fredag 2 maj 2008

2003 Clos des Papes


Sista vin blir ett nytt smakprov av den här nolltrean. Paul Avril själv menar att deras vin genomgår en sluten fas några år efter skörd, där mourvèdrekomponenten gör det animaliskt och reducerat. Låter lite oroväckande, men tyvärr har vi inga tidigare årgångar från nittiotalet, och det är väldigt trevligt att få bjuda J på ett första smakprov av Clos des Papes nu när han blivit biten av vinlusen på allvar. Några nyligen inkomna väldigt positiva noteringar som talar om bra tillgänglighet ger extra stöd för korkskruvsarmen.

Och inte är det någon katastrof att öppna en flaska nu. Redan efter uppkorkandet sprids en stor och intensiv doft av allehanda röda bär med hallon, vinbär och körsbär. En bukett ängsblommor möter upp, liksom en rejäl dos garrigue och lite peppar. Lysande väldoft! Det finns också lite nymalet kaffe, och lite mörkare jordigare toner med läder. Är det möjligen mourvèdren som slår igenom? Smaken är varm och kirschig med lakrits även om munkänslan ändå är ganska elegant trots den maffiga koncentrationen. Lång eftersmak utan nämnvärd alkoholkänsla.
Fortfarande ganska primär och kanske inte riktigt lika expressiv som sist, men väldigt gott ändå. I den eviga debatten om eventuella batchvariationer verkar det för mig som att åtminstone Sverige fick de bra grejerna. Fast nu måste det bli hänglås på resterande flaskor.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Nä! Fan va roligt! Jag hade ju planer på att öppna en sådan där liten godisbit för några veckor sedan, men det sket sig på logistiska grunder. Vinet befann sig i frihamnen, jag på Grevgatan, och icke skolen vi mötas vi tu! Nåväl. Då drog jag upp en Pegau 03 istället som var helt magisk efter tre timmar i karaff.

Då måste jag dra upp en av mina 12 återstående och prova snart!

Frankofilen sa...

Har du en hel låda är det klart du måste prova! Annars tror jag det inte är fel att vänta några år. Vinmakaren känner så klart sina viner bäst själv, och det blir säkert större utdelning på sikt.

Anonym sa...

Lycka till med hänglåset! Låter svårt när det verkar så gott redan.
Oavsett vilket, jag älskar den där diskussionen hos den ansiktslyfte Parker. "Uncle Bob's stash is the best ..."
Jag har ingen 03:a, ingen 04:a och endast en ynka 05:a och den sitter bakom lås och bom med en nyckel som gått vilse.
Hoppas jag hittar nyckeln om så där sju år.

Frankofilen sa...

Henrik, just nollfemman gissar jag är i extra behov av lagring. Många slutna men extremt strukturerade viner i den årgången sägs det.

Annars känns det som att det kan vara värt att prova lite europeiska nolltreor tidigt nästan varifrån de än kommer. Har man flera flaskor känns det helt rätt att sprida riskerna och få en tidig bild. Man kan fråga sig hur långlivade vissa viner kommer att vara, och det gäller nog både Bordeaux, Rhône, Bourgogne, Piemonte och Toscana. En del nolltreor från högra stranden har väl redan kroknat om man skall tro Neal Martin.

MMM sa...

Ja, 2003 är inte helt lätt att räkna på. De Bordeauxer jag har testat har varit väldigt öppna. Men om man tittar i backspegeln på andra "heta" Bordeauxår så verkar de trots allt åldras med stort välbehag (t.ex 1983, 1989). Det är nästan värre med de hårt slutna åren - ropas ut som stora lagringsårgångar men verkar aldrig komma i mål. Klassiskt exempel lär vara 1975 (även om jag aldrig varit i närheten av någon sådan åldring).

Jag tror att 2003 kan komma att bli en stor raritet om sisådär 10-15 år! 2006 var ju också extremt varmt, vi får snart se hur de verkar.

F.ö. så kan jag inte låta bli att berätta att jag idag hämtade ut 5 flaskor Clos de Papes 1998 från en auktion i Köpenhamn. Priset: 400 DKK per flaska + 25 spänn i avgift.

Frankofilen sa...

Det där lät ju inte trist alls, MMM. Räknar med att jag får läsa hur de smakar på din blogg snart ;-)

Ja tiden lär ju visa hur det blir med nolltreorna. Tänkt prova en 2003 Quinault L'Enclos hyfsat snart, ett av få viner från högra stranden jag köpt i den årgången. Neal Martins notering från januari 2007 är en riktig thriller: 75 poäng och omdömet "...a couple of sips is enough. Drink now". Ouch!

MMM sa...

Helt säkert :-). De borde ju egentligen vila efter sin resa över sundet - men det blir säkert inte så länge. F.ö. så har jag bara druckit Clos de Papes en gång i livet (årgång 2000). Den var till förvillning lik en bra Bourgogne!

Anonym sa...

På tal om CdP så räknar jag mig som lyckligt lottad, fick tag på ett par Vieux Télégraphe på mitt kära bolag i Gbg! Hade kommit på efterkälken verkade det som, dem sa att de fått in flaskorna idag, den sjunde. Det fanns >18 flaskor efter jag var klar. Hade också missat släppet pga jobb och då blir man lite små kär i bolaget igen, så ett tips ifall era hyllor saknar lite grenache, vilket det naturligtvis borde!:P
Måste tacka för frankofilen och finare vinare för lika sköna inlägg som vinval!
Är 21, älskar vin men har lika mycket respekt i vinvärlden som en palestinie i jerusalem, old mans world... möter många skeptiska och ibland arga tilltal och blickar. (va iofs lite roligt när jag plockade mina Clos Des Papes 05) Vill man inte att unga människor dricker upp det goda?
Oavsett så tack och fortsätt med det goda skrivandet, ni ska veta att det är uppskattat, lär följa lik frekvent!
Mvh
Christofer

Frankofilen sa...

Nämen tack för det! Jo tack, jag såg att det dök upp några Vieux Télégraphe i Gbg. Hoppas några letar sig hit också... annars går det förstås alltid fler tåg (intalar jag mig åtminstone).
Det verkar finns mycket gubbighet, vräkighet och allmän stekarmentalitet i vinvärlden. Bara att strunta i, och istället ägna sig åt det vi alla gillar: vin. Det blir roligare då, speciellt om man delar med sig och deltar i diskussionen tycker jag... Stå på dig bara.