luft. Här finns bordeauxkaraktär så det räcker och blir över för €5,50. (82)


2004 Château d'Aiguilhe bjuder på mogna mörka bär, crème de cassis och violpastiller med lakrits. Stilen känns ganska modern med frukten i fokus och krämig ek. I munnen får man en tät men hyfsat mjuk heltäckningsmatta av tanniner, fin saftighet och ett mineraliskt slut med utmärkt längd. Lite högljutt och rättframt som en blockbuster till actionrulle, men det är väldigt svårt att komma med invändningar när prislappen ligger under €16. Vi handlar fler och tar med hem. (90)


2006 Reignac känns otroligt extraherat åt det bittra hållet, där både ungdomlig kärnighet och en rejäl ekmatta bidrar till kärvheten. Plommon och björnbär utan den tydligaste bordeauxkaraktär man stött på, och så en ocharmig anstrykning av värme i slutet bland all vanilj och fatlakrits. Klart i skuggan av d'Aiguilhe den här kvällen. Man får en känsla av stora arbetsinsatser i källaren, och visst finns här kvalitet, men vinet är svårbedömt i nuläget och ger ingen större köplust. Men jag brukar gilla Reignac och tror nog att bordeauxtypiciteten kommer med lite lagring. €20 (88+?)


2005 Angélique de Monbousquet - oh là là quelle séductrice! Näsan möter rödtonad dekadent frukt med jordgubbar och plommon som legat på marken en stund, och så järn och svettiga, rökiga fat med massor av kaffe. Helheten känns snabbmognad med rödbrun färg, även om det finns rätt bra snörp kvar i eftersmaken. Växer en storlek i karaffen. Inget stort vin, men charmigt och rent av slampigt, och väldigt mycket njutning att dricka nu till en rejäl köttbit. Angélique är Monbousquets andravin, och Gérard Perse har sina fingrar med i spelet. Suget efter höstens Pavieprovning ökade just rejält. €13,75 (87-88).


2006 Château Pipeau doftar arketypisk Bordeaux med stall, massor av jord, lakrits och fat. Den mörka plommonfrukten ger tydliga högra stranden-associationer. Tillgänglig trots sin ungdom, med modernt anlagd öppen frukt samtidigt som här finns mineralisk slankhet och lysande balans. Fortfarande rätt sträv, men så fin! Ganska underbar till en stor skiva gigot d'agneau, några frites och pipérade. €17,90 (89-90)

7 kommentarer:

nB sa...

Alltid dessa duralex glas. För några år sedan fanns det helt ok vinglas från någon italiensk producent i var och varannan Super-U/Casino av lite större snitt. Typ 7Euro för ett tvåpack.

Har räddat mig massor av gånger. Skall man ändå dricka ett antal flaskor är det ju inte någon större utgift. Kanske kunde vara något?

Niklas Jörgensen sa...

Keep it coming boy! Njuter och drömmer mig tillbaks till förra sommaren...

Frankofilen sa...

nB - jodå, efter någon dag kollade jag in glassortimentet på lokala SuperU. Men just den hyllan gapade tom, även om det fanns andra kassa glas. Sedan blev det aldrig av. Men nästa gång så.

Niklas, det kommer mer. Det här var den lilla posten...

Gabriel sa...

En semester utan Riedelglas är ingen semester!

När man köper ett av de stora glasen i Sommelierserien (tex Bourgogne Grand Cru eller Bordeaux) så medföljer ett mycket praktiskt hårt etui. I detta etui får man precis plats med 2 st Riedel Vinum Riesling-glas. Bara man virar in glasen i kökshandukar så håller de utan problem, jag har de med mig på alla resor.

Anonym sa...

(A): Ser fram emot dumpen av vänstra stranden. Känns bra att ha lagt några Aiguilhe 05 i vila, även om priset var lite högre...

>>> Gabriel, bra tips. Kvar i Cote eller redan hemma?

Frankofilen sa...

(A): 2005 d'Aiguilhe är nog riktigt bra. Och priset har du väl glömt när du väl korkar upp.

Anders Öhman sa...

Côtes-vinerna är otroligt bra till vad man får betala. Så många spännande små producenter det finns. Att sedan landskapet piskar gump med övriga Bx gör ju ingenting heller.