lördag 9 juni 2007

2003 Ricasoli Rocca Guicciarda Riserva

Hemkommen från jobbet vid tiotiden möter K upp med en tallrik antipasti på balkongen: buffelmozzarella, prosciutto, och bruschetta med en röra av hackade tomater, vitlök, olivolja, basilika och balsamvinäger. Till detta öppnar vi denna flaska, som vi tidigare tyckt om i årgångarna 2000 och 2001. Hur har den varma årgången påverkat vinet?

Väldigt bra, tycker vi när vi njuter det till maten i den varma kvällsluften. Doften är stor och ganska varm med inslag av plommon, violer, körsbär, slånbär, mineraler, choklad, kaffe och fatvanilj. Det finns också en aning sangiovese-stallighet redan nu. I munnen är vinet fylligt och ganska mjukt. Det varma året har givit ett gott och varmt vin som ändå känns fräscht utan kokta eller alkoholvarma toner. Det känns klart generöst och tillgängligt, men koncentrationen är ändå måttligt intensiv och eftersmaken ganska kort. Det här kommer vi att köpa fler flaskor av, att njuta närmaste året - det känns helt drickfärdigt nu och vinner nog inte på lagring. Finns i ordinarie sortimentet, tack för det.

Inga kommentarer: