lördag 17 november 2012

2001 Terredora Taurasi Campore Riserva


Aglianico är min guldfisk-druva. Tänk att man varje gång nästan måste haja till över hur goda viner den ger. För det här är ju ursköna grejer, helt klart gjorda på en av världens stora druvor. Varför dricker man inte mer sånt här? Här finns aromatik, komplexitet, längd och en sanslös lagringspotential. Skall man komma med randanmärkningar så har de trettio månaderna i franska småfrallor lämnat lite väl tydliga spår av chokladpraliner, men på det hela taget måste man säga att vinet tuggat i sig eken på ett skönt sätt. Och alla örter, rosor och grusmineraler kommer fram ändå, tillsammans med lite begynnande mognadstoner.

Smaken är stadig och tät med massor av körsbärsfrukt, bitter choklad och järnfilsspån. De där oborstade tanninerna som fanns förra gången har kammat sig en hel del, men de ger fortfarande ett skönt grepp som ropar efter krämig mat. Fina syror, bra längd, mineralisk avslutning, check.

Aglianico, sade ni? Fanken, det här är ju ursköna grejer, helt klart gjorda på en av världens stora druvor. Här finns aromatik, komplexitet, längd och en sanslös lagringspotential. Varför dricker man inte mer sånt här?

6 kommentarer:

Lessrof sa...

Drickläge med andra ord? Har en sparad flaska men trodde kanske den skulle ligga till sig ytterligare något år eller två.

Frankofilen sa...

Kan gott ligga till sig ytterligare, men gör inte ont nu heller...

Anonym sa...

Bra att veta. Bara amerikansk öl här ikväll. Ring mig vid tillfälle... /Phil

JM:CVP sa...

Naturalis Historia 1999 från Mastroberardino är väl lite liknande? För de som inte har källare alltså... På monopolet nu:
http://www.systembolaget.se/91261

Lessrof sa...

Irriterande med vinbloggar som påminner och frestar en så att öppna flaskor innan man tänkt sig... ;)
Tack för bevakningen!

B-viner sa...

Wow nu sitter det ihop - vinet hade lite hårda kanter när SB släppte det. En timme luft i slutet 2013 ger en näsa bra nog att man nästan inte ids dricka vinet för att tappa det. Förbannar sig själv för att man bara skaffade en låda. Mycket mörka körsbär och läder man normalt får gå till Bordeaux 90-tal för att hitta. Totalt underskattad region. Lång finish.