lördag 28 maj 2011

2006 Col d'Orcia Brunello di MontalcinoDet är väldigt sällan vi dricker ett vin samma dag det köpts, men varför inte? Jag hugger en flaska av den nya årgången av den här trotjänaren samtidigt (nåja, där är vi kanske inte riktigt ännu) som jag köper kalvläggen till kvällens osso buco. 2006 utmålas som en riktigt lyckad årgång i appellationen, och både WA och WS är rörande överens om hela 93 pinnar för det här vinet. Inte så illa pinkat för 264 spänn. Bara att ta på sig poängfnasksboan och dra ur korken...

2006 Col d'Orcia har en stilig, transparent, ganska varm rubinröd färg med lite orange i kanterna. Doften känns till en början en smula blurrig och anonym men får tydligare konturer med luft. Rödlätt frukt med körsbär, jordgubbar och vinbär tillsammans med en pust av balsamico, och så en fin örtighet. Nog finns här en del fat, men det handlar och ljusa, milda aromer av tobak och bakkryddor utan drag av vare sig valrhona eller kaffe även om man nog kan ana ett glödande vedträ i bakgrunden där det också finns lite grusjordig mineralkaraktär. Efter några timmar lyfter sig några parfymerade drag av handkräm och blommor. Doften känns kanske en smula återhållen, men bär tydliga drag av Toscana och är inte så dum att sniffa på.

Smaken fortsätter på det röda spåret. När maten är slut bjuder de finmaskiga tanninerna på ett par rejäla tag med sandpappret, men samtidigt finns en saftighet och smörjande generositet utan gröna inslag i frukten; något som säkert kommer att bli ännu tydligare när det ungdomliga, kärniga snörpet lagrats bort. Syrorna är bra men knappast brutala, och eftersmaken hänger med en bra stund med lakrits/anis och körsbär.

Det här vinet skall förstås vila en tid för att nå sin fulla potential, även om det efter en rejäl luftning absolut går att dricka nu med behållning, speciellt om man gillar ung sangiovese och inte har tanninfobi. En liten positiv överraskning; det är lätt att förbise ordinarie sortimentet. Frågan är om man inte skulle lägga undan någon flaska för att få facit med mognad? (90-91+)

8 kommentarer:

Henrik sa...

Låter mer än sympatiskt för 264 pix med gott om typiska markörer för Brunello.
Men, som sagt, 2006 ska vara för Brunello vad 2005 var för Bordeaux, typ.
Annars har såväl 2004 som 2001 av Col d'Orcia fått mig att undra varför detta är en av två (eller om det nu är tre) Brunellos i ordinarie. Nåväl, jag testar så småningom.

Frankofilen sa...

Glöm inte att lufta REJÄLT bara. Men det är väl nu man måste bestämma sig; när vinet är som bäst har vi en helt annan årgång på hyllorna...

Henning sa...

Takk for notat. Jeg synes Col d' Orcia lager bra brunello til prisen. For oss på andre siden av grensen er dette et meget godt kjøp! Og fin blogg forresten.

Anonym sa...

Jag brukar hitta 2002 av detsamma på halvflaska på Systembolaget. Visserligen inget toppår men oförskämt drickmoget och bra när man bara vill ha ett glas var eller är själv...

Finare Vinare sa...

Tack Franko, vi ska såklart lyda ditt råd och testa! Col d'Orcias nollfyra hade en stjälkig grönhet vi inte helt gillade, men något sådant hittar vi inte i din beskrivning. Bäst var det efter två-tre timmars luftning, eller hur?

Vår gissning är att Val di Sugas nollsexa är ännu bättre.
2006 Villa Poggio Salvi lockar också till test....

Mmm, jädrar vad gott det var med 2004 Lisini igår!

Frankofilen sa...

Hej Henning, roligt med lite norsk närvaro. Din blogg är nu bokmärkt ;-)

Anonym - nolltvåan vill jag minnas att jag drack på en svensexa för några år sedan. Sent på kvällen och plastglas, men rätt god som jag minns det.

FV - klart man borde prova Col d'Orcia och Val di Suga i parallella glas. Galloni ligger på 93 resp 92 (medan 2006 Lisini klockar in 91). Jag räknar med sedvanligt noggrann rapport vad det lider ;-)

Visst var nollfyran ruskigt bra igår.

Anonym sa...

"I Brunello"? Du menar väll Montalcino?

Frankofilen sa...

Helt rätt. Får vara glad att jag inte skrev "i sangiovese grosso"....