En viktig detalj när man håller i en flaska från Fèvre är att kolla etiketten en gång till - står det Domaine ovanför William Fèvre eller inte? Man gör nämligen både négociantviner och egna viner parallellt från majoriteten av alla lägen, och har alltså använt köpta druvor om detta lilla ord saknas. Nu sägs det att Fèvre har ganska mycket att säga till om ändå vad gäller den köpta frukten och dess växtbetingelser, och vinmakningsprocessen sägs vara densamma oavsett var frukten kommer ifrån men självklart vill man helst ha domänvinerna som sägs vara snäppet bättre, och även är de som recenseras av de tongivande amerikanska recensenterna. Varken importören Bibendums eller Systembolagets hemsidor är något vidare tydliga vad gäller detta. Är man således väldigt kräsen kan det vara bra att känna till att både kvällens flaska och den 2004 Grand Cru Les Clos som finns i BS är négociantviner, iallafall de flaskor som levererats till oss.
Hur var 2006 i Chablis då? Enligt uppgift ganska bra men inte fantastiskt: juli var varm, och regionen klarade de kraftiga augustiregnen bättre än längre söderut i Bourgogne varför man hade mindre problem med röta när väderleken återigen blev varm i september. Vissa odlare, inklusive Fèvre och Raveneau, skördade abnormt tidigt, redan runt 13 september för att bevara syran och fräschheten och klarade sig på så sätt undan de ytterligare regn som kom i slutet av september. Huruvida négociantdruvorna skördades vid samma tidiga tidpunkt vet jag inte.
Vinet är ljusgult. Doften är initialt väldigt knuten och bjuder mest på mineraler i kubik, vilket förstärks när man tar första klunken. Det är som att dricka en cocktail av ostronskal och våta stenar ur ett glas av kallt stål. Var tog frukten vägen? Den kommer efter hand visar det sig och fyller ut aromregistret med citrus, gråpäron, gröna äpplen och vita blommor. I munnen utvecklas smaken till en riktigt god men ung Chablis med fin intensitet i den syraburna, något bittra men angenäma eftersmaken som har ganska bra längd.
Det är alltid svårt att jämföra olika viner ur minnet när man inte har dem i glaset, men kvalitetsmässigt skulle jag snarare para ihop det här vinet med tex Brocards 1er Cru:er än med baschabliser som tex kooperativet La Chablisiennes, även om den också var väldigt bra åtminstone i årgång 2005. Vinet fortsatte att utvecklas under kvällen och åtminstone något års lagring alternativt en rejäl luftning är på sin plats.
söndag 5 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hmm, jag måste kolla mina flaskor 2004 Grand Cru Les Clos. Jag trodde jag hade beställt Domaine William Fèvre, men har inte läst etiketten särskilt noga. Jag var inte ens medveten om att det fanns två varianter. Det här måste skapa en rejäl förvirring. Jag ser att utav det dryga tusentalet flaskor som folk har registrerat på Cellartracker av Fèvres Les Clos 2004 är endast tre (3!) stycken négociant-vinet. Jag undrar hur många det egentligen borde vara? Och hur stor skillnaden är mellan dessa två varianter rent kvalitetsmässigt? Även négociant-vinets druvor är väl från Les Clos?
Kolla flaskorna -har du fått domänviner blir jag nästan än mer irriterad på otydligheten eftersom det då verkar vara rena lotteriet vad man får och självklart skall inte priset vara detsamma om man får négociantflaskor som generellt är billigare och helt klart ett annat vin. Jag lusläste etiketter på domänvinerna i Frankrike nyligen - utöver det tydliga "Domaine" ovanför William Fèvre står det också längst ned "récolte" utöver det vanliga "élevé och mis en bouteille", iallafall på domänvarianten av deras vanliga Chablis som fanns att köpa lite här och där för runt €13. Vad gäller kvaliteten så är den nog väldigt hög även på négociantvinerna - frukten sägs ju behandlas på samma sätt när den väl kommit till Fèvre, men gör gärna en sökning på Parkers message board så hittar du många inlägg kring detta. Själv tillhör jag slarverna som registrerat sina flaskor på domänvinerna på cellartracker, det blev helt enkelt så, och jag var själv inte medveten om skillnaden förrän nyligen efter att jag fått flaskorna.
Du behöver inte bli mer irriterad: det finns inget "Domaine" ovanför eller under "William Fèvre" på mina flaskor heller. Irriterande är det dock ändå. Jag ser att till med Livets Goda blandar ihop vinerna i #25, sidan 94. På bilden har de Domaine-Les Clos, men i recensionen hänvisar de till nr 81921 på SB, dvs negociant-Les Clos. Frågan är vilket vin de provat? Det är ju nästan värt att skriva till LG och påpeka deras misstag, så kanske de skäller lite på Bibendum i nästa nummer.
Usch, jag noterade en ton av nästan missunsamhet när jag läste igenom mitt svar -det var inte meningen, men det känns nästan mer logiskt att alla får négociantversionen av Les Clos. Å andra sida står det ju faktiskt inte uttryckligen "Domaine" på SB:s hemsida men man undrar ju om Bibendum ens vet skillnaden. Å tredje sidan uppges inte "Domaine" på hemsidan för deras Fourchaume Vignoble de Vaulorent heller, (som jag beställde när årgången angavs som 2005 men ännu inte sett röken av), och jag tror knappast att det även finns en négociantvariant av detta exklusiva läge (3,63 ha vättandes mot Les Preuses).
Ingen fara, tvärtom, jag tackar för informationen. Jag hade som sagt ingen aning om dessa olika varianter. Jag hoppas att de är ungefär lika bra. Det är dock lång tid kvar till flasköppning; ett decennium eller så.
Skicka en kommentar