söndag 17 mars 2013

2011 Pierre-Marie Chermette / Domaine du Vissoux Fleurie Poncié


Ibland tycker man faktiskt lite synd om Systembolaget. De tycks ju få skit från alla håll av det riktigt vinintresserade Sverige. Kritiken handlar ofta om utslätning och likriktning där monopolets storlek och sortimentspolicy inte tillåter intressanta viner från mindre producenter. En hel del smockor har delats ut av anonyma garderobstyckare i vinbloggosfären (gärna med löjeväckande alias på gymnasiefranskanivå, typ Le Francophone), som förefaller kunna skriva om precis vad som helst bara det är köpt från en liten internethandlare i Danmark eller Tyskland.

Så vad gör monopolet? Jo, i marssläppet lanserar man en riktig Cru Beaujolais som vore den hämtad direkt från någon vinbar i tionde arrondissemanget. Vi snackar vingårdsgamay från trettiofemåriga rankor sprungna ur granit laddad med kvarts. Vi snackar handskörd, naturjäst, neutrala fat, minimalt med svavel och absolut ingen chaptalisering. Vi snackar om ett vin som får snubbar som John Gilman att gå i spinn och dela ut hela 94 poäng med formuleringar som "beautiful wine... great transparency... vibrant sappinesss... excellent focus and balance... stunnning length... Lovely juice". Men vi snackar absolut inte om något konstlat naturvinssläpp; det här är en Fleurie som skall finnas på hyllorna i minst ett halvår. Bara en sådan sak. Nä, hörni. Nu är det dags att ställa sig upp och klapp, klapp...

För det här är ett riktigt välkommet tillskott i sortimentet, i en stil som garanterat aldrig blir folkkär men som erbjuder underbar variation bland alla halvsöta venetier på hyllorna. Nypoppad vid tolv grader handlar doften bara om krossad sten. Efter hand dyker en del hallon upp tillsammans med blommor och gröna nyanser av örter och blomstjälkar. Smaken är lätt och slank (12,5%) men ändå med förvånansvärt mycket struktur i form av finkorniga tanniner. Aromerna har en sötare karaktär i munnen än man kan tro av doften, och klingar ut på ett skönt vis med blodapelsin. Bör kanske ligga till sig lite och är kanske inte för alla, men ni som har suttit med ett leende på läpparna av saker som Lapierres tia bör å det snaraste kolla upp det här.

Systembolaget - jag avskyr er fortfarande, men fortsätt såhär.

PS. Nyhet i ordinarie sortimentet nu i mars via Handpicked Wines. 149 spänn.


11 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Sneglat på den... är det Josef Andirik man ska tacka för att bolaget äntligen tar in såna grejor? Tack för provkörningen.

Den billiga Jura-chardonnayn från kooperativet i Arbois lockar också till test.

Frankofilen sa...

Katten vet, man undrar hur offertförfrågan såg ut?
Ett vin väl värt att prova hur som helst.

Anonym sa...

Hej, Frankofilen!

Tack för en bra blogg. Uppskattar den verkligen!

Jag vet inte hur det är med dig, men trots en hygglig inkomst har i alla fall inte jag råd att dricka de finaste av viner hela tiden.
Därför är sådana här inlägg så kul, tycker jag! Goda viner som inte ruinerar.

Du hade en del sådana inlägg i början av bloggandet. Jag har t.ex upptäckt det trevliga mat- och vardagsvinet Briccotondo tack vare din blogg. Sjuttiosju välinvesterade kronor i en Boeuf Bourgignon. :)

Har du fler "vardagstips" på lut vore det uppskattat med ett inlägg eller två om dem.

Tack än en gång för en bra blogg!

StefanAkiko sa...

Systembolagets världsfrånvända sätt att hantera årgångar och smaknoter på är ... svårt att beskriva som annat än världsfrånvänt. Att sedan deras sökmotor på hemsidan, och hur de presenterar sökresultaten är direkt användarovänliga... Och deras app - som aldrig kan vinna andra utmärkelser än Sämst i Klassen...
Hu!
Utbudet!
servicenivån!
Dubbel-hu!
Svensk alkohollagstiftning... EU:s dubbelbeskattning...
"There's no hope."

Där håller jag med hela resan.

Men Beaujolais... Glädjs åt dem som hittar det goda i detta vin. Lika lite som jag blivit frälst generellt har jag frälsts i "open-mindedness" kring det fantastiska med dessa emo-viner. Den dagen Gamay och Pinot noir lirar covers ur Dimmu Borgirs katalog så lär jag också haka på. Men dessa gnälliga, anemiska, överkänsliga varelser utan inre styrka som hellre hänger sig åt migränanfall än blommar ut...

Visst, fullt medhåll att den mineraliska näsan på denna Fleurie är makalös, och jämfört med allt annat i standardbeujolaisväg så... men... Meh!

/StefanAkiko

Frankofilen sa...

Haha - "dessa gnälliga, anemiska, överkänsliga varelser utan inre styrka som hellre hänger sig åt migränanfall än blommar ut..." Underbart!

Du verkar helt enkelt inte gilla Beaujolais? Smak är förstås meningslöst att diskutera. Den här tycks ändå landa lite bättre än standard-bojo? Det tar jag som en liten hyllning till vinet trots allt... relativt sett ;)

Finare Vinare sa...

Hmm.. kanske inte fullt så bra som väntat (och Gilman är ju helt ute och cyklar med samma siffra som han förärade Kellers 2010 Spätburgunder Frauenberg, say no more ;-)

Men... det är en sympatisk bojo, rasande lättdrucken men ändå innehållsrik. Och en viktig parameter: den vinner på luft och den vinner i längden. Man får inte allt genast - utan måste dit och sniffa och sörpla igen.

Frankofilen sa...

Låt den vara bara, den kommer att komma till er ;)

Visst är Gilman lite ute och cyklar, men det är ju inte första gången. Vi har druckit två flaskor, den ena klart bättre än den andra. Inte riktigt på samma nivå som Lapierre och Foillard, men riktigt gott i en skön stil. Den ena kanske något under 90p och den andra strax över. Ser fram mot att sänka ett gäng flaskor medan vinet finns på hyllorna. Det finns ju knappast för mycket sånt här på SB...

Anonym sa...

hej

kul sida:) Vi kanske skulle starta blog vi också.... / ägare av www.champagne.se

StefanAkiko sa...

Www.champagne.se är uppenbarligen ute o cyklar.

Kanske är min fru o jag det också, men vi har verkligen inte greppat varken Beaujolais och röd Bourgogne. Vi hör betydligt fler undanflykter (missat peaken från förra veckan, mens, för lång/kort luftning, fel kork, "i fjol minsann!", sand i skon, fel sorts glas...) än får bekräftelser på att där finns något.

Inga andra druvor/distrikt kräver liknande undanflykter för att kunna avnjutas. Förvisso är inte ens priserna i Bordeaux i närheten av Bourgogne, men... Om det skall behöva kosta 500 kr för att ett vin ens skall vara nöjaktigt så finns det ju för bövelen andra distrikt på denna planet. Montes Folly hade sannolikt kostat som romanée conti om platsen hade upptäckts för 100 år sedan. Och för att inte tala om alla dessa underbara röda från Frankrikes trädgård: Loiredalen! Jamen, mums :-)

På dricklistan för i år hittar lyckliga vi bla 2 flaskor från Loires röda 80-tal. Och till priser som förvandlar både Bordeaux, Bourgogne och Beaujolais till Californiaka blush wines.

Jaja.

Fö vill jag säga tack till en mckt inspirerande vinblogg.

StefanAkiko sa...

Jo, det var en relativ hyllning till detta vin.
Min kära hustru ser inte direkt fram mot den, men iom att jag lovat att hon slipper Nouveau i år, så kan hon motvilligt acceptera denna buteljering.

Frankofilen sa...

Anonym däruppe!
Det blev en hel post om goda viner i lägre prisklass ;-)

http://frankofilen.blogspot.se/2013/04/blandade-smahopp.html