söndag 1 juli 2007

2001 Gianni Voerzio Barolo La Serra

Dags att se efter var det här Barolofyndet befinner sig för närvarande. Sist vi provade tyckte jag eken tog väl stor plats och skymde både frukt och ursprung. Gianni Voerzio, som inte skall förväxlas med brodern Roberto vars viner ligger några snäpp högre både pris- och kvalitetsmässigt, har flera viner som passerat Systembolagets sortiment senaste halvåret, både Dolcetto och Barbera, och det är bara att hoppas att även nya årgångar av hans Barolo La Serra återkommer. Jag vet inte hur Granqvist Vinagentur ordnade fram det svenska priset på 203 kr, men att säga att det var konkurrenskraftigt är en underdrift - samma flaska kostade €50 i Rom förra våren, och de stackars amerikanerna får betala $100+.

Färgen är brunröd. Doften är ganska stor med inslag av plommon och mörka bär med lite bränd allmänt vinös ton men här finns också alla nebbiolokomponenterna på plats: rosorna, tjäran, violerna och körsbären. Eken är fortfarande framträdande med inslag av smörkola, mjölkchoklad och kaffe men är bättre integrerad och håller sig på sin kant. I munnen är vinet typiskt slankt men med fin intensitet, mörk frukt, lite kryddighet, fin syra och en god, ganska lång eftersmak. Tanninerna finns där men är något mjukare och ingenting som stör mig till mat.

Det här vinet har verkligen utvecklats fint, eken har integrerats och det finns redan vissa mognadstecken. Det blir nog lagom att ta nästa flaska efter årsskiftet. Inte riktigt på samma nivå som Fontanafreddas 2001 Serralunga men väldigt gott både till antipasti på tomatbruschetta och till svampravioli.

Inga kommentarer: