söndag 5 maj 2013

2011 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso


Vi har druckit en hel del av Tenuta delle Terre Neres 2010 Etna Rosso och tyckt mycket om den, men av någon anledning har det aldrig blivit någon post. Sista flaskan rök för några veckor sedan. Så lämpligt då att elvorna dök upp i nyhetssläppet i veckan. Vi kan inte låta bli ett tidigt smakprov.

Frågan är om inte den här årgången faktiskt är ett par snäpp bättre än den föregående? Visst känner man igen den där röda frukten, örterna, lakritsen och de rökiga mineralerna, men intensiteten känns mer uppskruvad i både doft och smak. Lite mer längd, lite mer frukt och mer att hämta av parfym och komplexitet. Munkänslan är förstås ung och mår bra av en rejäl luftning, men lägger man något krämigt på tallriken är det inget snack om att det här är spelbart redan nu. Syrorna skjutsar på, tanninerna nafsar skönt, och i svansen strösslar vulkanen ut en massa mineralkaraktär. Inte ett bråkigt fat i sikte även om 25% sägs vara nya. Det här är riktigt sköna grejer som bara växer med luft, utan tvekan outstanding. (90)

PS. Nyhet nu i maj som sagt. 137 pix.

8 kommentarer:

Italienska viner sa...

Tack för påminnelsen! Bättre än 10:an you say? I'm there, som transatlanten säger!

/Patrik

Ahl sa...

Precis det vin jag ville höra om - tack! 10an var en favorit förra sommaren, hoppas 11an kan bli en liknande bekantskap.

Finare Vinare sa...

Goda nyheter! Vi har också sänkt ett gäng flaskor av förra årgången så elvan kom precis i rättan tid.

Frankofilen sa...

...och den är ännu bättre efter två dagar i kylen i liten flaska. Mer tydlig tobak, och så lite citrustoner, ännu bättre harmoni i munnen. Klockrent köp.

Anonym sa...

Jag ryckte 24 flaskor i går och 15 minuter senare så var det slut. Finns inga flaskor kvar, för de som vill ha så får man jaga de flaskor som finns kvar på hyllorna ute i landet.

Mats L

Italienska viner sa...

Om man har nära till Köpenhamn:

http://www.enoteca-vin.dk/

/Patrik

Frankofilen sa...

Wow Mats, 24 flaskor. Du måste verkligen ha gillat vinet...

Anonym sa...

Gillat och gillat, jag har inte smakat det än!! I alla fall inte 2011an. Vi dricker nästan bara italienskt här hemma och vi behöver ett budget/vardagsvin, jag tror att this will be it. Och nu när Carlo har stängt ner leveranserna så gäller det att slå till om man hittar något av intresse. Dessutom så gillar jag Etna Rosso viner skarpt.
Faller det inte i smaken så går jag tillbaka med resterande flaskor.

Mats