torsdag 21 juni 2007

2004 Ricasoli Rocca Guicciarda Riserva

Dryga två månader av det av Systembolaget utlovade hela året, så länge fanns 2003:an av detta vin i ordinarie sortimentet. Men vinet finns ju fortfarande kvar tycker någon, javisst, men 2004:an är ju ett helt annat vin som rimligen också borde ha ett eget nummer i katalogen. Och tycker man något annat på Systemet så föreslår jag att man tvingas dricka enbart 2002:or från Rhônedalen resten av livet. Men nu lämnar vi SB's slappa årgångshantering och fokuserar istället på den nya årgången. Ricasoli fick till sin 2004 Brolio riktigt bra tycker jag -hur har den här Riservan klarat sig?

Färgen är ungt mörk blåröd. Doften är ung, lite sluten med inslag av sval mörkviolett frukt, svarta körsbär, mörka plommon, mineraler, riktigt mörk choklad och lite parfymerad blommighet och kryddighet. 2003:ans antydda stallighet saknas helt. I munnen är vinet mer otillgängligt än 2003:an med svalare och slankare profil, smaken är ganska intensiv med blåsvart frukt och mörk choklad som klingar kvar i den nästan väl bittra eftersmaken. Mittpartiet dock aningen ihåligt och vattnigt. Ganska rikligt med sträva tanniner. Efter några timmar i karaff är vinet mer generöst, mindre bittert och ganska gott.

Den här årgången tror jag vinner på att lagras en tid, alternativt luftas rejält innan servering, medan 2003 nog är som bäst nu. Prova dem gärna mot varandra! I min smak ett snäpp upp på kvalitetsskalan från 2003:an, och även från Brolion, även om det är väl ungt i nuläget. Kanske lika bra att lägga upp ett lager nu, för vem vet, vi kanske har 2005:an på hyllorna innan kräftorna?

Inga kommentarer: