måndag 6 augusti 2012

2009 Varner Chardonnay Spring Ridge Vineyard Home Block


Urbilliga négociantvinet Foxglove Chardonnay väckte nyfikenheten på Bob och Jim Varners andra viner, de från de egna rankorna. Jag kände inte till Varner sedan tidigare, och vinerna verkar flyga lite under radarn, men jag ser att Parker gick i spinn på sin tid och att nye kalifornienbevakaren Galloni har smakat nollniorna. Han delar ut lika eller till och med högre betyg än han ger Grand Cru-nollniorna från vita bourgognegiganter som exempelvis Bonneau du Martray, Comtes Lafon, Etienne Sauzet och Domaine Leflaive. Vad är det här för grejer egentligen?

En snabb surfning ger svaret, samt adresserna till några lämpliga inköpsställen på nära håll. Receptet skiljer sig inte nämnvärt från andra producenter av kvalitetsvin i världsklass. Det handlar om småskaliga grejer, runt 350-500 lådor av varje vin. Druvorna odlas ekologiskt i steniga jordar uppe i Santa Cruz Mountains ungefär en och en halv mil från det svala Stilla Havet. Har man kört Interstate 280 norrut från San José en dimmig augustieftermiddag förstår man till fullo Stilla Havets inverkan när det gäller terroir. Jäsning sker utan tillsats av jäst, och dessutom i fat för att jobba in ekaromerna på bästa sätt. Men man tar det försiktigt med ny ek, bara sådär 30 procent.

Nej nu vill man smaka. 2009 Home Block Chardonnay korkas upp någon timme före maten. Oj, stängt var det här. Doften är ohyggligt blyg och tillbakadragen, uppenbart störd av att väckas från sin sömn. Vi tar bara varsitt litet glas till förrättens krabba, här behövs visst sovmorgon. Några timmar senare har väckarklockan ringt igen. Fram träder en oerhört finmejslad och elegant doft, långt från alla fördomar som kan tänkas finnas om amerikansk popcorn-chardonnay. Det här är en stilstudie i varsam, integrerad ekbehandling, precis av den sort som chardonnay mår som bäst av. Kring ett skelett av stenig gulfrukt har Varners vävt ett oerhört snyggt bygge av hasselnötter, flintrök, krabbskal, blommor och en knivsudd vanilj. Det här blir bara bättre och bättre ju längre tiden går.

Smaken är perfekt balanserad, finlemmad med en oerhörd elegans. Aromerna borrar in sig som pilar i smaklökarna och ringer kvar länge. Fruktens rikedom är perfekt avvägd gentemot syrorna, och allt avslutas i en känsla av rensande lätthet. Eftersmaken är urskön att suga på med alla skaldjursmineraler, och ändå känns det inte som att vinet leverar fullt ut ännu. Tänk hur bra det skall bli med lite tid på rygg. Bravo! $45 (93+)

PS. Googlade runt lite för att se om någon vaken svensk importör sitter på de här grejerna. Det verkar inte så, men Barolista har smakat både här och här. Blint blev det visst en omväg via Bourgogne Grand Cru...

PPS. Efter en dag i kylskåp är vinet fortfarande som nyöppnat, helt utan oxidationstecken. Doften är ljuvligt komplex och finlemmad med både blommor, kryddor och mineraler; smaken lika elegant som igår. Det här vill man dricka igen på hemmaplan.

4 kommentarer:

Gôut sa...

Efter att ha provat Formans non-malo Chardonnay blir man allt sugen på att prova Varners viner när man läser sån't här.
Ser att det verkar vara Grossen i Kokkedal som har agenturen i Danmark.
http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=24901100
110 DKK för Foxglove verkar inte ohemult, eller?

Joakim sa...

Visst är det bra! :-) Synd bara att det är svårt att få tag på några buteljer här i Svedala...

/Joakim

Frankofilen sa...

Goût - Foxglove är inte ett stort vin, men ruskigt friskt och snyggt. Fast jag gissar att Forman är bättre. Har bara provat hans röda och tycker de är fantastiska. Suck, om man hade lite närmare till den gode Ole...

Joakim - urkul att hitta noteringar från dig när man googlar runt lite. Vi verkar ju dessutom helt överens om vinets elegans och perfekta fatbehandling. Gissar att Miran handlat på plats i USA, eller finns det någon europeisk importör?

Joakim sa...

Han handlade dom i USA, vad jag vet. Definitivt - skulle gissa en riktigt bra Bourgogne alla dagar i veckan...:-)